Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

"Διαδήλωση" συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ προς ΣΥΡΙΖΑ

diadilwsi-sundikalistwn-tis-paske-pros-surizaΟι πράσινοι συνδικαλιστές της πάλαι ποτέ κραταιάς ΠΑΣΚΕ παίρνουν υψηλά ποσοστά στα συνδικάτα. Έχουν αφήσει πίσω τους το ΠΑΣΟΚ και οδεύουν προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Το πάλαι ποτέ ισχυρό συνδικαλιστικό του ΠΑΣΟΚ παραμένει ζωντανό στους εργασιακούς χώρους κατακτώντας υψηλά ποσοστά, αλλά διατηρώντας αποστάσεις από το κυβερνητικό κόμμα. Οι «πράσινοι» συνδικαλιστές διατηρούν ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς μεταξύ τους και παρά την καθίζηση του ΠΑΣΟΚ, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που προέρχονται από στελέχη της ΠΑΣΚΕ καταγράφουν υψηλά ποσοστά στις εκλογικές διαδικασίες.
Παρά την άνοδο των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές αναμετρήσεις, στο συνδικαλιστικό χώρο παραμένει σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων στο χώρο της εκπαίδευσης, πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η ΔΑΚΕ, δεύτερη η ΠΑΣΚΕ διατηρώντας τις ψήφους που είχε λάβει στις προηγούμενες εκλογές, ενώ η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ κατετάγη τέταρτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ΑΔΕΔΥ η ΠΑΣΚΕ αναδείχτηκε πρώτη δύναμη, παρά το γεγονός ότι κατήλθε διασπασμένη στις εκλογές.
Με σαφή αντιμνημονιακή πολιτική οι πρώην συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ διαχώρησαν τη θέση τους από το Κίνημα και διατήρησαν ζωντανή τη συνδικαλιστική παράταξη στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στη ΓΣΕΕ η ΠΑΣΚΕ παρά τις διασπάσεις – ένα τμήμα με τον Ν. Φωτόπουλο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και την πρώην Πρόεδρο του ΕΚΑ Σ. Σαλουφάκου αποχώρησε από την ΠΑΣΚΕ που αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στο τελευταίο συνέδριο της Συνομοσπονδίας και δημιούργησε νέα παράταξη- αναδείχτηκε πρώτη δύναμη με επικεφαλής τον Γ. Παναγόπουλο. Οι παλαιές συγκρούσεις μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπουν να αναπτυχθεί μία συνεργασία μεταξύ των δύο χώρων στο συνδικαλιστικό τομέα.
Σε αυτήν τη φάση οι πράσινοι συνδικαλιστές έχουν ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας μεταξύ τους, αλλά ακολουθούν διαφορετικές επιλογές στην πολιτική σκακιέρα.
Προς τον ΣΥΡΙΖΑ: ένα σημαντικό τμήμα των πράσινων συνδικαλιστών έχει ανοίξει βηματισμό προς τον ΣΥΡΙΖΑ διεκδικώντας ακόμα και τη δυνατότητα να κατέλθουν ως υποψήφιοι βουλευτές με τα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως για παράδειγμα ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Οδ. Ντρίβαλας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στο ΙΚΑ Γ. Κυριακόπουλος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ασφαλιστικών Ταμείων Θ. Καποτάς και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος.
Αυτόνομη πολιτική παρουσία κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ: Κίνηση με αντιμνημονιακό αποτύπωμα που φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησαν οι πρώην «πράσινοι» συνδικαλιστές Χρήστος Σπίρτζης (Πρόεδρος ΤΕΕ) Γ. Καββαθάς (Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ) και Τζανέτος Καραμίχας (Πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ). Σύμφωνα με πληροφορίες οι επικεφαλής της κίνησης στην οποία συμμετέχουν συνδικαλιστές και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, έχουν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Φ. Κουβέλη και την ΔΗΜΑΡ και συζητούν ακόμα και το ενδεχόμενο κοινής εκλογικής καθόδου στις επερχόμενες εκλογές.
Δημιουργία αυτόνομου πολιτικού δικτύου: Τη δημιουργία αυτόνομου πολιτικού δικτύου που θα αναδείξει νέα πρόσωπα από το συνδικαλιστικό και αυτοδιοικητικό χώρο, συντονίζουν συνδικαλιστές με επικεφαλής τον πρώην Πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρο. Στόχος του δικτύου θα είναι να παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις καταγράφοντας έναν αυτόνομο πολιτικό λόγο απέναντι στα κόμματα και θα επιδιώξει να παρέμβει στις κινήσεις ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς.

thetoc.gr