Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Ο Άδωνις πίνει στην... υγειά μας

Για την καταστροφή του συστήματος δημόσιας υγείας αυτή τη φορά η συγκυβέρνηση δούλεψε πολύ καλά. Ακόμη και εμπόρευμα την έκανε που διατίθεται με εισιτήριο!!! Για άλλη μια φορά, όμως, τα θύματα είναι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι. Είναι λοιπόν υποκριτικό το ενδιαφέρον τους για την ασφαλιστική κάλυψη των ανασφάλιστων.
Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν έχει πια δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, καθώς οι άνεργοι φτάνουν το 30%, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν ανασφάλιστοι αυξάνονται ραγδαία, ενώ χιλιάδες μικροέμποροι και αυτοαπασχολούμενοι έχουν μείνει χωρίς υγειονομική κάλυψη λόγω χρεών στα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Οι δυσκολίες πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας που αντιμετωπίζουν οι ανασφάλιστοι, άνεργοι και νεόπτωχοι είναι τεράστιες. Προφανώς οι 2.300 γιατροί του ΠΕΔΥ δεν αρκούν για να καλυφθεί όλη η χώρα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα συντηρητικά στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο ίδιος ο Γεωργιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ, οι ανασφάλιστοι στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια.
Την ίδια ώρα τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων δεν επαρκούν για να καλύψουν τους ανασφάλιστους πολίτες, αφού, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, το κονδύλι για την κάλυψή τους, ανέρχεται σε περίπου 700.000.000… Χρήματα που δεν υπάρχουν.
Σήμερα οι Γιατροί του Κόσμου λένε ότι έφτασε στο 28%, στα τέλη του 2013, το ποσοστό των Ελλήνων που είναι ανασφάλιστοι, παρουσιάζοντας ραγδαία αύξηση. Η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου στην Ελλάδα Λιάνα Μαΐλλη επισημαίνει ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ ακραία κατάσταση, λόγω των περικοπών στην υγεία».
«Στη χώρα μας δεν υφίσταται πια σύστημα υγείας» τόνισε και πρόσθεσε ότι περίπου τρία εκατομμύρια Έλληνες πολίτες είναι ανασφάλιστοι, ενώ ανέφερε ενδεικτικά ότι μία ανασφάλιστη έγκυος χρειάζεται 650 ευρώ για προγεννητικό έλεγχο, 650 ευρώ για φυσιολογικό τοκετό και 1.200 ευρώ για καισαρική, ενώ, αντίστοιχα, ο βασικός εμβολιασμός ενός παιδιού κοστίζει 1.400 ευρώ.
Θραύση κάνει η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έφθασε το 28% τον Νοέμβριο του 2013 και η ανασφάλιστη εργασία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά τα πρόστιμα - φωτιά που καθιέρωσε το υπουργείο Εργασίας (10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο).
Τα τελευταία στοιχεία του συστήματος «Άρτεμις» τον Ιανουάριο του 2014 κατέγραψαν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας. Συνολικά ελέγχθηκαν 1.880 επιχειρήσεις που απασχολούσαν 5.839 εργαζόμενους. Ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζομένων που εντοπίστηκαν είναι 1.446 άτομα, που αντιστοιχούν στο 24,76% του συνόλου. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μόνο για την ανασφάλιστη εργασία ανέρχονται σε 1 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνονται τα πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Μέτρα - ασπιρίνες…
Την ίδια ώρα τα μέτρα που λαμβάνονται μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο ως «ασπιρίνη» και μάλιστα… ληγμένη, εάν, μάλιστα, λάβουμε υπ’ όψιν την υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και το αίσθημα ασυδοσίας των εργοδοτών σε ένα περιβάλλον πολιτικής πριμοδότησης των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών συμπεριφορών.
Απώλειες 6-8 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της αδήλωτης εργασίας, σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ Μιχάλη Χάλαρη, αλλά και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Έτσι λοιπόν η αδήλωτη εργασία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική τροχοπέδη για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη. Επιπλέον, μειώνει τα φορολογικά έσοδα και πλήττει τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης. Σε επίπεδο επιχειρήσεων, δημιουργεί στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και περιορίζει την παραγωγικότητα.
Η πλήρης κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αναγκάζει τους πολίτες να στραφούν στις εθελοντικές δομές παροχής πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, που ήδη και αυτές βρίσκονται εδώ και καιρό στα όριά τους, για να καταρρεύσουν και αυτές.
Ένα από τα πιο γνωστά Κοινωνικά Ιατρεία είναι το Μητροπολιτικό Ελληνικού, που λειτουργεί με τη βοήθεια και στήριξη του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης. Από τον Δεκέμβριο του 2011 και μέχρι σήμερα, μέσα σε 27 μήνες, έχει δεχτεί 22.000 ιατρικές επισκέψεις από πολίτες, από όλη την Αττική (ακόμα και από την επαρχία). Λειτουργεί εξ ολοκλήρου με τη βοήθεια που προσφέρει ο κόσμος και οι 250 εθελοντές του προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς. Η αναμονή όμως για ραντεβού φτάνει έως και τους τέσσερις μήνες για ορισμένες ειδικότητες, γεγονός που οδήγησε τους εθελοντές της δομής να απευθύνουν έκκληση προς φαρμακοποιούς και παθολόγους για άμεση βοήθεια, καθώς, όπως αναφέρουν, «δυσκολευόμαστε πολύ να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες των ασθενών μας».
Τονίζουν ότι ο αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών που προσέρχονται το τελευταίο διάστημα στο ιατρείο τους έχει αυξηθεί δραματικά, με αποτέλεσμα να έχουν κατακλυστεί από πολίτες που ζητάνε τη βοήθειά τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε αρκετές ειδικότητες είναι αναγκασμένοι να κλείνουν ραντεβού στους ασθενείς έπειτα από 3 και 4 μήνες, ενώ τις μέρες που δίνουν φάρμακα το ιατρείο κοντεύει να γίνει απροσπέλαστο. Η πλήρης κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αναγκάζει τους πολίτες να στραφούν στις εθελοντικές δομές παροχής πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, που ήδη και αυτές βρίσκονται εδώ και καιρό στα όριά τους.
Εθελοντές γιατροί και πολίτες που προσφέρουν αγόγγυστα τις υπηρεσίες τους επανειλημμένα έχουν τονίσει ότι μεγάλη μερίδα ανασφάλιστων πολιτών είναι ολοκληρωτικά αποκομμένη από την πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, «με αποτέλεσμα να θρηνούμε θανάτους, μόνο και μόνο γιατί οι ασθενείς δεν έχουν να πληρώσουν το κόστος της θεραπείας τους. Οι εκατοντάδες καρκινοπαθείς που προσέρχονται για ιατρική κάλυψη στην εθελοντική δομή του Κοινωνικού Ιατρείου καταδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη για ενίσχυση της δομής».
Η πλειονότητα των καρκινοπαθών «καταφθάνουν με τη διάγνωση στο χέρι. Κάποιοι είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, αλλά στη συνέχεια δεν είχαν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στο κόστος της θεραπείας που ακολουθεί. Κάποιοι άλλοι, όντες πια ανασφάλιστοι δεν τόλμησαν να μπουν στη διαδικασία της θεραπείας».
Τραγικό παράδειγμα αποτελεί αυτό της ανασφάλιστης καρδιοπαθούς από τη Θεσσαλονίκη, που έπρεπε να χειρουργηθεί επειγόντως, αλλά δυστυχώς πέθανε, επειδή δεν τη δέχονταν τα νοσοκομεία γιατί δεν μπορούσε να πληρώσει. Πριν από δύο μήνες η 60χρονη είχε μιλήσει για τον Γολγοθά της σε συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης (ΚΙΑ).
Η γυναίκα είχε διαγνωστεί με ανεύρυσμα θωρακικής αορτής και έπρεπε να χειρουργηθεί άμεσα. Αλλά τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τής έκλειναν την πόρτα, επειδή ήταν ανασφάλιστη.

Πρωταθλητές στη μαύρη εργασία

Από δημογραφικής απόψεως, τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην παραεργασία ή μαύρη εργασία έχουν οι άνδρες ηλικίας 25 - 45 ετών, που συχνά έχουν και μια «κανονική» δουλειά, όμως συμπληρώνουν το εισόδημά τους με μία αδήλωτη (και αφορολόγητη) δεύτερη. Αντιθέτως, γυναίκες και νέοι συχνά βρίσκονται εγκλωβισμένοι μόνο στην παραεργασία και σίγουρα στις χειρότερες από τις διαθέσιμες δουλειές. Πρωταθλητές στην αδήλωτη δουλειά έρχονται οι πιτσαρίες με τους διανομείς κατ’ οίκον (60%), η νυχτερινή διασκέδαση (55%) και τα καφέ μπαρ (50%), ακολουθούν τα αρτοποιεία, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα βενζινάδικα, τα καταστήματα ρούχων αλλά και ο κλάδος των μεταφορών. Βέβαια μεγάλο ποσοστό αδήλωτης εργασίας εντοπίζεται στη γεωργία, τις κατασκευές και τα ξενοδοχεία.
Οι περισσότεροι από τους αδήλωτους εργαζόμενους ανήκουν στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες εργασίας και είναι καταγεγραμμένοι ως άνεργοι, ως εποχικοί εργαζόμενοι, φοιτητές, παιδιά και μετανάστες. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η αδυναμία διαπραγμάτευσης των όρων και συνθηκών εργασίας, ενώ είναι συχνό το φαινόμενο απασχόλησής τους σε ευέλικτες μορφές εργασιακών σχέσεων.
Αξίζει να εξηγηθεί ότι η αδήλωτη εργασία αφορά κυρίως δύο κατηγορίες εργαζομένων: Έλληνες οι οποίοι εργάζονται ανασφάλιστοι και δεν εμφανίζονται σε καμία συναλλαγή του εργοδότη με αρμόδιες αρχές – ΙΚΑ, ΣΕΠΕ ή ΟΑΕΔ – και αλλοδαποί οι οποίοι είτε βρίσκονται στη χώρα χωρίς χαρτιά είτε βρίσκονται νόμιμα, αλλά εκβιάζονται να δουλέψουν στα «μαύρα».
Εν τω μεταξύ οι οικονομικοί παράγοντες που κυρίως σχετίζονται με την υψηλή ανεργία (η οποία δημιουργεί μεγάλη προσφορά φτηνών – και ευάλωτων – εργατικών χεριών) είναι οι ταχείες διαρθρωτικές αλλαγές που παραμορφώνουν την αγορά εργασίας, η ύπαρξη πολύ μεγάλου κρατικού τομέα και η φτώχεια.
Μάλιστα, ακόμη και ο ΙΟΒΕ αναφέρει στην έκθεσή του ως βασικούς παράγοντες της αδήλωτης εργασίας την παρατεταμένη ύφεση, την υψηλή ανεργία, τον μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολουμένων και μεταναστών, επιπτώσεις δηλαδή της εφαρμογής μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής.
Στους οργανωτικούς παράγοντες εντάσσονται η ύπαρξη εξαιρετικά πολύπλοκου κανονιστικού πλαισίου από κοινού με υψηλή φορολογία και υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και η ανεπάρκεια της κρατικής μηχανής (ηθελημένη και μη) στον έλεγχο, τον εντοπισμό και την πάταξη του φαινομένου.