Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015

Προς νέα φάρμακα που θα μπλοκάρουν τον πόνο

Υγεία  
 Το φάρμακο συνδυάζει τα παραδοσιακά οπιοειδή, σε χαμηλή δοσολογία ωστόσο για να μην προκαλούν εξάρτηση και παρενέργειες, με τους λεγόμενους «αναστολείς Nav1.7», που μεταφέρουν την πληροφορία του πόνου στον εγκέφαλο

Μια νέα και πολύ ελπιδοφόρα φαρμακευτική θεραπεία αναπτύσσουν επιστήμονες στη Βρετανία, μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες νέοι ερευνητές. Όπως υποστηρίζουν, η θεραπεία αυτή θα μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει τους ανθρώπους με χρόνιους πόνους, όπως αυτοί της αρθρίτιδας.
Η θεραπεία έχει δοκιμαστεί προς το παρόν μόνο σε πειραματόζωα, ωστόσο αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Βασίστηκε στη μελέτη μιας γυναίκας, η οποία, λόγω μιας σπάνιας μετάλλαξης, δεν νιώθει καθόλου πόνο. Είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που εκ γενετής δεν νιώθουν πόνους και οι οποίοι, εξαιτίας αυτής της γενετική μετάλλαξης, τραυματίζονται πολύ εύκολα.

Η ομάδα των επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Γουντ του University College του Λονδίνου, στη δημοσίυεσή τους στο περιοδικό «Nature Communications», εξηγούν ότι κατάφεραν να εντοπίσουν το βιολογικό «κλειδί», που επιτρέπει στη γυναίκα να μην πονά ποτέ και πιστεύουν ότι μπορούν να το αξιοποιήσουν ευρύτερα σε όλους τους ανθρώπους. Από ελληνικής πλευράς, στην ανακάλυψη συμμετείχαν οι διδακτορικοί ερευνητές Αλέξανδρος Κανελλόπουλος και Γιώργος Μπασκόζος.

Αρχικά οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ποντίκια με νευρικό σύστημα γενετικά τροποποιημένα έτσι ώστε να μη νιώθουν πόνο. Στη συνέχεια ανέπτυξαν ένα διπλό φάρμακο, που κάνει κάτι ανάλογο και σε μη μεταλλαγμένα ποντίκια. Το φάρμακο συνδυάζει τα παραδοσιακά οπιοειδή, σε χαμηλή δοσολογία ωστόσο για να μην προκαλούν εξάρτηση και παρενέργειες, με τους λεγόμενους «αναστολείς Nav1.7».

Το Nav1.7 είναι ένα «κανάλι» ιόντων που παίζει ρόλο-κλειδί στο αίσθηα του πονου, καθώς μεταφέρει τα ηλεκτρικά σήματα κατά μήκος των αισθητήριων νεύρων, που καταλήγουν στον εγκέφαλο. Αν το Nav1.7 δεν λειτουργεί, όπως συμβαίνει με τους λίγους ανθρώπους που γεννιούνται έτσι ή τα μεταλλαγμένα πειραματόζωα, τότε δεν νιώθει κανείς πόνο.

Αυτό που μελετούν οι επιστήμονες είναι ένα φάρμακο που μπορεί να μπλοκάρει αυτό το κανάλι αποτελεσματικά, ώστε να καταπολεμάται ο πόνος. Οι ερευνητές σκοπεύουν να αρχίσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους το 2017.

efsyn.gr