Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Φόβοι και αδιέξοδα στην ΝΔ...

Περιμένει στη γωνία η ΝΔ για... κωλοτούμπα της κυβέρνησης  

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους η Συγγρού ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup. Στη ΝΔ από τη μια ανησυχούν καθώς σε περίπτωση που υπάρξει αίσιο τέλος τότε η "γαλάζια" ηγεσία είναι πιθανό να βρεθεί μπροστά σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο ενώ σε περίπτωση που οι συνομιλίες οδηγηθούν σε "ναυάγιο" δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Η ...γραμμή της ΝΔ είτε ακολουθεί ο πρώτος δρόμος είτε ακολουθηθεί ο άλλος είναι λίγο πολύ αναμενόμενη, στην πρώτη περίπτωση η Συγγρού θα κατηγορήσει το Μέγαρο Μαξίμου για ...κωλοτούμπα ενώ στη δεύτερη θα ασκήσει δρυμία κριτική για τις δυσμενείς συνέπειες που εκτιμάται εάν υπάρξουν

Τις τελευταίες ημέρες πάντως επισήμως και κεντρικά η Ν.Δ έχει ρίξει τους τόνους, καθώς με τη σειρά της κινδυνεύει να δεχθεί κι εκείνη την κατηγορία είτε ότι επενδύει στην καταστροφή είτε ότι καταγγέλλοντας το ΣΥΡΙΖΑ για υπαναχώρηση δυσχεραίνει τη δυνατότητα ελιγμών. Ταυτόχρονα προσπαθεί να ισορροπήσει την αντιπολιτευτική της γραμμή ώστε να μην κατηγορηθεί για σύμπλευση με το Βερολίνο.

" Ο Σαμαράς πληρώνει τις εμμονές του.." έλεγε βουλευτής της ΝΔ σε πηγαδάκι στη Βουλή ενω ακόμη τόνιζε " έτσι όμως εγκλωβίζει και την ίδια τη ΝΔ.. με αποτέλεσμα ακόμα και αυτοί που τον πίστεψαν να απομακρύνονται σιγά σιγά από κοντά του " .

Ο Αντώνης Σαμαράς πίστευε πως ακόμα και αν έχανε τις εκλογές, με μια διαφορά εώς και 5 με 6 μονάδες, θα παρέμενε κυρίαρχος και σε σύντομο διάστημα θα επέστρεφε μετα βαιων και κλάδων στο Μέγαρο Μαξίμου, ποντάροντας στην αριστερή παρένθεση. Τα μέχρι τώρα όμως δεδομένα κατέρρευσαν αυτό το σενάριο και μαζί τον ίδιο, αφού πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό του κόμματος εναντίον του.

Δεν γίνεται εμείς να ποντάρουμε στην καταστροφή της χώρας, για να σωθεί ο Σαμαράς " λένε όλο και περισσότεροι γαλάζιοι βουλευτές. " Η ΝΔ ήταν και είναι δύναμη σταθερότητας που έβαζε πάντα πλάτη στα δύσκολα για την χώρα" έλεγε στο newsit βουλευτής της ΝΔ.

Πάντως τα αδιέξοδα για τον πρώην πρωθυπουργό συνεχίζονται και μετεκλογικά, αφού από την σκληρή γραμμή της αντιπαράθεσης που ακολούθησε αρχικά κάτω από το βάρος της κοινής γνώμης των δημοσκοπήσεων αλλά και των πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος πέρασε άρον άρον στη γραμμή στήριξης της εθνικής προσπάθειας που γίνεται. Και πάλι όμως δεν υπάρχει σταθερό σχέδιο, αφού όλα γίνονται υπό την πίεση της δυσφορίας που υπάρχει στο πρόσωπο του μέσα στο γαλάζιο στρατόπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων των παραπάνω είναι η προσπάθεια για συγκρότηση ενός μετώπου με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ που έπεσε όμως στο κενό.

Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα και εφόσον επιτευχθεί μια συμφωνία να ανοίξει η κουβέντα για την επόμενη μέρα στην κεντροδεξία παράταξη σε συνδυασμό με το σχεδιασμό που κάνουν "βαρόνοι" και "δελφίνοι" για την αλλαγή σελίδας στη Νέα Δημοκρατία.


newsit.gr