Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Ξορκίζει τις κάλπες

Σε διπλό ταμπλό το «παίζει» ο Σαμαράς για τις εκλογές, καθώς βλέπει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να συντηρηθεί η κυβέρνησή του στην εξουσία λόγω των αντιλαϊκών μέτρων που καλείται να συνεχίσει να υλοποιεί, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις για απεγκλωβισμό από το μνημόνιο και την τρόικα.

Αρχής γενομένης από τη ΔΕΘ, έχει σχεδιάσει ένα προεκλογικό εξάμηνο έως τον Φεβρουάριο με εξαγγελίες για μείωση φορολογίας, δήθεν φιλολαϊκές παρεμβάσεις για αποκατάσταση αδικιών και υποσχέσεις για εξοβελισμό της τρόικας από την Ελλάδα.
Όμως, επειδή οι εξελίξεις εξαρτώνται από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων για τον βαθμό και το εύρος της στήριξης που θα του παρέχουν, έχει ως «Plan B» και την άμεση προσφυγή στις κάλπες, αφού η κυβέρνησή του κρέμεται σε μια κλωστή, η οποία θα σπάσει εύκολα εάν οι δανειστές πιέσουν λίγο, ώστε να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα.

Άλλωστε ο Σόιμπλε έστειλε την πρώτη ψυχρολουσία μέσω Δένδια, ότι μόνο με ισοδύναμα μέτρα θα μπορεί ο Σαμαράς να εφαρμόσει το δήθεν πρόγραμμα ελαφρύνσεων που έχει στα σκαριά. Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων και της τρόικας, οι κρίσιμες δημοσκοπήσεις μετά το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ και τη φορολογική λαίλαπα, οι κινήσεις των διαφωνούντων βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ θα καθορίσουν εάν ο Σαμαράς θα ανοίξει την Ολομέλεια της Βουλής τον Οκτώβριο ή θα πάει σε εκλογές με οποιαδήποτε αφορμή.

Άλλωστε από μόνο του το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί μετά τον Οκτώβριο στην Ολομέλεια και θα επιφέρει μειώσεις μισθών στους έχοντες χαμηλά προσόντα, είναι βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της συγκυβέρνησης, καθώς ο Βενιζέλος θεωρεί ότι τυχόν νέες παρεμβάσεις στο Δημόσιο θα αποτελέσουν την πολιτική ταφόπλακα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, αφού θα απομακρυνθεί από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων που του έχουν απομείνει.

Σε συνδυασμό με την «ύποπτη κινητικότητα» που επιδεικνύει ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως με την εκδήλωση για την 3η Σεπτεμβρίου και την επέτειο για τα 40 χρόνια ΠΑΣΟΚ, στο Μαξίμου προετοιμάζονται και για πρόωρες κάλπες τον Οκτώβριο.

Όλα για τη φιέστα

Ο Σαμαράς στο εσωτερικό της κυβέρνησης πιέζει τους υπουργούς του να κλείσουν μνημονιακές υποχρεώσεις που δεν έχουν πολιτικό κόστος, ώστε στη διαπραγμάτευση με την τρόικα στις 3 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι να μπορέσει να εξασφαλίσει μια κατ’ αρχήν θετική απάντηση ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες για μέτρα με δημοσιονομικό κόστος.

Στις 29 Αυγούστου ο Σαμαράς έχει ζητήσει να έχει στα χέρια του από τους υπουργούς του τον τελικό κατάλογο με τις υποχρεώσεις που έχουν ολοκληρωθεί, ώστε να αρχίσει την πολιτική διαπραγμάτευση μέσω Γιούνκερ για να μην ζητήσει η τρόικα νέες μειώσεις και περικοπές συντάξεων ή αυξήσεις ορίων ηλικίας, αφού πλέον φαίνεται ότι οι δανειστές αυτήν τη στιγμή εστιάζουν στο ασφαλιστικό.

Θα παρακαλέσει τη Μέρκελ, τη Λαγκάρντ και τον Ντράγκι να συμφωνήσουν ότι η τρόικα δεν θα συνεχίσει να τελεσιγραφικά «πήγαινε - έλα» στην Αθήνα, αφού πλέον το πρόγραμμα στο τέλος τους έτους τελειώνει για τους Ευρωπαίους, ενώ το ΔΝΤ έχει ακόμη δύο χρόνια παρουσίας – χωρίς να αποκλείεται να συμφωνηθεί η αποχώρηση του Ταμείου και να γίνει το ελληνικό μνημόνιο αποκλειστικά ευρωπαϊκή υπόθεση.

Ο Σαμαράς επιχειρεί να εξασφαλίσει ότι η τρόικα δεν θα του χαλάσει τη φιέστα στις 6 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ, όπου θα επικαλεστεί πάλι το success story, εξαγγέλλοντας φοροελαφρύνσεις και μέτρα ανακούφισης των ευπαθών ομάδων. Πιστεύουν πως με ψευτοελαφρύνσεις και μέτρα δήθεν ανακούφισης θα πείσουν τους γαλάζιους βουλευτές να υπομείνουν έως την προεδρική εκλογή.

Θα χρεώσει τον Τσίπρα

Βασικός στόχος του Σαμαρά είναι να τραβήξει μέχρι τον Φεβρουάριο, ώστε να χρεώσει στον Τσίπρα τις πρόωρες κάλπες. Όμως, για να αντέξει η κυβέρνηση, θα πρέπει να συμφωνήσουν και να του δώσουν «πράσινο φως» η Μέρκελ και οι Ευρωπαίοι, χωρίς να παραγνωρίζεται ο ρόλος του ΔΝΤ, κάτι που στο Μαξίμου θεωρούν ότι μπορούν να εξασφαλίσουν μετά και τη θετική στάση που επέδειξε ο Γιούνκερ στην τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα.

Επί της ουσίας ο Σαμαράς θα ζητήσει από τους εταίρους του να αποσύρουν από το πρόγραμμα τις απαιτήσεις για επιπλέον μέτρα και να συνεχίσουν να κάνουν τα στραβά μάτια για μέτρα και μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και δεν υλοποιούνται. Επιπλέον θα επιχειρηθεί η αναθεώρηση των στόχων για τις ιδιωτικοποιήσεις, αφού είναι σαφές ότι ορισμένες δεν μπορούν να προωθηθούν λόγω δικαστικών αποφάσεων και οι περισσότερες λόγω πολιτικών αντιδράσεων.

Οι Ευρωπαίοι θα επιχειρηθεί να πειστούν ότι δεν υπάρχει πολιτική κόπωση στην κυβέρνηση, αλλά οι καθυστερήσεις και οι αρνήσεις εφαρμογής συμφωνηθέντων μέτρων οφείλονται στην επιμονή του... Τσίπρα να μην ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Σαμαράς επιμένει να διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του πως ο ίδιος θέλει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, γιατί πιστεύει πως είναι ωφέλιμες για τη χώρα, αλλά πως οι αποφάσεις για τον χρόνο υλοποίησής τους θα πρέπει να λαμβάνονται από την Αθήνα σε ένα πιο ευέλικτο χρονικό πλαίσιο και όχι προκαθορισμένο από την τρόικα. Ανεξάρτητα από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και τις αποφάσεις των Ευρωπαίων, ο Σαμαράς θέλει στις 6 Σεπτεμβρίου να ανακοινώσει το πρώτο προεκλογικό πακέτο παροχών.

Κατά την παροιμία με τον... Χότζα, αφού φόρτωσε τους φορολογούμενους με φόρους και εξόντωσε χιλιάδες νοικοκυριά με τις περικοπές, τώρα θα εξαγγείλει μείωση της φορολογίας, αλλά σταδιακά και σε βάθος εξαετίας. Χωρίς σχέδιο, όπως φάνηκε και στην υπόθεση του ΕΝΦΙΑ, θα ανακοινώσει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με στόχο να αναθερμάνει την κατανάλωση και να ανακουφίσει τα νοικοκυριά. Η έκτακτη εισφορά θα παραμείνει, αλλά μειωμένη κατά 50% για το 2015 και το 2016, εξαντλώντας τη μεσαία τάξη και τους συνεπείς φορολογούμενους.

Αν τα καταφέρει και ξεπεράσει τους σκοπέλους του Σεπτεμβρίου, έως το τέλος του έτους θα επιχειρεί να πείσει τους πολίτες ότι βγαίνει η χώρα από το μνημόνιο και θα ξεδιπλώνει το σχέδιο για παροχές και ελαφρύνσεις, ανάλογα με την κοινωνική ομάδα - στόχο που θα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ότι μπορεί να επηρεάσει και να αρπάξει τις ψήφους της.
 
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ