Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Η σιωπή Μέρκελ και οι φωνές Ομπάμα - Η Ελλάδα ξαναμοίρασε την τράπουλα

Με σκληρό παιχνίδι πόκερ μοιάζει το πολιτικοοικονομικό σκηνικό που έχει στηθεί για ακόμη μια φορά στην Ευρώπη με αφορμή την οικονομική κατάσταση των περιφερειακών χωρών και τη στάση της Γερμανίας και του βορρά. Στο παιχνίδι μπήκαν και πάλι οι ΗΠΑ και όλα μοιάζουν ανοιχτά.

Με την Ελληνική Κυβέρνηση να μιλά για συμφωνία γέφυρα, ρίχνοντας έτσι γέφυρες προς του εταίρους εκείνους που δεν επιθυμούν τη συνέχιση της σκληρής πολιτικής που έχει επιβάλει την τελευταία πενταετία η Γερμανία φαίνεται ότι η... τράπουλα άρχισε να μοιράζεται ξανά.

Πρώτη ήταν η κίνηση στήριξης του Μ. Ομπάμα που με ηχηρό τρόπο έβαλε στο στόχαστρο τη λιτότητα.

Την ίδια άποψη φαίνεται να έχουν με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού τόσο η Ιταλία, όσο και η Γαλλία, ωστόσο και οι δύο χώρες ενώ εκφράζουν τη στήριξή τους στην Ελλάδα, περιμένουν και την αντίδραση του Βερολίνου που ακόμη επισήμως και στο προσκήνιο τηρεί στάση σιωπής μέσω διπλωματικής γλώσσας χωρίς να μπαίνει στην ουσία.

Ισπανία και Πορτογαλία έσπευσαν ωστόσο να κατευνάσουν το Βερολίνο με δηλώσεις ουσιαστικά κατά της Ελλάδας και υπό τον φόβο δημιουργίας εντυπώσεων για σχηματισμό μετώπου του Νότου κατά του άξονα του Βερολίνου.

Κάπως έτσι φαίνεται ότι για ακόμη μια φορά πολλά έχουν να “παιχτούν” μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας.

Ήδη ο Μ. Ομπάμα στέλνει επιτροπή στη χώρα μας ενώ τη Δευτέρα στη συνάντησή του εμ την Άγκελα Μέρκελ είναι δεδομένο ότι στο επίκεντρο θα βρεθεί η οικονομική πολιτική με αφορμή και πάλι την Ελλάδα.

newsit.gr