Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου 2015

Η γερμανική κυβέρνηση κάνει ελληνική εσωτερική πολιτική

Η καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε
 
Στη Γερμανία θα γινόταν πολιτικός σεισμός, αν λίγο πριν τις εκλογές ο Μπαράκ Ομπάμα καλούσε δημοσίως τους ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν τους Σοσιαλδημοκράτες. Αυτό επισημαίνει άρθρο της Tageszeitung, όπου τονίζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση κάνει ελληνική εσωτερική πολιτική
 
Αναλυτικά, για παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση η εφημερίδα «Tageszeitung», ενώ με αφορμή το δημοσίευμα του Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία έχει αλλάξει τη στάση της αναφορικά με πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, κάνει λόγο για απόπειρα τρομοκράτησης των ψηφοφόρων.
 
«Θα ήθελε κανείς και πάλι τον Χέλμουτ Κολ», είναι ο τίτλος σχολίου της εφημερίδας «Tageszeitung», ενώ στον υπότιτλο αναφέρεται ότι «η γερμανική κυβέρνηση κάνει ελληνική εσωτερική πολιτική».
 
Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι στη Γερμανία θα γινόταν πολιτικός σεισμός, αν λίγο πριν από τις εκλογές ο Μπαράκ Ομπάμα καλούσε δημοσίως τους Γερμανούς ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν τους Σοσιαλδημοκράτες.
 
Περί μη παρέμβασης  
 
«Ένα από τα λίγα εναπομείναντα ήθη στη διεθνή πολιτική είναι η μη παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική φίλης χώρας κατά την προεκλογική περίοδο. Αυτή η παράδοση προφανώς δεν ισχύει για τις γερμανοελληνικές σχέσεις», τονίζει.
 
Όσον αφορά το δημοσίευμα του Spiegel, σχολιάζει πως δεν είναι παρά «μια απειλή προς τους Έλληνες ψηφοφόρους: Αν ψηφίσεις την αριστερά, θα χάσεις τα λεφτά σου».
 
Η εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειτια για «σενάριο απειλής» που έχει επεξεργαστεί το Βερολίνο και ο αρθρογράφος αναφερόμενος στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ότι είναι πιθανό η Αθήνα, το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες να συναντηθούν κάπου στη μέση του δρόμου.
 
Ωστόσο, για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από ην Ευρωζώνη εκτιμά πως αυτό θα προκαλούσε μικρότερη ζημιά από ό,τι τα προτηγούμενα χρόνια, ενώ, αντιθέτως, για τους Έλληνες η επιστροφή στην δραχμή θα ήταν καταστροφή.

«Αλλά αυτό δεν φαίνεται στο Βερολίνο να ενδιαφέρει ούτε τους Χριστιανοδημοκράτες ούτε τους Σοσιαλδημοκράτες. Υπήρχε κάποτε η έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ειδικά οι Γερμανοί έχουν ωφεληθεί από αυτήν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν σήμερα μέρες που εύχεται κανείς να επέστρεφε στην ευρωπαϊκή πολιτική ο Χέλμουτ Κολ», καταλήγει ο αρθρογράφος.

Χαμήλωσαν τους τόνους

Να χαμηλώσει τους τόνους και τη συζήτηση που δημιουργήθηκε για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ μετά το σαββατιάτικο δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel επιχείρησε τη Δευτέρα, πάντως, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Ο στόχος ήταν πάντα να σταθεροποιηθεί η ευρωζώνη με όλα της τα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», δήλωσε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν θα υπάρξουν ειδικές εκπτώσεις για καμία μελλοντική ελληνική κυβέρνηση» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του CDU.

thepressproject.gr