Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου 2015

Νομπελίστας Τζοτζεφ Στίγκλιτς: Ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει την αυτοδυναμία γιατί οι Ελλήνες θα φοβηθούν να τον ψηφίσουν

Νομπελίστας Τζοτζεφ Στίγκλιτς: Ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει την αυτοδυναμία γιατί οι Ελλήνες θα φοβηθούν να τον ψηφίσουνΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Σφοδρή κριτική στις πολίτικες λιτότητας που επέλεξε η ΕΕ για αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση ασκεί ο νομπελιστας οικονομολόγος Τζοτζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος κρούει το κώδωνα του κινδύνου για τη γηραιά ήπειρο προειδοποιώντας ότι αυτός ο οικονομικός παραλογισμός δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Στο άρθρο του που δημοσιεύεται στο projesc-sindicate.org, o Stiglitz υποστηρίζει ότι στις χώρες που αντιμετώπισαν την μεγαλύτερη κρίση οι πολίτες έπαψαν να ορίζουν την οικονομική τους μοίρα και ενώ έδιωχνα δυσαρεστημένοι κυβερνήσεις και επέλεγαν άλλες, αυτές ακολουθούσαν τις οδηγίες των Βρυξελλών του Βερολίνου και της Φρανκφούρτης.
Η ανάκαμψη περνά μέσα από αλλαγή δόμων και κατάργηση της λιτότητας
«Αυτοί που πίστευαν ότι δε θα επιβιώσει το ευρώ αποδείχτηκαν επανειλημμένα λάθος. Αλλά αυτοί που τους επέκτειναν είχαν δίκιο σε ένα πράγμα: η Ευρώπη δε θα ανακάμψει αν δεν μεταρρυθμιστεί η δομή της και δεν αντιστραφεί η λιτότητα" υποστηρίζει ο Stiglitz o οποίος αναφέρεται και στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας ότι αν τελικά δεν επιτύχει την αυτοδυναμία αυτό θα οφείλεται στο φόβο των Ελλήνων για την αντίδραση της ΕΕ. "...εάν ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει αλλά χωρίς αυτοδυναμία ένας από τους βασικούς λόγους θα είναι η ανησυχία των Ελλήνων για το πως θα αντιδράσει η ΕΕ. Ο φόβος δε είναι το ευγενέστερο συναίσθημα και δε θ αποτελέσει εφαλτήριο για να αυξηθεί η εθνική συναίνεση που χρειάζεται η Ελλάδα για να πάει μπροστά»
Ευρωπαϊκό το πρόβλημα κι όχι ελληνικό -Η λιτότητα θα φέρει εξέγερση
Ο Joseph Stiglitz προειδοποιεί οτί αν η λιτότητα δεν εγκαταλειφθεί τότε είναι αναπόφευκτες οι εξεγέρσεις ενώ υποστηρίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι Ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό, και θέτει θέμα Δημοκρατίας για τον τρόπο που επιβάλλεται η λιτότητα στους πολίτες των χωρών που την υφίστανται. «Το θέμα δεν είναι η Ελλάδα, είναι η Ευρώπη. Εαν η Ευρώπη δεν αλλάξει τους τρόπους της, δεν μεταρρυθμίσει την ευρωζώνη και δεν καταργήσει τη λιτότητα, μια λαϊκή εξέγερση θα είναι αναπόφευκτη. Η Ελλάδα ίσως παραμείνει όρθια αυτή τη φορά αλλά αυτός ο οικονομικός παραλογισμός δε μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Η Δημοκρατία δεν θα το επιτρέψει αλλά πόσο περισσότερο πόνο πρέπει η Ευρώπη να υπομείνει πριν επανακτηθεί η λογική;"