Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015

Euroinsight: Η Μέρκελ «τρέμει» πλέον το Grexit

Πολιτική απόφαση της Άγκελα Μέρκελ να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μεταφέρει το Euro Insight του γερμανικού πρακτορείου ΜΝΙ, επικαλούμενο υψηλόβαθμους Γερμανούς αξιωματούχους. Η Γερμανιδα καγκελάριος εμφανίζεται διατεθιμένη να δεχτεί κάποιες από τις αξιώσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης για να αποφύγει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να περάσει στη ρωσική σφαίρα επιρροής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η καγκελάριος εκτιμά πως η ευρωζώνη μπορεί να αντέξει ένα Grexit αλλά ανησυχεί για τα γεωπολιτικά. Ο Β.Σόιμπλε έχει μελετήσει ένα Grexit και έχει εργαστεί πάνω σε σχέδια έκτακτης ανάγκης , αλλά συμμερίζεται τις ίδιες ανησυχίες. Εάν χρειαστεί, αναφέρει το Euro Insight, το Βερολίνο θα έδινε την έγκριση για περισσότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων ή ακόμη και πρόωρης εκταμίευσης.
Από τη μεριά της η Άγκελα Μέρκελ, εμφανίζεται να φοβάται την αστάθεια στα Βαλκάνια κι ως εκ τούτου είναι αποφασισμένη να αποτρέψει μια κατάσταση στην οποία η Ελλάδα αποχωρεί από το ευρώ από ατύχημα, εν  μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών για τη χρηματοδότηση.
Χάσμα πολιτικής προσέγγισης πάνω στον τρόπο λειτουργίας της ευρωζώνης
Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι εάν η Ελλάδα επρόκειτο να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα, θα γινόταν διότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί η ευρωζώνη, παρά για το ότι δε θα επιτευχθούν οι κινητοί στόχοι για τις προθεσμίες αποπληρωμής και τις δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν θέσει με τους πιστωτές.
"Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση, δε θα υπάρχει Graccident", δήλωσε μια καλά ενημερωμένη πηγή σχετικά με τις θέσεις της καγκελαρίου, χρησιμοποιώντας τον όρο που επινοήθηκε προσφάτως για να περιγραφεί η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ως ένα αποτέλεσμα των παρεξηγήσεων και των πολιτικών εντάσεων.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ακόμη πως ενώ η Μέρκελ είναι κατανοητό να πιστεύει πως η ευρωζώνη είναι τώρα καλύτερα εξοπλισμένη να αντιμετωπίσει την αναταραχή που θα μπορούσε να προκύψει στην αγορά εάν η Αθήνα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, οι πιθανές γεωπολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης έχουν αποτελέσει μεγάλη ανησυχία για την Καγκελαρία. Ο κύριος φόβος είναι ότι η περιοχή των Νότιων Βαλκανίων μπορεί να αποσταθεροποιηθεί και η Ελλάδα –μέλος του ΝΑΤΟ- θα μπορούσε να περάσει στη ρωσική επιρροή.
Ποιες υποχωρήσεις μπορεί να κάνει η Γερμανία
Για το λόγο αυτό, γράφει το Euro Insight, η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποστηρίξει ανορθόδοξες λύσεις για να αποτρέψει το να ξεμείνει από ρευστό η Ελλάδα. Αυτές φέρεται να περιλαμβάνουν την αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων που μπορεί να εκδίδει η Αθήνα και να πουλάει στις ελληνικές τράπεζες, προσωρινούς ελέγχους κεφαλαίων σε περίπτωση ενός bank-run, καταβολή κεφαλαίων από το τρέχον πρόγραμμα πριν από το χρονοδιάγραμμα και καθυστέρηση πληρωμής χρέους προς το ΔΝΤ. Η γερμανική κυβέρνηση επίσης είναι έτοιμη να συμφωνία σε έναν χαμηλότερο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα και να αφήσει στην Ελλάδα περισσότερο περιθώριο για τον καθορισμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και –σε μεταγενέστερο στάδιο- μείωση του φορτίου χρέους. Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση,  δεν αποκλείει ωστόσο ότι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά εάν δεν υπήρχε άλλος τρόπος να διατηρηθεί η Ελλάδα εντός ευρωζώνης.
Μια τέτοια στήριξη βεβαίως θα παρεχόταν μόνο εάν υπάρχει πολιτική συμφωνία στην Ευρώπη πως η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης, κάτι που με βάση τη γερμανική λογική, απαιτεί μια σαφή δέσμευση στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και στην αποδοχή του τρέχοντος πλαισίου διάσωσης. Σε αυτή την περίπτωση, η Γερμανία παραμένει έτοιμη να υποστηρίξει ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την κάλυψη των χρηματοδοτικών ελλειμμάτων στα επόμενα χρόνια, τόνισαν οι αξιωματούχοι.
Το Βερολίνο προσδοκά επίσης ότι θα μπορούσε να βρεθεί επαρκές κοινό έδαφος με την Αθήνα, ιδιαίτερα καθώς η Μέρκελ είναι κατανοητό ότι έχει καθιερώσει μια καλή σχέση εργασίας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

koutipandoras