Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Η Γερμανία μπλοφάρει - Κόλαφος η έρευνα McKinsey που δείχνει ότι η Ελλάδα είναι αναγκαία

 
Η Γερμανία χρειάζεται την Ελλάδα στο ευρώ
 
Από τα 332 δισ. ευρώ που το ευρώ βοήθησε να δημιουργηθούν για την οικονομία της περιοχής το 2010, σχεδόν τα μισά εισέρευσαν στη Γερμανία.
Αυτό αναφέρει παλαιότερη έρευνα της McKinsey, το 2011, που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, σε μία προσπάθεια να δείξει ότι κανέναν δεν συμφέρει η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, και ειδικότερα ούτε τη Γερμανία.
Τέτοια ποσά κάνουν τα 77 δισ. ευρώ - που το οικονομικό ινστιτούτου Ifo υπολογίζει ότι συνείσφερε η Γερμανία στη διάσωση της Ελλάδας -  να μοιάζουν με "νάνο", αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επιχειρώντας να καταρρίψει τη γερμανική μπλόφα περί επανεμφάνισης του κινδύνου περί Grexit, "μην πιστεύετε τη Γερμανία, χρειάζεται την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης".
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, υπάρχει εξήγηση για τα αλλεπάλληλα γερμανικά δημοσιεύματα που προειδοποιούν για τον κίνδυνο αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Πρόκειται για τη γερμανική κόπωση σε ό,τι αφορά τη διαρκή χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα.
Στην πραγματικότητα, η Γερμανία δεν έχει κανέναν συμφέρον να ρισκάρει με την πιθανότητα διάσπασης της Ευρωζώνης, μετά από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας.
Το status quo της Ευρωζώνης συνιστά οικονομικό αλλά και πολιτικό όφελος για τη Γερμανία.
Η γερμανική οικονομία, η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, επωφελείται περισσότερο από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, από το ενιαίο νόμισμα.
Εάν η Γερμανία επέστρεφε στο μάρκο, τότε αυτόματα η γερμανική οικονομία θα γινόταν λιγότερο ανταγωνιστική και το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας θα κινδύνευε με μεγάλη συρρίκνωση.
Σύμφωνα με τον Boris Schlossberg, αναλυτή της BK Asset Management που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, σήμερα ένα γερμανικό μάρκο θα αντιστοιχούσε σε 1,50 δολάρια, ήτοι 25% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα του ευρώ, στα 1,18 δολάρια.
"Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει ένα Grexit", δήλωσε στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας ο Joachim Poss, Γερμανός βουλευτής.

www.bankingnews.gr