Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Ναι σε απλή αναλογική

Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΝΟΥΣ ΤΩΝ 50 ΕΔΡΩΝ
Στο μυαλό Βενιζέλου και η μείωση του ποσοστού εισόδου κόμματος στη Βουλή

Σε πολιτικό σίριαλ εξελίσσεται η θέση-πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του εκλογικού νόμου και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, καθώς ο Α.Σαμαράς φέρεται να διαφωνεί, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο αποδέχεται, αλλά επαναφέρει την πάγια θέση του για πραγματικά «απλή και άδολη αναλογική», με συνταγματική κατοχύρωση.
Στις Βρυξέλλες θα προσπαθήσουν να τα βρουν Το ζήτημα -που πρόκειται να συζητηθεί ανάμεσα στον Α. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο κατά το ταξίδι τους στις Βρυξέλλες- αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στο κυβερνητικό οικοδόμημα, καθώς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, έχοντας διαφορετικές επιδιώξεις εν όψει των εθνικών εκλογών, δύσκολα θα βρουν κοινή γραμμή.
Το Μαξίμου φοβάται ότι ενδεχόμενη συναίνεση στην πρόταση Βενιζέλου, αμέσως μετά την ήττα της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές, θα εκπέμψει άμεσα μήνυμα ηττοπάθειας στην κοινή γνώμη, εν όψει των εθνικών εκλογών. Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ, απαλλαγμένο από το στόχο της πρώτης ή της δεύτερης θέσης στις εθνικές εκλογές και θέλοντας να αξιοποιήσει το «φιλί τη ζωής» που του έδωσαν την τελευταία στιγμή οι ψηφοφόροι του, ανοίγει τη συζήτηση για δύο λόγους:
Πρώτον, για να περιορίσει τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ εφ' όσον βγει πρώτος στις εθνικές εκλογές να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά και να ενισχύσει τη δική του θέση ανακόπτοντας την πόλωση ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, που όσο συνεχίζεται το απειλεί ευθέως.
Δεύτερον, τώρα που πλέον δεν στοχεύει στην εξουσία και επιφορτισμένο με την ανάγκη ενοποίησης του χώρου της Κεντροαριστεράς, θέλει να αναλάβει μία πρωτοβουλία που συμβολικά θα το βάλει σε θέση οδηγού στη διαδικασία ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς.
Τρίτον, θέλει να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που στοχεύει την πρωτιά στις εθνικές εκλογές, στη θέση να αποδεχθεί ή όχι τη συζήτηση που υπό προϋποθέσεις μπορεί -όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη- να οδηγήσει στην απλή αναλογική, ακόμα και από τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Τέταρτον, θέλει να αρχίσει να παίρνει αποστάσεις από τη Ν.Δ. Και εφ' όσον αυτό είναι δύσκολο σε θέμα οικονομικής πολιτικής, θα επιχειρήσει να το κάνει σε θεσμικά, ιδεολογικά ζητήματα.
Ο πρωθυπουργός διαφωνεί και για έναν επιπρόσθετο λόγο. Σύμφωνα με συνεργάτες του, φέρεται να θεωρεί ότι η Ν.Δ. έχει πιθανότητα να «γυρίσει» το κλίμα εν όψει εθνικών εκλογών και υπολογίζει ότι αν συναινέσει στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και αυτό εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, τότε θα πλήξει το δικό του κόμμα.
«Απλή και άδολη...»
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, με διάθεση να κάνει δύσκολη την πρόκληση στην κυβέρνηση, αντιπροτείνει συνταγματική κατοχύρωση της «απλής και άδολης αναλογικής», επαναφέροντας ένα αίτημα δεκαετιών για την Αριστερά, αλλά και μη θέλοντας, με ενδεχόμενη άρνηση κάθε συζήτησης, να κονταροχτυπηθεί με το ΚΚΕ.
«Είμαστε παγίως υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής. Στη βάση μιας τέτοιας πρότασης όλα τα συζητάμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης στα «Παραπολιτικά 90,1», απορρίπτοντας μεσοβέζικες λύσεις, όπως η μείωση του μπόνους των 50 εδρών στις 30 ή τις 20 και θυμίζοντας ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχουν στο παρελθόν ταλαιπωρήσει τη Δημοκρατία μέσα από καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα.
«Οποιος θέτει θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, πρέπει να πάρει την πολιτική δέσμευση για πάγιο εκλογικό σύστημα -απλή αναλογική- στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση», ξεκαθάρισε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η ΔΗΜΑΡ προεκλογικά παρουσίασε την πρότασή της για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, με στόχο την αλλαγή του πολιτικού συστήματος.
Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο που θα παρουσιάσει ο κ. Βενιζέλος στον κ. Σαμαρά περιλαμβάνει, εκτός από την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, και τη μείωση του ποσοστού εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή από το 3% στο 2,5%, ακόμα και στο 2%, υπολογίζοντας ότι ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ θα συμφωνήσουν με την πρότασή του.