Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Επενδύσεις: Η πικρή αλήθεια του απόλυτου τίποτα

Ελάχιστο ενδιαφέρον, παρά το επιχειρούμενο ξεπούλημα... 

Από τα πλέον έωλα κυβερνητικά επιχειρήματα τόσο για να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές όσο και για να εμποδιστεί η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ήταν και παραμένει το... παραμύθι των επενδύσεων. Η έλευση μεγάλων διεθνών παικτών, που θα έριχναν χρήμα στη χώρα εξαγοράζοντας υποδομές, επενδύοντας στο ελληνικό στοιχείο, ιδρύοντας επιχειρήσεις και δημιουργώντας θέσεις εργασίας, αποδείχτηκε όνειρο θερινής νυκτός. Εντούτοις, στελέχη της απερχόμενης κυβέρνησης, με πρώτο τον Αντώνη Σαμαρά, επιμένουν και σε προεκλογικές προβολές της ταινίας «Βρέχει... επενδύσεις», χρεώνοντας την «παροδική διακοπή τους» στην πολιτική αστάθεια και στον «επενδυτοδιώκτη» ΣΥΡΙΖΑ.

Η «κοσμογονία» που μετριέται στα δάχτυλα

«Δεκάδες επενδύσεις αυτή τη στιγμή, φίλες και φίλοι, περιμένουν να ξεπεραστεί η σημερινή αβεβαιότητα. Γιατί εμείς φέραμε και φέρνουμε επενδύσεις. Οι άλλοι διώχνουν κατ’ εξακολούθηση και κατά σύστημα, και λόγω της ιδεολογίας τους, τους επενδυτές. Εμείς, αντίθετα, με τις επενδύσεις θα έχουμε αύξηση των θέσεων εργασίας και επιτάχυνση της ανάπτυξης. Αυτά όλα θα συμβούν όταν εμείς κερδίσουμε».

Το απόσπασμα ανήκει στην εναρκτήρια προεκλογική ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη Λάρισα.
Όχι σε κάποιον πολιτικό αρχηγό που επιδιώκει να κυβερνήσει τη χώρα, αλλά σε αυτόν που επί δυόμισι χρόνια την κυβέρνησε.
Τι κατόρθωσε στο διάστημα αυτό μια, υποτίθεται, εξωστρεφής κυβέρνηση, με βασικό προσανατολισμό την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος εντός κι εκτός συνόρων και φιλικά διακείμενη στην επιχειρηματικότητα;
Το απόλυτο μηδέν! 
Γιατί η πικρή αλήθεια θέλει τις μεγάλες επενδύσεις που έγιναν ή βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ελλάδα μετρημένες στα δάχτυλα των χεριών. Η κυβερνητική ρητορική περί έλευσης μεγάλων επενδύσεων δεν επαληθεύεται από τα στοιχεία για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα, ενώ και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο το Μέγαρο Μαξίμου είχε επενδύσει πολλά, δεν έχει αποδώσει τους καρπούς που περίμενε.
Η επένδυση που έχει λάβει σάρκα και οστά είναι εκείνη τηςCoscoστο λιμάνι του Πειραιά, δηλαδή της συμφωνίας που έκλεισε με τους Κινέζους ο... Κώστας Καραμανλής. Απλώς ο απελθών πρωθυπουργός φρόντισε να πιστωθεί ως επένδυση την επέκταση της συμφωνίας που αφορά στην εκμετάλλευση του Λιμένος Πειραιά.

epikaira.gr