Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

«Η ελληνική τραγωδία ονομάζεται Αθήνα, όχι Ευρώπη» σχολιάζει απαξιωτικά η εφημερίδα Westfalen Blatt

Πάνω στη γενικευμένη δυσπιστία του γερμανικού Τύπου προσέκρουσαν οι ελληνικές -υπέρ το δέον- αισιόδοξες εξαγγελίες περί πρωτογενούς πλεονάσματος στον απόηχο του χθεσινού Eurogroup των Βρυξελλών.
Τρανταχτό παράδειγμα το σκληρά ρεαλιστικό, σχεδόν απαξιωτικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Westfalen Blatt, όπου αναφέρεται ότι «η Ευρώπη θα ήθελε πολύ να πιστέψει τους θετικούς δείκτες της Ελλάδας, αλλά η πικρή εμπειρία των τελευταίων χρόνων έχει δείξει ότι σε ό,τι αφορά δημοσιονομικά στοιχεία ή υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις από την πλευρά των Ελλήνων, καλό είναι να επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα».
Επιπλέον, προσθέτει ότι «αντί η Ελλάδα να προσπαθεί να επιφέρει την εξυγίανση στη χώρα, ακύρωσε την τρόικα ως δικτατορική, καταλογίζοντάς της ελλιπή δημοκρατική νομιμοποιητική βάση. Θα μπορούσε αντ' αυτού να προσπαθεί να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις».
Και καταλήγει: «Η ελληνική τραγωδία δεν ονομάζεται Ευρώπη αλλά Αθήνα. Εκεί αγνοήθηκαν οι συνταγές εξυγίανσης, εκεί αναβλήθηκαν επ' αόριστον οι προταθείσες λύσεις και δεν υλοποιήθηκαν οι δοθείσες υποσχέσεις...
Η ελληνική κυβέρνηση παίζει διπλό παιχνίδι. Ρίχνει το βάρος της ευθύνης για τα μέτρα λιτότητας στις Βρυξέλλες, με σκοπό να εμφανιστεί ως σωτήρας του λαού... Με υπεκφυγές, όμως, μισές αλήθειες και προεκλογικά συνθήματα δεν θα ορθοποδήσει ποτέ η χώρα. Χρειάζεται μια αποφασισμένη και αξιόπιστη κυβέρνηση ως εταίρος στην ευρωζώνη...».