Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Tα εθνικά θέματα στο προσκήνιο

Σύμφωνα με το κλισέ, η κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία και αποφασιστικότητα τις εξελίξεις. H τουρκική κορβέτα που πλέει στο Αιγαίο παίρνει όλο και μεγαλύτερο χώρο στην πολιτική επικαιρότητα. «Προκλητικός» ο Τούρκος βουλευτής που μίλησε χθες στο κοινοβούλιο, «νέα τουρκική πρόκληση» κάθε φορά που έρχεται στα χωρικά μας ύδατα μια φρεγάτα, «συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα στην Κύπρο» όσο το «Μπαρμπαρός» παραμένει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θα μεταβεί την Παρασκευή στην Λευκωσία και μια μέρα μετά θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο συνάντηση κορυφής των ηγεσιών Ελλάδας – Κύπρου - Αιγύπτου για τα θέματα των θαλάσσιων ζωνών, κάτι που ενοχλεί ιδιαίτερα την Τουρκία. Στο μεταξύ, η προσπάθεια του ΟΗΕ και των ΗΠΑ για επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό συνεχίζεται, με την Λευκωσία να αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τους υδρογονάνθρακες, όπως αξιώνει η Άγκυρα. Για την ώρα υπάρχει αδιέξοδο και η ΕΕ, τυπικά, στηρίζει την Κύπρο ως κράτος μέλος της, αλλά επί της ουσίας κρατά αποστάσεις.

Γεγονός είναι ότι η διπλωματία μπαίνει στο κέντρο του πολιτικού κάδρου και αυτό εκ των πραγμάτων επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις. Κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν σε ιδιωτικές συνομιλίες τους την αγωνία τους για την ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία, χωρίς να αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών για εθνικούς λόγους, ανεξάρτητα δηλαδή από το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής. Σχετικές συζητήσεις γίνονται και στην Κουμουνδούρου, όπου αντιλαμβάνονται ότι ενδεχόμενες εσωτερικές αντιθέσεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής θα αξιοποιηθούν δεόντως το επόμενο διάστημα.

Την προσεχή Δευτέρα θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος δήλωσε χθες στη Βουλή ότι «μας προβληματίζουν οι πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας και η κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Δημιουργεί μια κρίση σε μια ήδη ασταθή περιοχή». Επίσης, έπειτα από πρόταση του Ευ. Βενιζέλου προς τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Κωνσταντίνο Τσιάρα, αποφασίστηκε η σύγκληση της Επιτροπής, την Τρίτη, 11 Νοεμβρίου (στις 14:00) προκειμένου ο υπουργός Εξωτερικών να ενημερώσει τα μέλη της για τις πρόσφατες εξελίξεις σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να στρέψει τη δημόσια συζήτηση στα εθνικά θέματα γιατί είναι προφανές ότι οι αγωνίες τέτοιου περιεχομένου συσπειρώνουν και ο φόβος φυλάει τα έρημα. Ο εθνικισμός σε όλες τις εκδοχές του, ήπιος και άγριος, έχει ισχυρά ερείσματα στο πολιτικό σύστημα το οποίο διέπει οριζόντια, ενώ οι επικοινωνιακές κατασκευές πάνω στη διέγερση υπεπατριωτικών ανακλαστικών είναι σχετικά εύκολος μετά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης και δοκιμασίας για την αξιοπρέπεια της ελληνικής κοινωνίας. Εξάλλου, έναντι εταίρων και πιστωτών αποτελεί επιχείρημα η αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή και ο ρόλος της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας. Η ανάδειξη της γεωπολιτικής διάστασης είναι συμφέρουσα για την ελληνική πλευρά σε μια συγκυρία ανυπαρξίας ή πάντως ασθενούς παρουσίας της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής διπλωματίας στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο.

tvxs.gr