Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Η Ελλάδα προκαλεί σεισμικές δονήσεις στο οικοδόμημα της Μέρκελ


@ Τελικά η ψήφος το ελληνικού λαού στις 25 Ιανουαρίου, που μέσα από το «ναι» στον ΣΥΡΙΖΑ έστειλε σε όλον τον κόσμο το μήνυμα ότι δεν αντέχει άλλο τη λιτότητα, ξεσήκωσε θύελλα συμπαράστασης και συστράτευσης πολιτών και οργανώσεων από διάφορες χώρες της Ευρώπης και αντιδράσεων κατά της πολιτικής της ΕΕ που σκοτώνει.

@ Την περασμένη Τρίτη στη Γερμανία, τα προεδρεία των μαζικότερων εργατικών συνδικάτων που ελέγχονται από τα Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), πολιτικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, πανεπιστημιακοί και επιστήμονες συνυπέγραψαν κείμενο στήριξης των ελληνικών θέσεων. Επισημαίνουν μεταξύ των άλλων ότι η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα αποτελεί ευκαιρία όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για δομικές αλλαγές σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

@ Στην ίδια κατεύθυνση και τα αυστριακά συνδικάτα, με τον πρόεδρο της Αυστριακής Συνομοσπονδίας Έριχ Φλόγκαρ, με δηλώσεις του στη Βιέννη, να τάσσεται κατά της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα.

@ Η θέση της κυβέρνησης Τσίπρα -και όχι μόνο- ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο βρίσκει πολύ σημαντικούς υποστηρικτές εκτός Ελλάδας. Σε σημείο που ένα από τα σπουδαιότερα think tank του ευρωπαϊκού κατεστημένου, το Ινστιτούτο Bruegel, να οργανώσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ελληνικό δημόσιο χρέος: Είναι βιώσιμο ή μη». Στη συζήτηση αυτή έχει προσκληθεί ένα από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Μηλιός.

paron