Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Είναι η Γερμανία, ηλίθιε…

Ο υπουργός των Οικονομικών της μεγάλης γερμανικής αυτοκρατορίας έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για το μέλλον. Οι δουλειές στην Κίνα δεν πάνε καλά, ο ευρωπαϊκός Νότος είναι εξαγριωμένος με τις πρακτικές του και το προσφυγικό είναι ένα επικίνδυνο αγκάθι στο πόδι του γίγαντα. Ο κ. Σόιμπλε είναι ένας πρακτικός άνθρωπος.... Ο μεγάλος εκνευρισμός του δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος.

Τι εννοούσε ο δόκτωρ όταν έλεγε ότι «είναι η εφαρμογή ηλίθιε»; Η πρώτη σκέψη που έκαναν κάποιοι στην Ελλάδα ήταν ότι αυτή η φράση αφορούσε και την ελληνική αποστολή, καθώς στην ίδια αίθουσα βρισκότανε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας. Προσωπικά θα το θεωρούσα αδιανόητο να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν έχει ξανασυμβεί στα διπλωματικά χρονικά. Και θα με θύμωνε πολύ ως Έλληνα, αν ο κ. Σόιμπλε ήταν τόσο αγενής, καθώς ο κ. Τσίπρας είναι ο εκλεγμένος πρωθυπουργός μας. Στο Νταβός εκπροσωπεί την Ελλάδα.

Είναι αλήθεια ότι το προσφυγικό έχει εκνευρίσει πολύ τους Γερμανούς. Όχι γιατί δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων (όποιος το πει αυτό δεν ξέρει τι του γίνεται), αλλά διότι το πρόβλημα αυτό δοκιμάζει τις αντοχές της γερμανικής Οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το μεταναστευτικό θα είναι στα επόμενα χρόνια η κύρια «απειλή» για την ευημερία της Ευρώπης και για την κοινωνική της συνοχή! Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται το κλειδί για να κατανοήσουμε τον φόβο των Γερμανών. Η πεποίθησή τους είναι ότι έχουν καταφέρει με κόπο ένα μεγάλο οικονομικό επίτευγμα κι αισθάνονται εχθρικά σε οποιονδήποτε και οτιδήποτε το απειλεί!

Ο κ. Σόιμπλε εκφράζει την παραδοσιακή αντίληψη της γερμανικής άρχουσας τάξης, η οποία είναι έτοιμη να συμμαχήσει και με τον διάβολο προκειμένου να μην απειλήσει κανείς την ευημερία της. Κι αυτήν τη στιγμή οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν να απειλούνται. Αρχικά τους φταίνε οι άλλοι που δεν εφαρμόζουν τις πολιτικές τους, οι Έλληνες που δεν φυλάνε «αποτελεσματικά» τα θαλάσσια σύνορά τους και στη συνέχεια θα τους φταίνε οι Κινέζοι που δεν αγοράζουν αρκετά αυτοκίνητα και ένας Θεός ξέρει ποιοι άλλοι. Υπάρχει πρόβλημα!

Η Ενωμένη Ευρώπη οφείλει πολλά στη Γερμανία, αλλά και η ενωμένη πλέον Γερμανία στην Ευρώπη. Να ξεκαθαρίσουμε, πάντως, κάτι. Ευρώπη χωρίς τη Γερμανία δεν υπάρχει, αλλά και μία γερμανική Ευρώπη δεν είναι βιώσιμη. Το θέμα είναι ότι εμείς στην Ελλάδα είμαστε εντελώς απροετοίμαστοι για το μέλλον. Δεν έχουμε στρατηγική, δεν έχουμε βιώσιμο σχέδιο για την επόμενη ημέρα, αν και εφόσον η Ευρώπη αποφασίσει να είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που είχαμε όλοι μαζί αποφασίσει πριν μερικά χρόνια…

Κι επειδή έχουμε μάθει να τα αντιμετωπίζουμε όλα μέσα από μία ποδοσφαιρική αντίληψη, από το πολύ μακρινό παρελθόν κιόλας, μας είναι αρκετό να χωριστούμε σε οπαδούς της μιας αντίληψης ή της άλλης. Μας είναι δύσκολο να καθίσουμε και να οικοδομήσουμε μία πολιτική στα μέτρα μας, μία στρατηγική που να εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Πιστεύω ότι είναι εντελώς ηλίθιο να φύγουμε το ευρώ και την Ε.Ε. Από την άλλη είναι ανήκουστο να μην έχουμε ένα σχέδιο B για την περίπτωση εκείνη που η ίδια η Ευρώπη αποφασίσει ότι θέλει κάτι διαφορετικό από το κοινό μέλλον που είχαν αποφασίσει οι παλιότεροι ηγέτες της.

Plan X; Δεν ξέρω πώς θα λέγεται, αλλά σίγουρα χρειάζεται ένα σχέδιο για το μέλλον. Κι όταν λέμε σχέδιο, μιλάμε για κάτι σοβαρό και όχι για τις φαντασιακές καταστάσεις τύπου Βαρουφάκη. Διαθέτουμε πολλούς και σοβαρούς επιστήμονες που θα μπορούσαν να εγγυηθούν ένα καλό αποτέλεσμα.

Το κλειδί της Ευρώπης, πάντως, είναι η Γερμανία. Αν ο κ. Σόιμπλε ρωτούσε τι θα γίνει με την Ευρώπη, η απάντηση που θα μπορούσε να εισπράξει είναι η ακόλουθη: Είναι η Γερμανία, ηλίθιε. Προς Θεού! Στο εξωτερικό έχει άλλη έννοια αυτή η έκφραση. Δεν είναι βρισιά. Άλλωστε την χρησιμοποίησε χτες και ο Δόκτωρ. Τι στο καλό, είναι ένας σπουδαίος οικονομολόγος. Κάτι περισσότερο θα ξέρει από εμάς…

Θανάσης Μαυρίδης

liberal.gr