Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Reuters: Δεν υπάρχει κίνδυνος bank run λόγω ΣΥΡΙΖΑ

Reuters: Δεν υπάρχει κίνδυνος bank run λόγω ΣΥΡΙΖΑ
Μετριάζει τη ριζοσπαστική ρητορική του για να γίνει... πρωθυπουργίσιμος, σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου
 
Τη “μεταμόρφωση” του ΣΥΡΙΖΑ από ένα μικρό κόμμα στη δημοφιλέστερη παράταξη της χώρας και του Αλέξη Τσίπρα σε “πρωθυπουργό εν αναμονή” καταγράφει σε εκτενές άρθρο του το πρακτορείο Reuters.

Σημαντικός παράγοντας για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν στελέχη του κόμματος σύμφωνα με το Reuters, είναι μία προσεκτική προσπάθεια να μετριασθεί η ριζοσπαστική αριστερή ρητορική που οδήγησε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel να χαρακτηρίσει τον Αλέξη Τσίπρα το 2012 έναν από τους πλέον επικίνδυνους ανθρώπους στην Ευρώπη.

“Η παράταξη εξακολουθεί να κινείται κατά των μέτρων λιτότητας και της 'ανθρωπιστικής κρίσης' που έχει προκληθεί από το πρόγραμμα διάσωσης. Θέλει να αναστρέψει τις περικοπές στον κατώτατο μισθό, να παγώσει τις απολύσεις στο Δημόσιο και να σταματήσει τις πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων”, σημειώνεται στο δημοσίευμα. “όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απειλεί πια να σκίσει τη δανειακή σύμβαση ή να χρεοκοπήσει. Αντίθετα, αξιωματούχοι λένε ότι υποστηρίζει το ευρώ και θέλει να επαναδιαπραγματευτεί το πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα υπέρ της ανάπτυξης που χρησιμοποιούν η Γαλλία και η Ιταλία”.

Σύμφωνα με το Reuters, η “μεταμόρφωση” του ΣΥΡΙΖΑ αντανακλά την πολιτική εξέλιξη άλλων αντισυστημικών κομμάτων, όπως η Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία, τα οποία άλλαξαν στρατηγική όταν απέκτησαν κοινοβουλευτική έξουσία, μετατρεπόμενα σε πιο μετριοπαθή κόμματα. Αντανακλά όμως και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει “γυρίσει σελίδα”, αφού πριν από τέσσερα χρόνια μία εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα ισοδυναμούσε για τους περισσότερους με bank run και έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όμως σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντά αξιωματούχους όπως ο Μάριο Ντράγκι και ο “κίνδυνος” αυτός φαίνεται να μην υπάρχει.

“Αυτός δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας του 2010”, υποστηρίζει η αναλύτρια Μπλάνκα Κολενίκοβα, “Από τις τελευταίες εκλογές, η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ έχει χαλαρώσει. Ο Τσίπρας προετοιμάζεται για το γεγονός ότι μπορεί να τεθεί επικεφαλής μίας κυβέρνησης, και πρέπει να αποδείξει ότι είναι προσιτός και ευέλικτος”, προσθέτει.

Πάντως, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ακόμα κάποιες ριζοσπαστικές φωνές, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, όμως γενικά η ρητορική του κόμματος άρχισε να αλλάζει μετά τις ευρωεκλογές.

“Το κλίμα το 2014 είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με το 2012. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία αριστερή ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη που πολεμά για την αλλαγή στην Ελλάδα και την Ευρώπη και δε θέλει να διαλυθεί η Ευρωζώνη”, αναφέρει στο Reuters ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. “Η ψευδαίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή έχει εξαφανιστεί”. 
 
news.gr