Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Αδειάζουν όλοι την κυβέρνηση

του Γιώργου Δελαστίκ
Πανευτυχής αισθάνεται ο Αντώνης Σαμαράς!
Επιτέλους απαλλάχτηκε οριστικά και αμετάκλητα από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο!
Επιλέγοντας αυτός να δεχτεί να πάει στις Βρυξέλλες και να περάσει την επόμενη πενταετία ως μέλος της Κομισιόν ναι μεν θα μαζέψει λεφτά για να κάνει χρυσά γεράματα, αλλά ταυτόχρονα θα υπογράψει και την πολιτική του συνταξιοδότηση.
Παρά τα φληναφήματα περί διαρκούς παρέμβασής του στην πολιτική ζωή του τόπου με το βάρος του επιτρόπου της Κομισιόν, γνωρίζει άριστα ο ίδιος ότι κανένας δεν θα τον λαμβάνει υπ’ όψιν του! Δήμας, Βάσω Παπανδρέου, Παπουτσής, Δαμανάκη: όλοι ξόφλησαν πολιτικά και πετάχτηκαν σαν σκουπίδια από τη στιγμή που πήγαν στην Κομισιόν! Ουδέποτε επανέκαμψαν!
Ο αριστερός αναγνώστης πιθανότατα απορεί γιατί ασχολούμαστε τόσο και γιατί ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος πανηγυρίζουν που απαλλάχθηκαν από τον Αβραμόπουλο.
Η απάντηση είναι ότι επειδή ο Δ. Αβραμόπουλος δεν έχει και δεν είχε ποτέ ιδεολογία ή πολιτική και επειδή είναι πρόθυμος να υπηρετήσει οποιαδήποτε γραμμή στο πλαίσιο του συστήματος ήταν ένα πιόνι της αστικής τάξης με σαφώς μεγαλύτερη αξία χρήσης από όσο διανοούνται οι αριστεροί.
Θα μπορούσε δηλαδή να λειτουργήσει ως μεταβατικός ηγέτης σε οποιαδήποτε στροφή των πολιτικών εξελίξεων.
Μεταβατικός όμως όχι μόνιμος με την έννοια της διάρκειας μερικά χρόνια.
Έχοντας αυτό κατά νου προτίμησε τη χρυσή πενταετία από πλευράς αμοιβών στην Κομισιόν.
Ο Σαμαράς έχει διπλό λόγο να είναι χαρούμενος.
Αξιοποίησε τη μετακόμιση του Αβραμόπουλου στο… «πολιτικό νεκροταφείο» των Βρυξελλών, για να απαλλαγεί, τουλάχιστον προσωρινά, από έναν ακόμη εσωκομματικό αντίπαλο που εποφθαλμιούσε τη μετασαμαρική πρωθυπουργία, πολύ σοβαρότερο αυτή τη φορά: τον Νίκο Δένδια.
Από υπουργό Ανάπτυξης τον αναβάθμισε, υποτίθεται, κάνοντάς τον υπουργό Άμυνας.
Αυτή η μετάθεση όμως μόνο στα μάτια όσων δεν έχουν γνώση της κατάστασης συνιστά «αναβάθμιση».
Ο Ν. Δένδιας είναι ένας βαθύτατα αστός πολιτικός ο ίδιος, δεν υπηρετεί απλώς ως πολιτικό προσωπικό τα αστικά συμφέροντα. Είναι επίσης ένας πολιτικός που γνωρίζει άριστα ότι τώρα, στους επόμενους μήνες, είναι υποχρεωμένος να παίξει το κορυφαίο πολιτικό παιχνίδι της ζωής του διεκδικώντας ανοιχτά την πρωθυπουργία αμέσως μετά τη βέβαιη ήττα της ΝΔ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές.
Το «πολιτικό ψυγείο» του Υπουργείου Άμυνας είναι θετικό για πολιτικούς που επιθυμούν να μείνουν στο απυρόβλητο κάποια χρόνια, για να προετοιμάσουν κάτι σημαντικότερο για αργότερα.
Ο Ν. Δένδιας δεν έχει τέτοια περιθώρια και το πλήγμα για τις φιλοδοξίες του μέσω της απομάκρυνσης από το δεύτερο οικονομικό υπουργείο, αυτό της Ανάπτυξης, είναι πολύ ισχυρό.
Μέσω των οικονομικών υπουργείων οικοδομούνται οι δεσμοί με την οικονομική ελίτ που του ανοίγουν το δρόμο για την πρωθυπουργία, όχι μέσω του υπουργείου Άμυνας, που σήμερα λόγω Μνημονίου δεν είναι καν σε θέση να μοιράσει έστω κάποια συμβόλαια εξοπλιστικών προγραμμάτων! Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Ν. Δένδιας «σουταρίστηκε» από τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης προτού ολοκληρώσει τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων και αμέσως μόλις συγκρούστηκε υποτυπωδώς για το θέμα αυτό με τον εκλεκτό των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων, τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη!
Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο Ν. Δένδιας είναι των Αμερικανών και των Ισραηλινών όχι των Γερμανών.
Πέρα όμως από τις ενδοκομματικές αντιθέσεις στη ΝΔ, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου πανικοβλήθηκε από το «άδειασμα» που της έκαναν οι Γερμανοί μετά τη συνάντηση την Τετάρτη στο Βερολίνο μεταξύ Γκίκα Χαρδούβελη και του γερμανού ομολόγου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η κυβέρνηση της Αθήνας προσπάθησε να καλλιεργήσει την εικόνα ότι επήλθε συμφωνία για το ειδικό μνημονιακό καθεστώς που θα ισχύσει για την Ελλάδα μετά τον Δεκέμβριο, προκειμένου να εγγυηθεί η ΕΕ για ένα χρόνο την «προληπτική» χρηματοδότηση.
Ο εκπρόσωπος όμως του Σόιμπλε το διέψευσε κατηγορηματικά. «Απορρίπτουμε τα ρεπορτάζ ελληνικών μέσων ενημέρωσης ότι η Γερμανία και η Ελλάδα κατέληξαν χθες σε συμφωνία για περαιτέρω στήριξη προς την Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης» ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του.
«Χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα» έληξε η συνάντηση Σόιμπλε – Χαρδούβελη, υπογράμμιζε η γερμανική ανακοίνωση.
Ωμή, ξερή διάψευση που άφησε έκθετη την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Σαν να μην έφτανε αυτό, είχε βγει τρεις μέρες νωρίτερα η εφημερίδα της οικονομικής ελίτ της Γερμανίας, η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε, η οποία έγραφε σε ανάλυσή της ότι «στο Βερολίνο ετοιμάζονται ήδη για την περίπτωση που μελλοντικά θα έχουν να κάνουν με τον Αλ. Τσίπρα ως αρχηγό κυβέρνησης».
Προσπαθούσε πάντως να καθησυχάσει τους συντηρητικούς Γερμανούς αναγνώστες της, υπογραμμίζοντας μεταξύ πολλών άλλων: «Εσχάτως ήταν για ανάκριση μια αντιπροσωπεία πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ για συζητήσεις στα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας στο Βερολίνο (…) Στην ανάκριση φαίνονται ο Τσίπρας και οι άνθρωποί του στην προσωπική συζήτηση πιο πραγματιστές από όσο στις δηλώσεις τους που έχουν κατά νου την κοινή γνώμη».
Δύο μέρες νωρίτερα, το περασμένο Σάββατο, το ίδιο καθησυχαστικός προς τους αναγνώστες του ήταν και ο βρετανικός Εκόνομιστ.
«Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι ο Τσίπρας δεν είναι πλέον ο αδιάλλακτος εμπρηστής που υποσχόταν το 2012 να σκίσει το βάρβαρο μνημόνιο, αν ερχόταν στην εξουσία» τόνιζε το δεξιό περιοδικό του Λονδίνου.
«Αδειάζουν» δηλαδή την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και δεν δείχνουν να ανησυχούν αν έρθει στα πράγματα μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΡΙΝ