Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Στατιστικώς, προς νέα μέτρα

Στις κλιμακούμενες πιέσεις που δέχεται από τους δανειστές η ελληνική πλευρά να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αλλά και στη λήψη νέων μέτρων που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του 2014, αποδίδουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι τις δηλώσεις του επικεφαλής της Eurostat, Βάλτερ Ραντερμάχερ.
Μάλιστα τον κ. Ραντερμάχερ, ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές για τον τρόπο υπολογισμού του δημοσιονομικού πλεονάσματος από την ελληνική κυβέρνηση, κάλυψε με τις δηλώσεις του και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ε.Ε.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η «περίεργη» επίθεση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία, καθώς αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα η επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, αλλά και η έναρξη της συζήτησης για το νέο πακέτο «βοήθειας» που ετοιμάζει το Βερολίνο.
Πολιτικές πιέσεις
Παρά την προφανή ενόχληση που εκφράζουν Ελληνες αξιωματούχοι, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι δηλώσεις του κ. Ραντερμάχερ έχουν να κάνουν με πολιτικές πιέσεις που δέχεται η Eurostat και μάλιστα όχι μόνο από την Ελλάδα, για να καταγράψει στα επίσημα στοιχεία της τον Απρίλιο πρωτογενές πλεόνασμα.
Οπως είναι προφανές, η αντίδραση του επικεφαλής της Eurostat σχετίζεται με την προσπάθεια που καταβάλλει εδώ και καιρό η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, με στόχο να αποκαταστήσει το «όνομά» της, μετά τις αρκετές υποθέσεις χαλκευμένων στοιχείων οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας και κυρίως των «Greek Statistics».
Με τις δηλώσεις του ο κ. Ραντερμάχερ έσπευσε να προλάβει τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται εδώ και καιρό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, γύρω από το μέγεθος του πλεονάσματος, εν όψει κυρίως των εκλογών.
Κριτική σε δύο άξονες
Η στατιστική υπηρεσία εστιάζει την κριτική της σε δύο τομείς.
Ο πρώτος και ο περισσότερο επικοινωνιακός, είναι το χρονοδιάγραμμα που ακολουθείται έως την ανακοίνωση των στοιχείων. Δηλαδή, ότι πριν πάρει στα χέρια της η Eurostat τα οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, δεν μπορεί να έχει εικόνα για το τελικό μέγεθος του πλεονάσματος.
Ο δεύτερος όμως και ουσιαστικότερος τομέας, είναι το μοντέλο υπολογισμού του πλεονάσματος ή του ελλείμματος, κατά περίπτωση. Η Eurostat, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του Μάαστριχτ, συνυπολογίζει και τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αντίθετα η ελληνική κυβέρνηση μετά από συμφωνία με την τρόικα δεν υπολογίζει τα 19,1δισ. ευρώ που δαπανήθηκαν το 2013. Ως εκ τούτου η Eurostat, αφαιρώντας μόνο τις δαπάνες για τόκους του δημοσίου χρέους, εμφανίζει έλλειμμα αντί για πλεόνασμα και μάλιστα 15 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, άλλες κοινοτικές πηγές, χωρίς να αμφισβητούν την ουσία των δηλώσεων του κ. Ραντερμάχερ, διαχώρισαν τη θέση τους σχετικά με τον τρόπο που επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά, σημειώνοντας ότι «πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί με το πώς αναφερόμαστε για έναν πρωθυπουργό».
Παρέμβαση Κομισιόν
Στη διαμάχη παρενέβη και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του κ. Ραντερμάχερ «μάλλον θετικές για την Ελλάδα».
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, ερωτηθείς σχετικά από το ΑΠΕ- ΜΠΕ, παρατήρησε ότι η συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» είχε πολύ πιο θετικό τόνο από αυτόν που της αποδόθηκε. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη συνέντευξή του ο Β. Ραντερμάχερ εμφανίζεται ικανοποιημένος από την έως σήμερα συνεργασία των υπηρεσιών της Eurostat και των αρμόδιων υπηρεσιών της Ελλάδας και επισημαίνει την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα στη συλλογή στοιχείων.
Ερωτηθείς, εξάλλου, αν από τις γενικές τάσεις των πρώτων τριών τριμήνων του 2013 η Ελλάδα τείνει να επιτυγχάνει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι η Eurostat δεν μπορεί να σχολιάσει χωρίς τα στοιχεία και του τελευταίου τριμήνου.
Ο ίδιος εκπρόσωπος υπενθύμισε, επίσης, ότι η Eurostat δημοσιοποιεί τα στοιχεία για το χρέος και το έλλειμμα των χωρών-μελών, δύο φορές το χρόνο. Τα στοιχεία δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο γίνεται η επικύρωσή τους.
Ο Σόιμπλε... θαυμάζει
Εν τω μεταξύ, ακατάπαυστα συνεχίζει να εκφράζει το θαυμασμό του για τις ελληνικές προσπάθειες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτοντας ταυτόχρονα κάθε πρόταση για νέο κούρεμα του χρέους. Αυτή τη φορά σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Bericht aus Berlin» του πρώτου καναλιού της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Στη δημοσιονομική πολιτική έχουν πραγματικά βελτιώσει σημαντικά τους αριθμούς και είναι καλύτερα σε ό,τι αφορά την οικονομική εξέλιξη». Ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι «δεν έχουν (σ.σ. οι Ελληνες) όμως ξεπεράσει το πρόβλημα» και συμπλήρωσε ότι «στο τέλος του χρόνου, εάν υπάρχει περαιτέρω ανάγκη χρηματοδότησης -και υποθέτω ότι θα υπάρχει κάποια χρηματοδοτική ανάγκη- τότε θα είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για περαιτέρω μέτρα, εάν η Ελλάδα ώς τότε έχει υλοποιήσει τις απαιτήσεις - εδώ υπάρχουν ακόμη κάποια πράγματα να γίνουν».
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΗΝ «BILD»

«Δεν γνωρίζω αν ο Σόιμπλε ετοιμάζει και τρίτο Μνημόνιο»

«Οχι» σε τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, αλλά «ναι» στο ενδεχόμενο να αντικατασταθούν χρηματοδοτικά εργαλεία του τρέχοντος προγράμματος, που δεν έχουν ενεργοποιηθεί, είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild».
Ο κ. Σαμαράς προσπάθησε για άλλη μία φορά να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα σενάρια για τρίτο Μνημόνιο, λέγοντας ότι «δεν έχω και καμία πληροφορία για το ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοιμάζει πράγματι ένα τρίτο πρόγραμμα». Χαρακτήρισε αντίθετα πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών «αναγνώριση της προόδου, η οποία έχει γίνει», υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της στο τρέχον πρόγραμμα και πως το πρόγραμμα λειτουργεί.
Για τις καθυστερήσεις
Απαντώντας δε στις επικρίσεις για καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις και στην εφαρμογή 150 σχετικών νόμων, είπε: «Μόνο το 2013 πραγματοποιήσαμε το μεγαλύτερο μέρος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αυτό ισοδυναμεί με το 76% των απαιτουμένων».
Ο πρωθυπουργός προέβαλε για άλλη μία φορά το «χαρτί» του πρωτογενούς πλεονάσματος και αναφερόμενος στο χρέος επανέλαβε: «Υπάρχει η συμφωνία με την Ε.Ε., ότι σε περίπτωση επίτευξης των στόχων μας, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα, θα μπορούσαμε να υπολογίζουμε σε μια ελάφρυνση του χρέους μας, για παράδειγμα με τη μορφή μεγαλύτερης διάρκειας και χαμηλότερων επιτοκίων».
«Δεν είμαστε πλουσιότεροι...»
Η «Bild» επέλεξε ως τίτλο της συνέντευξης τη δήλωση του πρωθυπουργού πως «οι Ελληνες σίγουρα δεν είναι κατά μέσο όρο πλουσιότεροι από τους Γερμανούς», όπως είχε υποστηρίξει σε πρόσφατο πρωτοσέλιδό της η γερμανική εφημερίδα. Ο κ. Σαμαράς απάντησε επίσης στο αίτημα της Bundesbank για επιβολή φόρου περιουσίας στους πλούσιους Ελληνες λέγοντας πως φορολογούνται ήδη σημαντικά, ενώ στο ερώτημα γιατί δεν υπάρχει επιπλέον φόρος για τους πλούσιους εφοπλιστές, απάντησε πως συμμετέχουν στην κρίση περισσότερο από ποτέ και πως με επιπλέον φόρους υπάρχει κίνδυνος να αφήσουν την Ελλάδα για άλλες χώρες.