Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Τρόικα: Ζητά απολύσεις στο Δημόσιο και για το 2015! - Βαρύ το τίμημα των φοροελαφρύνσεων

Ενοχλημένοι οι δανειστές από την σπέκουλα περί τέλους εποχής για την τρόικα στην Αθήνα
Βαρύ το τίμημα των φοροελαφρύνσεων που θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι από τη στιγμή που η τρόικα δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στα εργασιακά και τις απολύσεις στο δημόσιο.
Μάλιστα, ζήτησαν μετ' επιτάσεως να θεσπιστεί νέος ποσοτικός στόχος, που θα είναι και μνημονιακός, με τις αναγκαστικές αποχωρήσεις που θα γίνουν το 2015 πλέον των 6.500 που εκκρεμούν ώς το τέλος του 2014.
Οι δανειστές, πιο σκληροί από οποιαδήποτε άλλη φορά και παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς από την ελληνική πλευρά, εμφανίστηκαν άκαμπτοι στις συζητήσεις που διεξήχθησαν στο Παρίσι - σαφώς ενοχλημένοι από την σπέκουλα περί τέλους εποχής για την τρόικα στην Αθήνα.
Στοιχείο που είναι ενδεικτικό του άσπλαχνου προσώπου των πιστωτών είναι ότι δεν χαλάρωσαν ούτε μία στιγμή από το διαφορετικό περιβάλλον στο οποίο έλαβαν χώρα αυτές οι διαπραγματεύσεις αιφνιδιάζοντας την ελληνική αντιπροσωπεία που έριχνε λοξές ματιές στον Σηκουάνα…
Προσηλωμένοι στον σκοπό του ταξιδιού τους δεν έδειξαν καμία επιείκεια στα αιτήματα περί μειώσεων των φορολογικών βαρών που έχουν συντρίψει μέσα στην κρίση τα ελληνικά νοικοκυριά.
Αντίθετα, απαίτησαν νέες θυσίες με αιχμή τα εργασιακά, όπως η αναθεώρηση του ασφαλιστικού, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η κατάρτιση νέου απεργιακού νόμου αλλά και το ασφαλιστικό. Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα θα στηριχθούν σε αναλογιστικές μελέτες που θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα.
Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση των τελευταίων φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν κύρια ασφαλιστικά ταμεία με νόμο που θα ψηφιστεί τον Νοέμβριο.
Σε αυτές τις παρεμβάσεις θα πρέπει να προστεθούν και τα νέα μέτρα των 2 δις. ευρώ που ζητούν οι ξένοι προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό «κενό» του 2015, την ώρα που η κυβέρνηση το περιορίζει περί τα 700-900 εκατ. ευρώ. Η ύπαρξη αυτής της «τρύπας», ανεξάρτητα του μεγέθους της, έρχεται να επιβεβαιώσει για τη νέα λιτότητα - το στίγμα της οποίας θα δίνει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί 6 Οκτωβρίου στη Βουλή.
Στα κελεύσματα των δανειστών η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω η οποία στην ευθεία προς τις εκλογές προσπαθεί να κρατηθεί από το «κλαράκι» των φοροελαφρύνσεων.
Πληροφορίες θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να ανακοινώνει την Κυριακή… υποσχέσεις για την μείωση κατά 50% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης παρά τις ενστάσεις για σημαντική υποχώρηση των εσόδων που εγείρει η τρόικα.
Ο Πρωθυπουργός θα αποκρύψει βέβαια την παράταση τουλάχιστον κατά δύο χρόνια του «κεφαλικού φόρου» (σ.σ. κανονικά το μέτρο λήγει φέτος) κάτι για το οποίο πιέζει ασφυκτικά η τρόικα και ιδιαίτερα το ΔΝΤ.
Θα σταθεί, επίσης, στην βούληση της κυβέρνησης για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, και είναι ένα θέμα που τελεί υπό εξέταση από τους δανειστές.
Στο μικρό «καλάθι» των παροχών η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα χωρέσει η διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, και οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ χωρίς να απειλείται ο εισπρακτικός στόχος των 2,3 δις. ευρώ που ορίζει το μνημόνιο.
Σε ότι αφορά το θέμα της αύξησης των δόσεων στις 100 για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, αυτό για την ώρα πέφτει στο «κενό».
Κατόπιν τούτων η ελληνική αντιπροσωπεία επιστρέφει με πονοκέφαλο από την γαλλική πρωτεύουσα καθώς η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος όχι μόνο δεν τελείωσε αλλά τώρα αρχίζει…
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η τρόικα με αφορμή την ολοκλήρωση των τριήμερων διαπραγματεύσεων στην πόλη του φωτός τα στελέχη της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα ξανάρθουν τέλους Σεπτεμβρίου στην Αθήνα για το αναλυτικό «τσεκ απ» που προηγείται πάντα πριν από την εκταμίευση της κάθε δόσης. Στην ίδια ανακοίνωση οι ξένοι χαρακτηρίζουν παραγωγικές τις συζητήσεις σε ορισμένα θέματα «κλειδιά» της επικείμενης αξιολόγησης. Σε κάποια άλλα όμως…

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr