Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Προεκλογικά 08/01

Η ένταξη της σοσιαλίστριας καλλιτέχνιδος Άντζελας Γκερέκου στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. προκάλεσε τριβές στους πάλαι ποτέ κυβερνητικούς συνέταιρους, αλλά το ΠΑΣΟΚ αιμορραγεί και προς το κόμμα του ΓΑΠ. Στο Μαξίμου αναλύουν τις δημοσκοπήσεις, ενώ ετοιμάζουν μεταγραφή του Βασίλη Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ)

Τις τέσσερις δημοσκοπήσεις που παρουσιάσθηκαν χθες το βράδυ μελετούν με προσοχή και προβληματισμό στη ΝΔ. Οι τρεις (GPO, Alco, Pulse) έδειξαν σταθερό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά άνω του 3% και μόνο η μία (Interview) περιόρισε τη διαφορά στις δύο μονάδες.

Όπως γράφει η Μαρίνα Μάνη στο capital.gr , από τις δημοσκοπήσεις, η προσοχή του «γαλάζιου» επιτελείου εστιάζεται στα εξής σημεία:

--- Η σημαντική αύξηση της συσπείρωσης της ΝΔ σε ποσοστά άνω του 80% (σε σχέση με τα προηγούμενα που κινούνταν στο 65-70%) που δείχνει ότι τα περιθώρια «λαμβάνειν» στενεύουν.

--- Η ΝΔ «παίρνει» δυνάμεις από τα μικρότερα κόμματα που έχουν ευρωπαϊκό-μεταρρυθμιστικό πρόσημο  (Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ) ή απογοητευμένους της Χρυσής Αυγής μετά τις αποκαλύψεις για τη δράση της – αυτό το ποσοστό μάλιστα ανεβαίνει στο 19,2% κατά την GPO.

---Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ίδια εταιρία, έχει σημαντικές εισροές από τις δυνάμεις που προτάσσουν την ανάγκη κυβερνητικής αλλαγής, όπως το 6,9% των ΑΝΕΛ και το 9,6% του ΚΚΕ, ενώ «παίρνει» ακόμη και από το Ποτάμι (11,6%).

--- Με τους δύο μονομάχους να προσεγγίζουν αθροιστικά το 60% (χωρίς αναγωγή), οι «μικροί» υφίστανται ασφυκτική την πίεση του νέου δικομματισμού: ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ και ΧΑ εμφανίζονται σχεδόν ισόπαλα σε ποσοστά 5%-6%, ενώ αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ποιο θα κατακτήσει την περιζήτητη τρίτη θέση που θα του δώσει την τρίτη διερευνητική εντολή σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

--- Οι ΑΝΕΛ κινούνται πάνω στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης (2,4-3%) ενώ το νεοσύστατο κόμμα του Γ.Παπανδρέου ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ ξεκινά τη διαδρομή του προς τις κάλπες από μία ελπιδοφόρα βάση 2,5%-2,7%.

Προς επιβεβαίωση των αρχικών εκτιμήσεων, το κόμμα Παπανδρέου «παίρνει» από το ΠΑΣΟΚ το 12,3%, από το Ποτάμι το 4,2%, από «αλλού» το 7,1% και από τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 1,5%.

Γεμίζει σοσιαλιστές η Ν.Δ.



Υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ φέρεται ότι θα είναι ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο επί σειρά ετών βουλευτής Αττικής, αρχικά με το ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια με τη ΔΗΜΑΡ και πλέον ανεξάρτητος φέρεται να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τη ΝΔ.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να μην είναι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην περιφέρεια Αττικής, αλλά να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και μάλιστα σε εκλόγιμη θέση.

Η Άντζελα Γκερέκου επιβεβαίωσε την Πέμπτη με ανακοίνωσή της ότι θα είναι τελικά υποψήφια με τη ΝΔ. «Αποφάσισα να ανταποκριθώ στην πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά για συστράτευση σε έναν κοινό αγώνα, συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Κέρκυρα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της.

«Η διαδρομή μου στην πολιτική με δίδαξε ότι οι πολίτες αξιώνουν καθαρή
θέση, συνεπή στάση, υπεύθυνη συμπεριφορά.Γι’ αυτό και δε θα μπορούσα 
παρά να συνεχίσω όπως ακριβώς ξεκίνησα αυτή τη διαδρομή, ως υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα.Έχω το χρέος να τιμήσω την παράταξη που με ανέδειξε και, κυρίως, τις Κερκυραίες και τους Κερκυραίους που με εμπιστεύθηκαν σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις», είχε πει η ίδια παλιότερα.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Πέμπτης, πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την κίνηση αποδίδουν αρκετοί στον υπουργό Άμυνας και βουλευτή Κερκύρας της ΝΔ, Νικόλαο Δένδια, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στη Β΄Αθήνας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο κ. Δένδιας ήθελε να «αφήσει στο πόδι του» κάποιον που θα μπορούσε να φράξει εκ νέου το δρόμο στον Στέφανο Γκίκα, τον μεγάλο εσωκομματικό του αντίπαλο. 

Δεν θέλουν τη Ραχήλ


Στην Κουμουνδούρου η Πολιτική Γραμματεία στη σημερινή της συνεδρίαση αναμένεται να οριστικοποιήσει τις λίστες των υποψηφίων του κόμματος. Χαρακτηριστικό των προβλημάτων που παρατηρούνται είναι ότι από τους έξι ανεξάρτητους βουλευτές που φέρονταν πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια των τριών ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ίσως υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο δύο, η Θ. Τζάκρη στην Πέλλα και ο Οδυσσέας Βουδούρης  στη Β΄ Αθήνας. Ανοιχτή παραμένει η υποψηφιότητα του Θ. Παραστατίδη στο Κιλκίς, ενώ της Ραχήλ Μακρή και του Μάρκου Μπόλαρη δεν φαίνεται να προχωράει. Το ίδιο και όσον αφορά τη Χρ. Γιαταγάνα.

Περιοδείες-εξπρές ανά την Ελλάδα ξεκινά ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στις 11.30 το πρωί θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΑΕΚ που ζητά ξεκάθαρη θέση για το θέμα της κατασκευής του γηπέδου στη Ν. Φιλαδέλφεια

Άλλος για ΚΙΔΗΣΟΣ


Νυν και πρώην στελέχη της αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο, καθώς και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που παραιτήθηκαν από τις Νομαρχιακές Επιτροπές, τάσσονται με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου.

Στα Ιωάννινα και την ΄Αρτα, πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ ανοικτές συγκεντρώσεις υποστηρικτών του «Κινήματος», στο πλαίσιο της αυτοοργάνωσης. Στα Ιωάννινα, με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών τάσσονται, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι στον δήμο Ιωαννιτών, καθώς και οι πρώην δήμαρχοι Κόνιτσας, Δωδώνης και Μολοσσών. Ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Κόνιτσας Μάκης Χατζηεφραιμίδης, αναμένεται να είναι και υποψήφιος βουλευτής.

Στην Αρτα με κοινή δήλωση, γνωστοποίησαν τις παραιτήσεις τους οκτώ μέλη της Ν.Ε. και της Νομαρχιακής Νεολαίας. Επίσης, με τον Γ. Παπανδρέου, τάσσονται ο πρώην δήμαρχος Αρτας, Γιάννης Παπαλέξης και καθώς και άλλα αυτοδιοικητικά στελέχη, στους δήμους του νομού.

Στην Πρέβεζα, η γραμματέας της Νομαρχιακής Πρέβεζας Μαρίνα Ντούσκα, αποχαιρέτισε το ΠΑΣΟΚ, αφού ευχαρίστησε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, για τη συνεργασία που είχαν επί χρόνια. Ο αναπληρωτής γραμματέας της Νομαρχιακής Πρέβεζας, Κώστας Σταύρος, μετά την παραίτησή του από το κομματικό όργανο, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του με το «Κίνημα».

Στη Θεσπρωτία, ο αναπληρωτής γραμματέας Φερεντίνος Θανάσης, η υπεύθυνη Οργανωτικού Καπνίση Σουζάνα και το μέλος Πανταζής Λεωνίδας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ, υπέβαλαν κατά τη συνεδρίαση του οργάνου, τις παραιτήσεις τους. Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν επισημαίνουν ότι ακολουθούν το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου.