Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Η «επόμενη μέρα» ήρθε νωρίτερα στην Κεντροαριστερά

Η απουσία του Γιώργου Παπανδρέου από τη χθεσινοβραδινή κεντρική προεκλογική εκδήλωση της Ελιάς στο Μουσείο Μπενάκη ήταν αναμενόμενη. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει κρύψει ότι θέλει το ΠΑΣΟΚ σκέτο, χωρίς την επίφαση της Ελιάς. Βέβαια, χθες το ΠΑΣΟΚ ήταν σκέτο, αφού ο μόνος ομιλητής ήταν ο πρόεδρός του Ευ. Βενιζέλος, ενώ η Φώφη Γεννηματά στη δήλωσή της δεν ανέφερε καν τη λέξη Ελιά. 'Ομως, αυτά δεν αρκούν στον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος δεν θέλει μόνο το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του χωρίς περιτυλίγματα, αλλά ενδεχομένως και με άλλον αρχηγό.
Θέμα ηγεσίας δεν βάζει ευθέως ούτε σε συζητήσεις παρασκηνίου, όμως η αποστασιοποίησή του τι άλλο μπορεί να δείχνει πέρα από το ότι περιμένει ένα κακό αποτέλεσμα για να βγάλει το λογαριασμό στον αρχιτέκτονα της ήττας.
Η απουσία του Κώστα Σημίτη από την ίδια εκδήλωση δεν ήταν αναμενόμενη, γιατί ο πρώην πρωθυπουργός συνεργάστηκε με τον Ευ. Βενιζέλο για την Ελιά μέσω της Κίνησης των 58 που ξεψύχησε μετά την απόφαση για σταυροδοσία στις ευρωεκλογές. Ισως η απάντηση να βρίσκεται στο άρθρο του στενού πολιτικού του φίλου Β. Κοντογιαννόπουλου (Εθνος) ο οποίος δηλώνει καθαρά τη διαφωνία του προς το εκλογικό δίλημμα που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνδέοντας τις ευρωεκλογές με την κυβερνητική σταθερότητα.
Το αποτέλεσμα της Κυριακής θα είναι καθοριστικό για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Με ένα 6-7% στη Χαριλάου Τρικούπη θα είναι ευχαριστημένοι, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα διαβάσουν όλοι το αποτέλεσμα με τον ίδιο τρόπο. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης εκφράζει όλο και πιο εμφατικά τη δυσανεξία που του προκαλεί η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ του Σαμαρά και ανάλογη άποψη έχουν ο Κ. Σκανδαλίδης και ο Δ. Ρέππας που τελευταία είναι εξαιρετικά δραστήριοι. Οι απόψεις τους είναι κοντά σε αυτές της ΔΗΜΑΡ η οποία πλέον έχει ανοιχτούς διαύλους με τον Γ. Παπανδρέου. Επομένως, ένα πιθανό σενάριο είναι να επιδιωχθεί η συνάντηση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με άλλη ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ και με την εγγύηση του πρώην πρωθυπουργού.
Αυτό, όμως, προϋποθέτει ότι ο Φώτης Κουβέλης δεν θα βγει βαριά τραυματισμένος από τις ευρωεκλογές της Κυριακής. Αν η ΔΗΜΑΡ δεν εκλέξει ευρωβουλευτή, θέμα ηγεσίας θα ανοίξει σχεδόν αμέσως. Αν εκλέξει έναν ευρωβουλευτή με ένα ποσοστό γύρω στο 3%, η κατάσταση θα γίνει πιο σύνθετη. Το 1,7% της Μ. Γιαννακάκη στην περιφέρεια Αττικής ήταν κόλαφος για την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ που χρεώνεται την επιλογή. Το γεγονός ότι ο Β. Οικονόμου και ο Γρ. Ψαριανός βγήκαν ανοιχτά υπέρ Μώραλη στον Πειραιά έδειξε ότι ο έλεγχος έχει χαθεί σε ένα κόμμα που μέχρι τώρα ήταν άκρως αρχηγικό.
Για τις διεργασίες της επόμενης μέρας έχουν σημασία και τα πρόσωπα που θα χτυπήσουν πρωτιά. Αν ο Π. Καψής μαζέψει τους περισσότερους σταυρούς η ιδέα της Ελιάς θα ενισχυθεί και ο ίδιος θα παίξει ρόλο για τη διατήρησή της. Αν η Μ. Κοππά περάσει τον Α. Παπαδόπουλο η προσέγγιση Παπανδρέου-Κουβέλη θα αποκτήσει νέα δυναμική.
Σε κάθε περίπτωση οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν τη θέση τους εξαγγέλλοντας συνέδρια και νέα προσπάθεια για τη συγκρότηση του τρίτου πόλου, καλώντας ξανά όλους σε συνεργασία αλλά χωρίς ο ένας να συνομιλεί με τον άλλο. Κατά κάποιον τρόπο, προγραμματίζεται να επαναληφθούν τα ίδια, όσα έγιναν τους προηγούμενους μήνες και κατέληξαν σε καρικατούρες συμμαχικών σχημάτων. Μόνο που τώρα τα επαγγελματικά στελέχη στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ είναι λιγότερο ανεκτικά και θα γίνουν έξαλλα αν το Ποτάμι αναδειχθεί πρώτο κόμμα στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Με τόσες υποθέσεις δεν βγαίνει συμπέρασμα, αλλά είναι πιθανό ότι παρά την τόση φασαρία και τις τόσες υπόγειες διεργασίες, δεν θα βγαίνει ούτε άκρη στον λαβύρινθο της Κεντροαριστεράς από το βράδυ της 25ης Μαίου και μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.

tvxs.gr