Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Το πραγματικό δίλημμα

Τάσος Παππάς
 
Καμία έκπληξη. Ολα εξελίσσονται κατά πώς τα περιμέναμε. Η ηγεσία της Ν.Δ. χρησιμοποιεί τον φόβο για να τρομοκρατήσει τους νοικοκυραίους, τη λάσπη για να συκοφαντήσει τον αντίπαλό της και επικαλείται τον Yψιστο μπας και κάνει το θαύμα του και ναρκώσει τη μέρα των εκλογών τη σκέψη των ψηφοφόρων.
Στον ΣΥΡΙΖΑ παλεύουν να ομονοήσουν στο θέμα των πολιτικών συνεργασιών και να περιορίσουν τις αιρετικές φωνές που ξεμπουκάρουν από τις χαραμάδες. Το ΠΑΣΟΚ διασπάστηκε. Η ΔΗΜΑΡ κινδυνεύει με εξαφάνιση. Το ΠΟΤΑΜΙ μαζεύει τους πρώην - ό,τι κυκλοφορεί και οπλοφορεί με οπορτουνισμό. Το ΚΚΕ επιμένει με θρησκευτική ευλάβεια στη λογική του διμέτωπου. Η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά συνεχίζει απτόητη τον μοναχικό δρόμο της. Και οι πολίτες καλούνται μέσα σ’ ένα κλίμα πόλωσης να επιλέξουν.
Θα αναθέσουν πάλι στους υπεύθυνους της καταστροφής ρόλο πρωταγωνιστή ή θα εμπιστευτούν το κόμμα που υπόσχεται μια διαφορετική πορεία; Σε τέτοιες συνθήκες είναι δύσκολο να συζητηθούν τα ουσιώδη. Οι κραυγές δίνουν τον τόνο και τα συνθήματα καπελώνουν τα προγράμματα. Για παράδειγμα: είναι σήμερα το δεσπόζον δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», όπως το πλασάρουν τα κόμματα του συναινετικού δικομματισμού ή μήπως πρέπει να αναμετρηθούμε με το ερώτημα «υπάρχει μέλλον για το ευρώ αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική στην Ευρώπη;»
Ο δημοφιλής Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί, το βιβλίο του οποίου -«Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα»- βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των ευπώλητων στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πόλις»), επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να μακροημερεύσει ένα νόμισμα σε μια συλλογικότητα όπου υπάρχουν 18 δημόσια χρέη, 18 επιτόκια, 18 φορολογικά συστήματα. Ο Πικετί δεν είναι μπολσεβίκος, δεν είναι μαρξιστής-λενινιστής, σοσιαλδημοκράτης είναι ο άνθρωπος, αλλά απ’ αυτούς τους σοσιαλδημοκράτες (είναι πια ελάχιστοι) που πιστεύουν ότι στην Ευρώπη εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια η πιο άδικη και η πιο αναποτελεσματική πολιτική.
Το ερώτημα αυτό η Δεξιά και η Σοσιαλδημοκρατία - θλιβερή καρικατούρα του παλιού εαυτού της- και στην Ευρώπη και στη χώρα μας αποφεύγουν να το απαντήσουν ή μάλλον το ξορκίζουν λέγοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να διαλυθεί η ευρωζώνη και όλα θα φτιάξουν, αρκεί να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, να μπουν οι λαοί σε κλίμα ήρεμης προσμονής και να μην υπάρξουν μονομερείς ενέργειες.
Ωστόσο οι μεταρρυθμιστές κανιβαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, οι πολίτες αντιδρούν θυμωμένα, ενίοτε τυφλά, και οι μονομερείς ενέργειες μπορεί να είναι η μοναδική διέξοδος για μια κυβέρνηση που θα βρεθεί απέναντι σε ωμό εκβιασμό. Οταν ο άλλος σού βάζει το μαχαίρι στον λαιμό δεν έχεις περιθώρια: είτε υποκύπτεις αναξιοπρεπώς είτε αντιστέκεσαι αξιοπρεπώς.
Ανάγωγα
Προς υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη. Κύριε υπουργέ, επειδή βλέπω ότι έχετε πάρει εργολαβικά την υπόθεση αποκάλυψης του κρυφού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ, σας ενημερώνω ότι έχει περιέλθει στην κατοχή μου συνέντευξη στην τοπική τηλεόραση της Ανω Μαγούλας του κορυφαίου στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ιωσήφ Πιτσφιτίλη, ο οποίος λέει κάτι περίεργα για δημεύσεις περιουσιών των αστών και για σκουριασμένα κονσερβοκούτια με τα οποία θα πριονίσουν τους λαιμούς των φιλήσυχων νοικοκυραίων. Νομίζω ότι αυτή η πρόκληση δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Επίσης σας επισυνάπτω φωτογραφία του κ. Πιτσφιτίλη με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ήταν και οι δύο στην πρώτη δημοτικού. Απ’ αυτό το ντοκουμέντο προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας η στενή σχέση τους που κρατάει χρόνια. Παρακαλώ, να πράξετε τα δέοντα.

efsyn.gr