Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Μegan Greene: Λογικές οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ - Θα υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους

 
Ο συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών είναι και πιθανός και αναγκαίος
Μία ενδελεχή ανάλυση της ελληνικής πρότασης αλλά και της πιθανής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης πραγματοποιεί η οικονομολόγος Megan Greene.
Ειδικότερα, σε νέο της άρθρο, η Megan Greene, η οποία έχει διατελέσει στενός σύμβουλος του N. Roubini, εξετάζει ενδελεχώς όλο το ελληνικό θρίλερ, επιχειρώντας να προβλέψει την έκβαση της θυελλωδών διαπραγματεύσεων.

Η ελληνική πρόταση
Η ελληνική κυβέρνηση ζητά επί της ουσίας την απόρριψη του προγράμματος διάσωσης, το οποίο προκάλεσε την απώλεια του -25% της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, αρνείται την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου.
Στον αντίποδα, προτείνει τη σύναψη μίας νέα συμφωνίας, στην οποία δεν διαθέτει κανένα ρόλο η επικαλούμενη «τρόικα».
Επίσης, προτείνει τη συγκρότηση ενός νέου σχεδίου ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να καταστήσει το χρέος βιώσιμο.
Βασικό στοιχείο της ελληνικής πρότασης συνιστά η απόρριψη κάθε μέτρου λιτότητα.
«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αποτιμάται θετικά από κάθε λογικό οικονομολόγο» σημειώνει η Megan Greene.

Η πιθανή συμφωνία
Εάν και εφόσον υπάρξει συμφωνία, οι δύο πλευρές πιθανώς θα καταλήξουν σε μία μεσοβέζικη λύση.
Η τελική συμφωνία θα στοχεύει αφενός την αποτροπή ενός ταμειακού κραχ και αφετέρου τη βελτίωση των προοπτικών του χρέους.
Ο συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών, ο οποίος είναι και πιθανός και αναγκαίος, θα περιλαμβάνει τη παροχή μίας περιορισμένης χρηματοδότησης αλλά και την υλοποίηση ορισμένων κοινώς συμφωνηθέντων μέτρων.
Έχοντας ως δεδομένη αυτή τη συμφωνία – ανάσα, Ελλάδα και τρόικα μπορούν να πετύχουν μία μακροπρόθεσμη λύση τόσο για τη χρηματοδότηση όσο και για το χρέος.
Ως προς το ζήτημα του χρέους, η πλέον πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει έναν ακόμη γύρω επιμήκυνσης και μείωσης των επιτοκίων, εκτιμά η οικονομολόγος.

www.bankingnews.gr