Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Υποχρεωτική χορήγηση κανονικών αδειών έτους 2013;;;

Την Πέμπτη 10 Απριλίου στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟΣΤ, εκτός των άλλων θεμάτων, συζητήθηκε και το θέμα της αποζημίωσης των κανονικών αδειών παρελθόντων ετών, που δεν χορηγήθηκαν στους εργαζόμενους από την υπηρεσία.
Από τη μεριά μας καταθέσαμε την άποψη πως, ....
Συλλογικές Συμβάσεις και Κοινές Συμφωνίες δεν μπορούν να υποκαθιστούν τους αναγκαστικούς νόμους του κράτους, που ρυθμίζουν το θέμα και πως πρέπει όλες οι ενέργειες μας να είναι σύννομες. 
Την ίδια άποψη κατέθεσαν και οι εκπρόσωποι της παράταξης ΔΑΚ-ΕΛΤΑ, ενώ κατά τη συζήτηση του θέματος απουσίαζαν οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ-ΕΛΤΑ, που είχαν αποχωρήσει νωρίτερα διαμαρτυρόμενοι για τις τροποποιήσεις που έγιναν στο αρχικό κείμενο της Κοινής Συμφωνίας για την στελέχωση και για το ζήτημα της μη υπογραφής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΤΑ. 
Η παράταξη της πλειοψηφίας, ισχυριζόμενη πως όλα είναι νόμιμα, υπερψήφισε τον όρο 3, που αναφέρεται στις κανονικές άδειες, της Κοινής Συμφωνίας .
Στις επόμενες ημέρες υπογράφηκε η Κοινή Συμφωνία ανάμεσα στην Διοίκηση και στην ΠΟΣΤ  και στον όρο 3, παράγραφος 2 γράφει τα εξής:
«Ειδικώς για την κανονική άδεια του έτους 2013, κατά το οποίο καθυστέρησε η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού και προκειμένου να μην υπάρξουν υπόλοιπα προς αποζημίωση, αυτή μπορεί να χορηγηθεί στο προσωπικό του ΕΛΤΑ μέχρι εξαντλήσεως της μη χορηγηθείσας άδειας, μέχρι την 30η Απριλίου 2014.»  
Απόρροια του παραπάνω όρου είναι η σχετική εγκύκλιος που εξέδωσε η Δ/νση Προσωπικού για το θέμα και που δικαιολογημένα έχει εγείρει θύελλα αντιδράσεων.
Όμως, για να μην τρελαθούμε, το θέμα δεν δημιουργείται από την εγκύκλιο, αλλά από τον όρο 3 της Κοινής Συμφωνίας, ο οποίος είναι παράνομος αφού έρχεται να διευθετήσει ένα ζήτημα για το οποίο υπάρχουν αναγκαστικοί νόμοι που ορίζουν πως η κανονική άδεια πρέπει να χορηγείται μέχρι 31 Δεκεμβρίου [διατάξεις του Αναγκαστικού Νόμου 539/1945 «Περί χορηγήσεως κατ' έτος στους μισθωτούς αδειών µετ' αποδοχών (ΦΕΚ 229/A/6-9-1945), όπως αυτός ισχύει σήμερα, μετά τις τροποποιήσεις που έχει υποστεί με το άρθρο 6 του Ν. 3144/2003 «Κοινωνικός διάλογος για την προώθηση της απασχόλησης και την κοινωνική προστασία και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 111/Α/2003) και το άρθρο 1 του Ν. 3302/2004 «Ρύθμιση ετήσιας άδειας εργαζομένων και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 267/A/2004), ρυθμίζονται τα θέματα χορήγησης της ετήσιας άδειας με αποδοχές στους μισθωτούς]. Και σε κάθε περίπτωση, όπως σαφώς αναφέρει ο ΓΚΠ ΕΛΤΑ στη παράγραφο 3 του όρου Θ1,  η χορήγηση της κανονικής άδειας γίνεται όχι αργότερα από την 1η Μαρτίου του επόμενου έτους.
Κατά συνέπεια η υποχρεωτική χορήγηση της κανονικής άδειας του έτους 2013 αυτή την περίοδο είναι παράνομη
Ας αναζητηθούν λοιπόν οι ευθύνες που υπάρχουν, σε εκείνους που αντικατέστησαν το νομοθέτη! Κι ας αναλογιστούν, όσοι επιμένουν στη παρανομία, τις ευθύνες που έχουν!