Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Πληθαίνουν οι φωνές για να μπει «στοπ» στην κινδυνολογία

 

Αντιστροφή του κλίματος κινδυνολογίας που επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία από μερίδα ηγετών των ομάδων στο ευρωκοινοβούλιο. Με παρεμβάσεις τους, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι, διαλύουν κάθε σενάριο κινδυνολογίας, που προέρχεται από τις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Τζάνι Πιτέλα, αναφερόμενος στις τελευταίες κινδυνολογικές προβλέψεις του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, δήλωσε ότι οι «γερμανικές δυνάμεις της δεξιάς, που προσπαθούν να συμπεριφερθούν ως σερίφηδες στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες – μέλη, δεν είναι μόνο απαράδεκτες, αλλά πάνω από όλα λαθεμένες». Συμπλήρωσε δε ότι «αυτές οι συμπεριφορές μπορούν μόνο να παράγουν θυμό και απέχθεια έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους ευρωπαίους πολίτες» και πως η συνέχιση της «τυφλής υπεράσπισης της λιτότητας θα ενθαρρύνει μόνο ευρωσκεπτικιστικά και ευρωφοβικά κινήματα σε όλη την Ευρώπη».

Ο Ιταλός ηγέτης των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών υπογράμμισε μάλιστα ότι «η συμμετοχή της Ελλάδα στο ευρώ είναι μη αναστρέψιμη» και πως «θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο – ντόμινο».
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι στις επικείμενες εκλογές «η Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών θα παραμείνει αφοσιωμένη στην υποστήριξη όλων των προοδευτικών δυνάμεων, ώστε να ξεκινήσει μια νέα εποχή, κατά την οποία η δημοσιονομική πειθαρχία θα συνδυάζεται με την ελαστικότητα, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, όπως και με μέτρα για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την απασχόληση». Σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, καταλήγει ο Πιτέλα, «ρισκάρουμε την διάβρωση της δημοκρατίας».

Στο ίδιο κλίμα ο συμπρόεδρος των Ευρωπαίων Πρασίνων, Φιλίπ Λαμπέρ, σημείωσε ότι «οι ευρωπαικές κυβερνήσεις και οι ευρωπαικοί θεσμοί πρέπει να σεβαστούν την δημοκρατική διαδικασία στην Ελλάδα». Επισήμανε μάλιστα ότι «αντί για παρεμβάσεις και απειλές, οι ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να σεβαστούν απόλυτα το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και να συνεργαστούν με οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, ώστε να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης». Έστειλε δε ξεκάθαρο μήνυμα ότι «οι απερίσκεπτες συζητήσεις για ένα Grexit είναι ανεύθυνες».

efsyn.gr