Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Κυβερνηση: Παραχαράσσει την πραγματικότητα, υποκύπτει στην τρόικα


Σε αδυναμία έχει περιέλθει η κυβέρνηση γιατί οι απαιτήσεις της τρόικας παραπέμπουν σε μνημόνιο, ενώ ειδικά οι πλειστηριασμοί εκτοξεύουν το πολιτικό κόστος κάνοντας επείγουσα την αναζήτηση στηριγμάτων
Στηρίγματα αναζητούν εναγωνίως οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, για να συγκρατήσουν το πολιτικό κόστος εν όψει της τελικής αξιολόγησης από την τρόικα. Τα χτυπήματα από τις Βρυξέλλες έχουν διαλύσει τις κυβερνητικές γραμμές και το πακέτο των μέτρων, έτσι όπως προβάλλει από την επίσημη αλληλογραφία, παραπέμπει σε νέο μνημόνιο και μάλιστα ενισχυμένο.
Χαρακτηριστικό της αδυναμίας στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος Ευάγγ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει και άλλο η συμφωνία: «Στόχος είναι όλα να έχουν λήξει ώς τις 8 Δεκεμβρίου. Εν πάση περιπτώσει, θα προλάβουμε πριν προκύψουν ανάγκες και έχουμε έναν σχεδιασμό που μας επιτρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία πριν από την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».
Στην προσπάθειά τους να βρουν νέα γραμμή άμυνας, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο Ευάγγ. Βενιζέλος είχαν νέα σύσκεψη χθες με τους συναρμόδιους υπουργούς και τους εκπροσώπους των συστημικών τραπεζών. Νωρίτερα είχε γίνει σαφές από την εκπρόσωπο της Ε.Ε. Μ. Αντρέεβα ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα στα θέματα που είναι ανοιχτά, 19 τον αριθμό, και ασάφεια ως προς την έναρξη των τελικών διαπραγματεύσεων. Οι δηλώσεις δημιούργησαν εκνευρισμό στο μέγαρο Μαξίμου, καθώς είχε προηγηθεί η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σ. Βούλτεψη σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις από το δημοσίευμα της «Καθημερινής» ότι «τα έγγραφα δεν προδικάζουν την κατάληξη της διαπραγμάτευσης». Για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών ακολούθησαν διευκρινιστικές δηλώσεις αξιωματούχου της Ε.Ε. στο ΑΠΕ.
Δεν είναι όμως μόνον το βάρος του νέου πακέτου. Ο προσδιορισμός του δημοσιονομικού κενού του 2015 στα 2,6 δισ. ευρώ από την τρόικα (φύλλο «Εφ.Συν.» της περασμένης Δευτέρας) τινάζει στον αέρα το προσχέδιο του προϋπολογισμού και τις ελαφρύνσεις που έχει συμπεριλάβει η κυβέρνηση. Δυσχεραίνει όμως περαιτέρω και την πολιτική διαπραγμάτευση με τους εταίρους στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ για τους όρους της προληπτικής γραμμής πίστωσης ECCL και τη διάρκεια που θα έχει το νέο πρόγραμμα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρόβλεψη του ελλείμματος σε συνδυασμό με τις ασάφειες ως προς τις προβλέψεις του χρηματοδοτικού κενού παραπέμπουν σε «μαξιλάρι» πολύ μεγαλύτερο από αυτό που υπολόγιζε η κυβέρνηση και διπλάσιας διάρκειας. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ότι «η Ελλάδα θα βγει στις αρχές Ιανουαρίου από το πρόγραμμα, αλλά δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί οι πηγές χρηματοδότησης που θα χρειαστεί από το 2015 και μετά». Στην περίπτωση αυτή όμως διαλύονται και τα τελευταία ψήγματα της μετάβασης που υποσχόταν η κυβέρνηση, αφού το νέο πακέτο θα κινείται στην πεπατημένη των δύο πρώτων μνημονίων και η διάρκειά του μόνο μεταβατική δεν μπορεί να θεωρηθεί.
 
«Βρισκόμαστε στο τέλος μιας επίπονης προσπάθειας, διανύουμε τα τελευταία χιλιόμετρα, ο χρόνος έχει πυκνώσει, στο τέλος θα τα καταφέρουμε σίγουρα». 
Το παραπάνω δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κόντρα στις τελευταίες εξελίξεις που φανερώνουν την άτακτη υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης μπροστά στις αξιώσεις των δανειστών για συνέχιση της ίδιας πολιτικής της λιτότητας και των «μεταρρυθμίσεων». 
Ωστόσο, την ώρα που ο πρωθυπουργός προέβη σε τέτοιου είδους δηλώσεις, οι «πέντε σοφοί» της γερμανικής οικονομίας και σύμβουλοι της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή τους τόνισαν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα είδος τρίτου οικονομικού προγράμματος βοήθειας, όμως μόνο αν έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της και κατόπιν, για να λάβει τη νέα οικονομική βοήθεια, πρέπει να αποδεχθεί και όρους.
Επιπρόσθετα, τάχτηκαν κατά του ενδεχομένου κουρέματος του χρέους της και διευκρίνισαν ότι αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμεί η κυβέρνηση του Βερολίνου. 

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε εκδήλωση του Κύκλου Νέων Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών, έκανε μία αναφορά στα κυβερνητικά «επιτεύγματα», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε αλλά τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά».  Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε πως τα νομοσχέδια για τις 100 δόσεις και για τα «κόκκινα» δάνεια είναι «η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικών χρεών που έχει γίνει», μίλησε για την αναγκαιότητα της εξωστρέφειας ως του μόνου δρόμου για έξοδο από την κρίση και κατέληξε πως το μοντέλο της οικονομίας πρέπει να αλλάξει και πως το κράτος πρέπει να περιοριστεί στον επιτελικό του ρόλο και να παρέχει καλές κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες. «Το κράτος θα είναι δίπλα στους επιχειρηματίες και αρωγός και όχι απέναντί τους», είπε χαρακτηριστικά.

Εμφανής είναι και ο εκνευρισμός του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, μπροστά στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η δικομματική κυβέρνηση.
Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση για τη δραστηριοποίηση και τη συμμετοχή στην πορεία προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μία προσπάθεια να άρει τις ευθύνες από τη συγκυβέρνηση. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «ξόρκισε» το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και επιδόθηκε σε καταστροφολογία, κάνοντας λόγο για «σκληρές καταστάσεις και σκληρά διλήμματα». Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχθηκε πως θα συνεχιστεί η διεθνές εποπτεία της χώρας. 
«Υπάρχει μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και συνεργασίας που μαζί με τους βουλευτές που τη στηρίζουν αγωνίζεται για να ολοκληρωθεί μια σύνθετη διπλή διαπραγμάτευση αφενός για την έξοδο από το μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας και αφετέρου για τη μετάβαση σε μια άλλη φάση, ουσιαστικής ισοτιμίας στην Ε.Ε. χωρίς μνημόνιο, τρόικα, ταπεινωτικές διαδικασίες, αλλά με τη στήριξη των εταίρων που είναι αναγκαία στην μεγάλη παγκόσμια διαμάχη κρατών-αγορών», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για μία νέα φάση της χώρας, χωρίς νέο πρόγραμμα., άρα και χωρίς νέο δάνειο, με τη στήριξη όμως των εταίρων μας.
«Προφανώς όταν είσαι ευρωπαϊκή χώρα έχεις υποχρεώσεις πολυμερούς εποπτείας», συμπλήρωσε.
Εξάλλου, σημείωσε ότι η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας, ότι χρειάζεται εθνικός χρόνος, ότι οι βουλευτές καλούνται με υπευθυνότητα να ψηφίσουν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πως αν δεν επιτευχθεί η εκλογή η χώρα θα οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές με σκληρά διλήμματα και ακόμα πιο σκληρές καταστάσεις.

efsyn.gr