Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Κόβουν μισθούς, αυξάνουν τον ΦΠΑ, αλλάζουν το ασφαλιστικό, αλλά... αντιστέκονται

Η τρόικα λαλεί, το Μαξίμου χορεύει

Μόλις 1,5 δισ. ευρώ μέτρα θα πάρουν οι κυβερνώντες για αρχή, μετά το success story, το πρωτογενές πλεόνασμα, το ρεκόρ μεταρρυθμίσεων, των δημοσιονομικών παρεμβάσεων αλλά και τις σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στις οποίες, όπως ήταν αναμενόμενο, είπαν σε όλα ναι, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία είναι εξαθλιωμένη με πάνω από 6 εκατ. κατοίκους να είναι πλέον φτωχοί.

Έτσι λοιπόν τα τζιμάνια δέχτηκαν για άλλη μια φορά να μειώσουν περαιτέρω τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από την 1η Ιανουαρίου 2015. Ειδικότερα ψαλιδίζουν τις πρόσθετες αμοιβές (των αποκαλούμενων «προσωπικών διαφορών» μισθολογίου), υπερωρίες, οδοιπορικά, επιδόματα συμμετοχής σε συμβούλια, επιτροπές κ.λπ.

Την ίδια ώρα προχωρούν σε περαιτέρω μείωση βασικού μισθού για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο, ο οποίος θα ξεκινά από τα 684 ευρώ.

Το νέο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 για τους νεοπροσλαμβανόμενους και από την 1η Ιανουαρίου 2016 για όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, συνδεόμενο με το νέο σύστημα αξιολόγησης.

Συμφωνήθηκε επίσης να κοπεί από τον Ιούλιο εν μέρει ή ολόκληρο το ποσό της «προσωπικής διαφοράς» μισθού που καταβάλλεται σε 66.000 δημοσίους υπαλλήλους (80 έως 690 ευρώ τον μήνα) και να καθιερωθεί νέο κλιμάκιο με αμοιβές ιδιωτικού τομέα, αποκλειστικά για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο. Ως «προσωπική διαφορά» μισθού καταβάλλονται ετησίως περίπου 200 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εξοικονομηθούν.

Για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο, που θα τοποθετηθούν σε θέσεις μακριά από τον τόπο διαμονής τους (καθηγητές, γιατροί), προβλέπεται καταβολή επιδόματος στέγασης, προκειμένου να αντισταθμιστεί η μείωση του βασικού μισθού.

Αναλυτικά οι μισθοί για τους νεοεισερχομένους:

• Υποχρεωτικής εκπαίδευσης: 684 ευρώ (από 780 μέχρι τώρα).
• Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: 752 ευρώ (από 858).
• Τεχνολογικής εκπαίδευσης: 889 ευρώ (από 1.037).
• Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης: 957 ευρώ (από 1.092).

Τα... κοστουμάκια

Έτσι στο πολυνομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών θα προβλέπεται ότι ο μισθός του νεοεισερχόμενου υπαλλήλου Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) θα είναι στα 684 ευρώ, από 780 ευρώ σήμερα (-96), του υπαλλήλου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα 752 ευρώ, από 858 ευρώ σήμερα (-106), του υπαλλήλου με πτυχίο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) στα 889 ευρώ, από τα 1.037 ευρώ σήμερα (-148), και του υπαλλήλου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) στα 957 ευρώ από 1.092 ευρώ σήμερα (-135).

Επίσης από το επόμενο έτος δρομολογείται:

• Νέα μελέτη αναμόρφωσης του ενιαίου μισθολογίου, με στόχο την αποσυμπίεση των αποδοχών των υπαλλήλων και προς τις δύο κατευθύνσεις και τη σύνδεση των αμοιβών με την αποδοτικότητα, τα προσόντα και τη θέση ευθύνης που κατέχει ο υπάλληλος.

• Νέα μελέτη όλων των μη μισθολογικών παροχών που καταβάλλονται σε όλους τους λειτουργούς και υπαλλήλους των φορέων της γενικής κυβέρνησης, με στόχο τον εξορθολογισμό της χορήγησης των παροχών αυτών, λαμβανομένων υπόψη και των άριστων πρακτικών σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

• Η περαιτέρω αναμόρφωση του νόμου περί οδοιπορικών προκειμένου να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει την κάλυψη των δαπανών μετακίνησης εντός και εκτός επικράτειας.

Τα αφεντικά μας βέβαια δεν σταμάτησαν εκεί… Έβαλαν χέρι και στο ασφαλιστικό. Ζήτησαν από τα πειθήνια όργανά τους την αύξηση των ελάχιστων χρόνων ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 20 χρόνια από τα 15 χρόνια, για όσους έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά, ενώ ακούγεται κάτι και για περιορισμό πλασματικών ετών που θα μπορούν να αγοράσουν οι ασφαλισμένοι.

Η εσωτερική τρόικα δεσμεύτηκε ακόμη για «πάγωμα» για τουλάχιστον δύο ακόμα χρόνια των συντάξεων και μάλιστα ρητώς, με νομοθετική διάταξη, καθώς και για την κατάργηση συντάξεων πριν από τα 62 (πλήρης εφαρμογή από το 2019 με τριετή μεταβατική περίοδο).

Πιο συγκεκριμένα, στην αύξηση των ενδιάμεσων (πριν από το 62ο) ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά το 2018 με την προσθήκη δυο ετών από την 1.1.2019 και τεσσάρων ετών από την 1.1.2020, έτσι ώστε την 1.1.2021 να ισχύει για όλους πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (οικοδόμους, εργαζόμενους σε στοές, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.ά.) το 62 ο έτος για μειωμένη και το 67ο για πλήρη σύνταξη.

Μετά τις αυξήσεις των ορίων που ήδη έχουν επιβληθεί με την προσθήκη 2-12 ετών για όσους θεμελιώνουν από την 1.1.2013 συνταξιοδοτικό δικαίωμα, στους υπόλοιπους «παλαιούς» ασφαλισμένους δίνεται περίοδος χάριτος τεσσάρων ετών.

Έτσι «καίγονται» κυρίως οι μητέρες ανηλίκων που είναι σήμερα κάτω από 44 ετών (γεννημένες μετά το 1970).

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που εστάλη στην τρόικα:

• Οι ασφαλισμένοι/ες που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης έως τις 31.12.2018 (έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας) «διασώζονται» και εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται με τα μεταβατικά όρια που ορίζει ο 3863/2010.

• Το 2019 τα όρια ηλικίας αυξάνονται κατά δυο.

• Το 2020 κατά τέσσερα.

• Όσοι συνταξιοδοτούνται μετά το 2021 θα πρέπει υποχρεωτικά να περιμένουν έως τα 62 τους χρόνια, καθώς η πόρτα με τις εξαιρέσεις φαίνεται ότι κλείνει οριστικά.

Ο εκβιασμός

Οι αλλαγές θα αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα, αν και δεν έχουν δοθεί ακόμα διευκρινίσεις.

Τέλος, αλλάζουν τα κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ σε χαμηλοσυνταξιούχους με πρόβλεψη να ενταχθεί η σχετική παροχή στο πλαίσιο των κοινωνικών επιδομάτων και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα προκειμένου να εξοικονομηθούν 80 εκατ. ευρώ.

Όσο για το τι θα γίνει με τις κύριες συντάξεις, ο εκβιασμός ήταν: ή θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις ή θα αυξηθεί ο ΦΠΑ. Τελικά αποφάσισαν να κάνουν και τα δύο. Δηλαδή και αλλαγή τρόπου υπολογισμού σύνταξης, που θα σημάνει μειώσεις στις κύριες συντάξεις από 15% έως και 20%, αλλά και αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό για τις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία από 6,5% σε 13%. Για να μην παίρνουν και τα μυαλά μας αέρα ότι θα έχουμε πάλι αύξηση στους τουρίστες!!! Κομμένα αυτά που ξέραμε.

Το μέτρο αφορά επίσης τα βιβλία, θεατρικές παραστάσεις, εφημερίδες και φάρμακα.

Η τρόικα επιμένει επίσης ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξοικονομήσει τουλάχιστον 4-5 δισ. ευρώ τον χρόνο αν κόψει και τις 700 φοροαπαλλαγές που δεν έχουν ακόμα καταργηθεί.

Επιπρόσθετα φαίνεται να μην «γουστάρουν» καθόλου και τις πολλές απαλλαγές φόρου για τους μισθωτούς, από τις οποίες θεωρούν πως το Ελληνικό Δημόσιο χάνει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ τον χρόνο. Ακόμα χειρότερα, η τρόικα θεωρεί ότι οι μισθωτοί έχουν υπερβολικά πολλές φοροαπαλλαγές. Βλέπει ότι το Δημόσιο χάνει πάνω από 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο για εκπτώσεις φόρου σε ιατρικές δαπάνες και πάνω από 200 εκατ. για εκπτώσεις σε γονικές παροχές και κληρονομιές.

Παραβλέπει όμως τους κοινωνικούς ή οικονομικούς λόγους για τους οποίους πολλές από τις απαλλαγές επιβάλλονται! Για παραλογισμό καταγγέλλει τους δανειστές το ΕΒΕΑ

Για παράλογη και αναποτελεσματική απαίτηση της τρόικας κάνει λόγο το ΕΒΕΑ.

Δεν πρόκειται να συνεισφέρει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων η αύξηση των κατώτατων συντελεστών ΦΠΑ, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών έχει εξαντληθεί. Απεναντίας, θα προκαλέσει τσουνάμι αυξήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες, θέτοντας έτσι πρόσθετα εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα βασικών τομέων της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, αλλά και σε άλλους ευαίσθητους τομείς για την κοινωνία, όπως η φαρμακευτική περίθαλψη και ο πολιτισμός. Η κυβέρνηση θα πρέπει να κρατήσει σθεναρή στάση απέναντι στην τρόικα και να αναζητήσει αλλού ισοδύναμα.

Τρίτο πακέτο διάσωσης «βλέπει» το «Der Spiegel»

Για διάθεση τρίτου πακέτου διάσωσης στην Ελλάδα, ύψους 10 δισ. ευρώ, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», αναφέροντας πως ο ESM θα κάνει χρήση του προγράμματος που προβλέπει αυστηρότερους όρους και ελέγχους (Enhanced Conditions Credit Line - ECCL).

Στην ιστοσελίδα του «Spiegel» προδημοσιεύεται ρεπορτάζ, το οποίο αναφέρεται στο EuroWorkingGroup της προηγούμενης Πέμπτης και στις αποφάσεις που ελήφθησαν σε αυτό για τη χορήγηση προληπτικής γραμμής στήριξης προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το περιοδικό, ανώτεροι αξιωματούχοι από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό στα τέλη της περασμένης εβδομάδας σε συνάντηση στις Βρυξέλλες ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα.

Έτσι, βάσει των αποφάσεων που ελήφθησαν θα τεθούν στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της λεγόμενης προληπτικής χρηματοδοτικής βοήθειας, περίπου 10 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Ο ESM δεν θα χρειαστεί να κινητοποιήσει επιπλέον χρήματα για τον σκοπό αυτό, καθώς θα ανακατανεμηθούν τα ποσά από το δεύτερο πακέτο βοήθειας, τα οποία προβλέπονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά τελικώς δεν χρειάστηκαν.

(Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1841 στις 4 Δεκεμβρίου 2014)

topontiki.gr