Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

ΕΚΤ: ΣΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην ευρωζώνη, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο όλη τη χρονιά είναι το πρωτοσέλιδο του βρετανικού περιοδικού “The Economist” (το Σεπτέμβριο) με τίτλο “Η αίσθηση του ναυαγίου (πάλι)”, με τη Μέρκελ, τον Ολάντ, τον Ντράγκι, τον Ρέντσι, στο καράβι του ευρώ το οποίο βυθίζεται καθώς μπάζει νερά.
Eurogroup εκτός ελέγχου
Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης οι ευρωπαϊκές ηγεσίες

Μαλλιά κουβάρια στις κορυφές του Eurogroup, καθώς εκτός από τα παζάρια για το χρέος και τα νέα μνημόνια που μαγειρεύονται για την «ελληνική τραγωδία», η ένταση της οικονομικής κρίσης αποσταθεροποιεί θεσμούς (μέχρι πρότινος ακλόνητους και σταθερούς) εντείνοντας την πολιτική κρίση σε όλο το φάσμα του ευρω-δράματος. Από τις εθνικές κυβερνήσεις έως την Κομισιόν στις Βρυξέλλες και την ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, βγαίνουν τα μαχαίρια καθώς το καράβι βυθίζεται ξανά.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην ευρωζώνη, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο όλη τη χρονιά είναι το πρωτοσέλιδο του βρετανικού περιοδικού “The Economist” (το Σεπτέμβριο) με τίτλο “Η αίσθηση του ναυαγίου (πάλι)”, με τη Μέρκελ, τον Ολάντ, τον Ντράγκι, τον Ρέντσι, στο καράβι του ευρώ το οποίο βυθίζεται καθώς μπάζει νερά. Η Ευρωζώνη (και η Ευρωπαϊκή Ενωση) παρά την προσπάθεια εξωραϊσμού βαδίζει ξανά προς την ύφεση και αυτό προκαλεί τριγμούς, καθώς τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο στην περιφέρεια των λεγόμενων “απροσάρμοστων” χωρών, αλλά χτυπούν τον πυρήνα του ευρώ, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία.
Υπό αυτό το πρίσμα των αδιεξόδων... σε στενό κλοιό βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, με τους δανειστές να αυξάνουν τις πιέσεις επιδιώκοντας να «δέσουν» τη χώρα με ένα ακόμα αυστηρό πρόγραμμα μετά τη λήξη του υφιστάμενου Μνημονίου. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι στο σημερινό Eurogroup ο Γκίκας Χαρδούβελης αναμένεται να δεχθεί ισχυρές πιέσεις από τους ομολόγους του, ώστε η Ελλάδα να αποδεχθεί τις απαιτήσεις της τρόικας εν όψει της διαπραγμάτευσης στην Αθήνα, γράφει η “Ε”, σήμερα.
Αυστηρή εποπτεία
Είναι χαρακτηριστικό ότι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως οι εταίροι σχεδιάζουν η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, η οποία θα αντικαταστήσει τα δάνεια της τρόικας, να είναι «ραμμένη» στα μέτρα των δανειστών, ώστε να συνεχιστεί η αυστηρή επιτροπεία της ελληνικής οικονομίας.
Οπως έχει γράψει η «Ε», τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όσο και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις για το πότε αλλά και το εάν θα επιστρέψουν τα κέρδη στην Ελλάδα. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ευρωπαίοι σχεδιάζουν να καλύψουν τα κεφάλαια της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης με ένα νέο δάνειο έως και 15 δισ. ευρώ, με στόχο η Ελλάδα να οδηγηθεί στην υπογραφή ενός ακόμα Μνημονίου το οποίο θα έχει διάρκεια για τουλάχιστον 1+1 χρόνο ακόμα.
Ψεύτικα χαμόγελα με βαρύ φορτίο για τον Γκίκα Χαρδούβελη Ψεύτικα χαμόγελα με βαρύ φορτίο για τον Γκίκα Χαρδούβελη Στη σημερινή τακτική συνεδρίασή της η ΕΚΤ δεν πρόκειται να λάβει - πλην των ήδη συμφωνηθέντων - νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του παρατεταμένου χαμηλού πληθωρισμού. Με νέα “σωσίβια” για τις τράπεζες που δεν ρίχνουν χρήμα στην αγορά και προτιμούν τις χρηματιστηριακές φούσκες, την ώρα που οι επιχειρήσεις έχουν κηρύξει “απεργία” επενδύσεων.
Πληροφορίες που έχουν δει τελευταία το φως της δημοσιότητας περιγράφουν το κλίμα ανάμεσα στον πρόεδρο Μάριο Ντράγκι και σε πολλούς διοικητές εθνικών τραπεζών και κυρίως της Bundesbank πολύ τεταμένο. Θα είναι η τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ στο Eurotower της Φραγκφούρτης πριν μετακομίσει στο νέο κτήριο ανατολικά της μεγαλούπολης και ίσως και η πιο «θερμή» από όλες τις προηγούμενες, σημειώνει σχόλιο στη Deutsche Welle.
Καυγάδες
Η δυσφορία στο πρόσωπό του στην αρχή της τέταρτης χρονιάς στο τιμόνι της ΕΚΤ τείνει να λάβει διαστάσεις «εξέγερσης», και όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ορισμένοι διοικητές εθνικών τραπεζών της ευρωζώνης δεν αποκλείεται να τολμήσουν αυτήν την εβδομάδα την ανοιχτή αναμέτρηση μαζί του.
Θεωρούν μεταξύ άλλων, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα FAZ, ότι έχει υποκύψει στις πιέσεις των αγορών αναφέροντας σε μια πρόσφατη συνέντευξη Tύπου ότι με τα νέα μέτρα που θα λάβει η ΕΚΤ θα τροφοδοτηθούν οι αγορές με 1τρισ. ευρώ, χωρίς να είναι βέβαιο αν είναι σε θέση η Τράπεζα να απελευθερώσει ένα τόσο μεγάλο ποσό. Επίσης, του καταλογίζουν ότι υποτίμησε τον κίνδυνο του αποπληθωρισμoύ στην ευρωζώνη.
Τελευταία κυκλοφορούν φήμες στη Φραγκφούρτη και στο Βερολίνο ότι ο Μάριο Ντράγκι επιθυμεί να παραιτηθεί από τη θητεία του, που κανονικά λήγει σε 5 χρόνια για να διαδεχθεί τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στο προεδρικό αξίωμα της Ιταλίας. Οι ίδιες φήμες λένε ότι έχει κάνει σχετική συζήτηση με την καγκελάριο Μέρκελ και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε, όταν επισκέφθηκε το Βερολίνο τον περασμένο Αύγουστο, κάτι που διαψεύδει η γερμανική κυβέρνηση.
Στην πραγματικότητα βέβαια θεωρείται αδιανόητο να έχει αποκαλύψει τα μελλοντικά του σχέδια στην καγκελάριο και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος μάλιστα επέκρινε δημοσίως τη νομισματική πολιτική του Ντράγκι.
Αδιέξοδα
Η στάση του Σόιμπλε εξόργισε τον πρόεδρο της ΕΚΤ, διότι στην πολιτική «χαρακίρι» οδηγήθηκε η ΕΚΤ από τους κακούς χειρισμούς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στη διαχείριση της κρίσης.
Ενδεχόμενη παραίτησή του θα χαροποιούσε τον επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος δεν κρύβει την αντίθεσή του στην στρατηγική της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σύμφωνα με το περιοδικό Focus, ο Ντράγκι αποκαλεί τον Βάιντμαν συστηματικά και μάλιστα στα γερμανικά «ο κύριος όχι σε όλα».
Η τύχη του Μάριο Ντράγκι καθορίζεται από τις αποφάσεις του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Από τη μια ένα προεδρικό αξίωμα θα ήταν το επιστέγασμα μιας λαμπρής καριέρας του 67χρονου Ντράγκι, από την άλλη κανείς δεν γνωρίζει τις προθέσεις του Ναπολιτάνο, που μέσα στο 2015 γίνεται 90 χρονών, για πόσο καιρό ακόμη θα είσαι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά του.
Πηγές: Deutsche Welle, Reuters, DPA

enet.gr