Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν
την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Δρομολογείται άτυπη παράταση του
προγράμματος. Ποια τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Κρίσιμη η συνάντηση
της Πέμπτης Σαμαρά - Βενιζέλου
Μετά το κλίμα που διαμορφώθηκε από τη διήμερη συνάντηση στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος καλούνται την Πέμπτη το πρωί να δρομολογήσουν τα επόμενα καθοριστικά βήματα.
Έτσι, ενώ άγνωστη παραμένει ακόμα η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στη χώρα, φαίνεται ότι δρομολογείται άτυπη τεχνική παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Σε αυτό το χρονικό διάστημα στόχος της κυβέρνησης θα είναι να πείσει την τρόικα για τα επιχειρήματά της κυρίως για το δημοσιονομικό κενό.
Στο πολιτικό σκέλος δεν είναι απίθανο η κυβέρνηση να επισπεύσει την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Πληροφορίες θέλουν ότι η προεδρική εκλογή πιθανότητα να λάβει χώρα μετά τις 7 Ιανουαρίου και όχι τον Φεβρουάριο, όπου μάλιστα αναμένεται να ξεκινήσει και η δίκη της Χρυσής Αυγής. Το κυβερνητικό σχήμα θα προτάξει, σύμφωνα με πηγές, το δίλημμα «ναι ή όχι στην πολιτική και οικονομικη σταθερότητα της χώρας», καταρχάς για να διασφαλίσει τους 180 βουλευτές και, αν δεν τα καταφέρει, για να φορτώσει στον ΣΥΡΙΖΑ τις επιπτώσεις από τις πρόωρες εκλογές.
Πηγές πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι «οι μεγάλες δυνάμεις δεν θέλουν να δημιουργηθεί πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα».
Χωρίς συμφωνία οι συναντήσεις
Ανοιχτό παραμένει το μέτωπο για το δημοσιονομικό κενό του 2015 μετά τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα στο Παρίσι, ωστόσο, σε κάποια άλλα ζητήματα όπως τα εργασιακά και θέματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώθηκε πρόοδος. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντεκλάν Κοστέλο, τόνισε πως «ήταν έντονη και εποικοδομητική η συζήτηση και συνεχίζεται».
Δεν υπάρχει καμία συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters έπειτα από τη συνάντηση των δύο πλευρών στο Παρίσι. Όπως είπε, οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα απέτυχαν να εξαλείψουν τις διαφορές αναφορικά με το ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2015. Οι εκπρόσωποι των δανειστών, πάντως, απέρριψαν τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς και οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν για ακόμη μια φορά.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ΕΕ και ΕΚΤ ζητούν κεφαλαιακό απόθεμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ για το 2015, εκτιμούν ότι οι απώλειες από τον ΕΝΦΙΑ θα φθάσουν τα 450 εκατ. ευρώ, ενώ υποστηρίζουν πως η ρύθμιση για τις 100 δόσεις στα ληξιπρόθεσμα θα οδηγήσει σε λιγότερα φορολογικά έσοδα από όσα έχει προϋπολογίσει η ελληνική πλευρά.
voria.gr