Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΕ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ ΔΕΘ

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ 
Οι εξαγγελίες για ανάπτυξη, φόρους και «κόκκινα» δάνεια

 «Ατζέντα προγραμματικής αντεπίθεσης» οικοδομεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα τις κοστολογημένες κυβερνητικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ το προσεχές Σάββατο για την ανάπτυξη, τη φορολογία και τα «κόκκινα» δάνεια. Αναγκαία προϋπόθεση για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως θα πει ο Αλέξης Τσίπρας, είναι η ακύρωση των μνημονίων και η διεξαγωγή μιας επίπονης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Συστράτευση

Επ’ αυτού, άλλωστε, θα απευθύνει κάλεσμα στον λαό και τους παραγωγικούς φορείς για συστράτευση και ενεργό στήριξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποκρουσθούν οι όποιοι «εκβιασμοί» προκύψουν από τους δανειστές.

Ανάπτυξη. Βασικό σημείο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι η επίτευξη «ρήτρας ανάπτυξης». Βάσει αυτής η αποπληρωμή του χρέους, που θα προκύψει από τη διαγραφή μεγάλου μέρους του, θα διεξάγεται από τη στιγμή που θα επιτυγχάνονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Πώς όμως θα επιτευχθούν αυτοί; Μεταξύ άλλων, θα εξαγγελθεί η άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, κίνηση που, όπως θα επιμείνει ο Αλέξης Τσίπρας, θα έχει από μόνη της αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Ακόμη θα διευθετηθούν, σε συνεννόηση με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες, οι οφειλές τους σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, θα δημιουργηθεί ένας δημόσιος τραπεζικός πυλώνας με ξεκάθαρο αναπτυξιακό – επενδυτικό προσανατολισμό, ενώ θα εφαρμοστεί πρόγραμμα χρηματοδότησης 5 δισ. ευρώ για τη δημιουργία περίπου 250.000 θέσεων εργασίας. Οι πόροι αυτοί θα εισρεύσουν άμεσα στα ταμεία διά της αύξησης εργοδοτικών εισφορών.

Φορολογία. Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ εδώ αναμετρώνται με την ίδια την πραγματικότητα, αφού η ανάγκη ανεύρεσης πόρων επιβάλλει ένα φορολογικό μίγμα αποτελεσματικό μεν, δίκαιο προς τους αδύναμους δε. Ο προβληματισμός αφορά το ύψος της φορολογητέας ακίνητης περιουσίας σε αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ.

Οι αρμόδιοι του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι καταλήγουν σε ένα ποσό φορολογητέας περιουσίας της τάξης των 300.000 κατά άτομο, ενώ τίθεται στόχος να συλλεγούν από τη φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας περίπου 2 δισ. Οσον αφορά γενικώς τη φορολογία ακινήτων δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να μην ανακοινώσει συγκεκριμένο ποσό, αφού τα φοροεισπρακτικά στοιχεία των τελευταίων τριών ετών είναι κρυμμένα στο «σκοτάδι».

Το αφορολόγητο όριο

Ούτως ή άλλως, με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, ενώ εξετάζεται η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ, η υλοποίηση της επιστροφής φόρου και πρόσθετες φοροελαφρύνσεις ανάλογα με την οικονομική και δανειοληπτική κατάσταση του κάθε φορολογουμένου. Τέλος, θα ενισχυθεί το ΣΔΟΕ ώστε να ολοκληρωθούν οι έρευνες για τις χιλιάδες υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

«Κόκκινα» δάνεια. Ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους θα εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος οικονομικά θα τροφοδοτείται από το κράτος, τις τράπεζες, τους οφειλέτες και τους δανειστές, επιχειρώντας έτσι να δώσει διέξοδο σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Εδώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επαναλάβει ότι οι τράπεζες δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν υπό τις χρεοκοπημένες διοικήσεις τους, προεξοφλώντας παρεμβάσεις του Δημοσίου στην άσκηση της πιστωτικής τους πολιτικής.

efsyn.gr