Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

«GRECO Μασκαράδες» γέμισε η Ευρωπαϊκή Ένωση! Άλλο «Γκρέκο» και άλλο «Γκρεκό»!

Αν νομίζετε, ότι οι Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν εδώ και χρόνια, και μάλιστα από πρώτο χέρι, τα χάλια της χώρας μας σε ότι αφορά στην αδιαφάνεια και στη διαφθορά σχετικά με την χρηματοδότηση των κομμάτων, είστε γελασμένοι! Ξέρουν τα πάντα!
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.Υπάρχει η Ομάδα Κρατών εναντίον της Διαφθοράς, η περιβόητη GRECO, που αποτελεί το όργανο εναντίον της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στα πλαίσια της καταπολέμησης της διαφθοράς, η GRECO πραγματοποιεί τακτικές επιθεωρήσεις της νομοθεσίας των κρατών μελών, στον τομέα της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και του τρόπου εφαρμογής της, και εκδίδει εκθέσεις αξιολόγησης, τόσο για το επίπεδο της νομοθεσίας, όσο και για την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της.
GRECOΣτα πλαίσια αυτά, λοιπόν, η GRECO συνέταξε το 2010 έκθεση για τα οικονομικά των κομμάτων στην Ελλάδα. Και το τι λέει μέσα, δεν περιγράφεται.Τα συμπεράσματα της έκθεσης, συνοψίζονται σε δύο λέξεις: Αδιαφάνεια και διαφθορά!
Καταρχήν η GRECO επισημαίνει, ότι ο ίδιος ο νόμος 3202/2002 για την χρηματοδότηση των κομμάτων, παρουσιάζει πολλά κενά, ιδίως όσον αφορά στους τομείς της διαφάνειας και της εποπτείας. Ακόμη, η σχετική νομοθεσία είναι ανεπαρκής και δεν ικανοποιεί τα πρότυπα διαφάνειας, που έχουν τεθεί με τις σχετικές κοινοτικές συστάσεις, σε όλα τα μέλη της Ε.Ε.
Κάποια παραδείγματα: Η χρήση των κουπονιών για τις δωρεές προς τα κόμματα τελικά προσφέρουν ένα σχετικά εύκολο τρόπο να παρακαμφθούν οι κανόνες και οι περιορισμοί που θέτει ο νόμος στις ιδιωτικές δωρεές προς τα κόμματα. Είναι δε ενδεικτικό, ότι η ταυτότητα των αγοραστών των κουπονιών δεν γνωστοποιείται στην αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής!
Επίσης, μεγάλα χρηματικά ποσά από ιδιώτες δεν πηγαίνουν στα ταμεία των κομμάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών, όπως απαιτεί ο νόμος, αλλά σε μετρητά και έτσι, δεν καταγράφονται στα βιβλία των κομμάτων. Οπότε στην ουσία, δεν ελέγχονται!
Άλλο παράδειγμα: Η δημοσίευση πληροφοριών, σχετικά με την χρηματοδότηση των κομμάτων και την οικονομική διαχείρισή τους, είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Καταρχήν, είναι πολύ δύσκολο στην πράξη, να βρει κανείς τους ισολογισμούς των κομμάτων. Οι δε λογαριασμοί τους δεν υπόκειται σε κανέναν υποχρεωτικό έλεγχο.Επιπλέον, η αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής , δεν ασκεί ουσιαστική εποπτεία. Οι εκθέσεις των Ορκωτών Ελεγκτών, με βάση τις οποίες η Επιτροπή Ελέγχου εξάγει τα συμπεράσματά της, αν και εμφανίζονται ως παραρτήματα στην τελική έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου, εν τούτοις δεν δημοσιοποιούνται, όπως δε δημοσιοποιούνται ούτε τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής.
Ένταξη τριών νέων έργων για τα νησιά των Βορείων Σποράδων, συνολικού προϋπολογισμού 890 χιλ. ευρώ, στο ΕΣΠΑ

Συστάσεις που δεν έγιναν πράξη!
Η GRECO, πέρα από τις διαπιστώσεις, προχώρησε και σε μία σειρά συστάσεων προς τη χώρα μας , 27 παρακαλώ, μεταξύ άλλων:
• Την κατάργηση της δυνατότητας χρήσης ανώνυμων κουπονιών για δωρεές σε πολιτικά κόμματα
• Τη λήψη μέτρων ώστε να διασφαλιστεί ότι τα δάνεια που χορηγούνται σε πολιτικά κόμματα και υποψήφιους, δε χρησιμοποιούνται για την καταστρατήγηση των κανονισμών Χρηματοδότησης
• Την αύξηση της διαφάνειας των λογαριασμών και των δραστηριοτήτων των νομικών προσώπων που συνδέονται, άμεσα ή έμμεσα, με πολιτικά κόμματα, ή που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους.
• Τη διευκόλυνση της πρόσβασης του κοινού στις δημοσιευμένες πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των προεκλογικών εκστρατειών.
• Τη διασφάλιση ανεξάρτητου λογιστικού ελέγχου των λογιστικών βιβλίων και των οικονομικών καταστάσεων των κομμάτων.
• Την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ελέγχου από τα πολιτικά κόμματα.
• Τη διασφάλιση μίας πιο ουσιαστικής και συνεχούς παρακολούθησης των οικονομικών καταστάσεων των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων.
Τι από όλα αυτά,άραγε, έκαναν πράξη οι Ελληνικές κυβερνήσεις; Η GRECO επανήλθε με νέα της έκθεση, το 2012. Ποιο είναι το συμπέρασμά της; Ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ικανοποιητικά ή αντιμετωπίσει με ικανοποιητικό τρόπο, μόνο μία από τις συνολικά είκοσι επτά συστάσεις!
Και μάλιστα η μία που έχει ικανοποιηθεί, δεν αφορά άμεσα στην χρηματοδότηση των κομμάτων. Έχει να κάνει με την κατάργηση διατάξεων για την ειλικρινή μεταμέλεια δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων. Από τις συστάσεις που αναφέραμε παραπάνω, και αφορούν άμεσα στη διαφάνεια και την καλύτερη εποπτεία των οικονομικών των κομμάτων, δεν έχει ικανοποιηθεί ούτε μία!
Η αρμόδια υπηρεσία του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέδωσε και νέα έκθεση το 2013.Και πάλι διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει πρόοδος, σε ότι αφορά στην ικανοποίηση των συστάσεών της. Το μόνο που έχει γίνει, είναι η ψήφιση του Νόμου 3870/2010 για τις εκλογικές δαπάνες των κομμάτων και των υποψηφίων, που προσθέτει ένα βαθμό διαφάνειας στη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών, μόνο όμως σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αφού αναφέρεται στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η GRECO αναγκάστηκε τελικά να στείλει επιστολή προς την Αντιπροσωπεία της Ελλάδας, εφιστώντας την προσοχή της για τη μη συμμόρφωση με τις σχετικές συστάσεις, και την ανάγκη να αναληφθεί αποφασιστική δράση, με στόχο την επίτευξη απτής προόδου, το συντομότερο δυνατό.

Αποκλειστικό!  http://www.spirospero.gr