Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Θριαμβευτική υπαναχώρηση

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΤΟ 17% ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ 70% ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ, ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ




Με τον αέρα... του θριαμβευτή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βγήκε σε εθνικό δίκτυο να διαψεύσει τον εαυτό του αναφορικά με τη δέσμευσή του να διανείμει το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα προκύψει από το 2013, όπως πρώτη φορά είχε πει σε συνέντευξή του στην «Κ.Ε.».

Στη συνέντευξή του στην «Κ.Ε.» την 1.9.2013 ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει ότι το 70% του πλεονάσματος θα δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους. Τα γραπτά μένουν... Η πραγματικότητα όμως δεν συνάδει με τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, καθώς σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών το πρωτογενές πλεόνασμα ίσως να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ. Δηλαδή, η εξαγγελία του κ. Σαμαρά ότι η κυβέρνηση θα επιστρέψει με μορφή κοινωνικού μερίσματος μόλις 500 εκατ. ευρώ, σημαίνει ότι το «κοινωνικό μέρισμα» από το πλεόνασμα δεν ξεπερνά ούτε το 17%.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, αν και έσπευσε να ανακοινώσει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, ξέχασε να αναφέρει ότι η κυβέρνησή του δεσμεύτηκε στην τρόικα ότι το 1 δισ. ευρώ που θα επιστρέψει αναδρομικά στους ενστόλους, μετά την απόφαση του ΣτΕ, θα προέλθει από νέα ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι φορολογούμενοι.

Οι πανηγυρικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν ταιριάζουν ούτε με την επίθεση που θα δεχθούν το επόμενο διάστημα τα εργασιακά δικαιώματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τις απολύσεις, την περικοπή των μισθών και τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, καθώς στις 250 σελίδες του επικαιροποιημένου Μνημονίου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, κρύβονται νέες επιβαρύνσεις και νέα απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, τα 500 εκατ. ευρώ θα τα λάβουν υπό μορφή εφάπαξ επιδόματος 1 εκατ. Ελληνες με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αντίστοιχα με αυτά των οικογενειακών επιδομάτων, μεταξύ αυτών και οι ένστολοι με μηνιαίο μισθό κάτω των 1.500 ευρώ.

Τα υπόλοιπα 2,5 δισ. κυβέρνηση και τρόικα αποφάσισαν να τα ρίξουν στις τρύπες που θα προκύψουν στον προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στην επιστροφή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Συγκεκριμένα, τα 3 δισ. ευρώ του πλεονάσματος θα χρησιμοποιηθούν ως εξής:

* 1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους της χώρας (όπως προβλέπεται από τη δανειακή σύμβαση).

* 1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

* 350 εκατ. ευρώ θα καλύψουν τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων κατά 3,9% για το 2014.

* 20 εκατ. ευρώ στις υπηρεσίες που προσφέρουν τροφή και στέγαση σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

* 60 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις των δικαστηρίων αναφορικά με τους μισθούς των δικαστικών.

* Και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ που απομένουν θα δοθούν ως κοινωνικό μέρισμα.



**ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΜΑΡΑ

Ωδινεν όρος και έτεκε μυν...



Οποιαδήποτε επιστροφή χρημάτων στους φτωχότερους Ελληνες πολίτες είναι καλοδεχούμενη. Αρκεί ό,τι δίνεται με το ένα χέρι σήμερα να μην το παίρνει πίσω το άλλο χέρι την επομένη...

 
Με αυτή τη λογική ελέγχεται η, κατά τ' άλλα καλοδεχούμενη, επιστροφή κοινωνικού μερίσματος 500 εκατ. ευρώ σε 1 εκατ. αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας από την κυβέρνηση Σαμαρά όπως κι οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού πως κατάφερε όχι μόνον να αποτραπεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ, αλλά και να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα (3 δισ. το 2013) και να βγάλει την οικονομία από την κρίση, τερματίζοντας τα μέτρα λιτότητας. Και ο έλεγχος είναι αποκαλυπτικός:

Πρώτον, τα 3 δισ. πρωτογενές πλεόνασμα είναι ένα λογιστικό κατασκεύασμα αφού το 1 δισ. αφορά την κάλυψη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες, αφορά δηλαδή υποχρέωση δημόσιας δαπάνης που δεν έγινε για να φουσκώσει τεχνητά το πλεόνασμα.

Δεύτερον, η ρητή δέσμευση για επιστροφή στην κοινωνία του 70% της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν τηρήθηκε από τη κυβέρνηση αφού από τα 3 δισ. επιστρέφονται μόλις 500 εκατ., δηλαδή περίπου το 17%.

Τρίτον, τα 500 εκατ. θα έπρεπε να μοιρασθούν στα 2,1 εκατ. Ελλήνων που σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας κι όχι μόνον σε 1 εκατ. που στην πραγματικότητα είναι ακόμη λιγότεροι αν λογαριάσουμε τη συμμετοχή των ενστόλων (268.000, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων έχει μισθό κάτω των 1.500 ευρώ χωρίς όμως αυτό να τους κατατάσσει στους χαμηλόμισθους).

Τέταρτον, το «όχι άλλα μέτρα λιτότητας» του πρωθυπουργού δεν ισχύει αφού με την προσεχή καθαρογραφή της απόφασης του ΣτΕ για επιστροφή στους ενστόλους 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2014, θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα αυτά με τη λήψη νέων μέτρων ισοδύναμης αξίας.

Πέμπτον, τα 350 εκατ. που αφορούν μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (με αναλογία εργοδοτών/εργαζομένων 7 προς 3) αποτελούν ουσιαστικά το αυθαίρετα υπολογιζόμενο από την κυβέρνηση καθαρό κόστος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% επί του εργατικού κόστους. Δηλαδή εκτιμάται πως ενώ η μείωση αυτή θα κοστίσει στα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 800 εκατ. ευρώ (άλλη μία τρύπα που σημαίνει νέα μέτρα), το τελικό κόστος θα είναι μικρότερο επειδή οι επιχειρηματίες θα επενδύσουν και θα προσλάβουν εργαζομένους με συνέπεια αυξημένα φορολογικά έσοδα και εισφορές και μειωμένα επιδόματα ανεργίας. Θεωρούν, δηλαδή, δεδομένη την οικονομική ανάκαμψη και την αύξηση της απασχόλησης όταν το δ' τρίμηνο 2013 η οικονομία παρέμενε σε ύφεση (-2,3%) με την απασχόληση να μειώνεται σταθερά (-2,5%) σε ετήσια βάση.

Τέλος, το αναπτυξιακό αποτέλεσμα του εφάπαξ «φιλοδωρήματος» 500 ευρώ σε 1 εκατ. Ελληνες κρίνεται από το ιστορικό προηγούμενο της κυβέρνησης Μπους το 2008 (Economic Stimulus Act 2008) όταν είχε δοθεί ένα ανάλογο ποσό στους φτωχότερους Αμερικανούς αυξάνοντας την κατανάλωσή τους 2,4% για το β' τρίμηνο μόνο, χωρίς να αποτρέψει την ύφεση στην οικονομία (από 1,8% το 2007 το ΑΕΠ των ΗΠΑ έπεσε σε -0,3% το 2008).