Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ραγδαίες εξελίξεις την Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία μετά την κατάληψη 2 αεροδρομίων στην Κριμαία από ρωσικές δυνάμεις. Για «εισβολή» κάνουν λόγω οι νέες ουκρανικές αρχές που ζητούν από τον ΟΗΕ να εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Επανεμφάνιση Γιανουκόβιτς με μύδρους κατά της Δύσης και της νέας κυβέρνησης.

20:50 Παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της καταγγέλλει η Ουκρανία

Η Ουκρανία προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τη Ρωσία, κάνοντας λόγο για παραβίαση του εναέριου χώρου της και των όρων της συμφωνίας υπό την οποία η Μόσχα διατηρεί ναυτική βάση στην Κριμαία για το στόλο της μαύρης θάλασσας.

Το υπουργείο Εξωτερικών δεν έδωσε λεπτομέρειες, ωστόσο η συνοριοφυλακή ανέφερε ότι περισσότερα από 10 Ρωσικά ελικόπτερα παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο της Ουκρανίας στην επαρχία της Κριμαίας.

20:30 Την έκδοση του Γιανουκόβιτς ζητάει η Ουκρανία 

Η Ουκρανία ξεκίνησε κινήσεις σήμερα για να ζητήσει την έκδοση του Γιανουκόβιτς, μετά την εμφάνιση του τελευταίου στην νότια Ρωσία.

Ο Γιανουκόβιτς κατηγορείται για μαζική δολοφονία, αναφορικά με το θάνατο περίπου 100 διαδηλωτών σε συγκρούσεις με την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια των τρίμηνων διαδηλώσεων.

20:10 Κλειστός ο εναέριος χώρος πάνω από την Κριμαία

Η Ukrainian International, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος πάνω από την Κριμαία έχει κλείσει απ’ όταν το αεροδρόμιο καταλήφθηκε από ένοπλους.

19:40  Συνεχίζεται η κατάληψη των αεροδρομίων

Περίπου 10 στρατιωτικοί που φορούν στολές χωρίς διακριτικά και ακόμη 30 φιλορώσοι πολίτες εξακολουθούν να περιπολούν σήμερα το απόγευμα μπροστά από το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, αν και οι ουκρανικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο

Το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, προς το παρόν δεν επιτρέπει την προσγείωση πτήσεων προερχόμενες από Κίεβο.

Στο εσωτερικό του αεροδρομίου οι επιβάτες προχωρούσαν ήρεμα στις διαδικασίες για την επιβίβασή τους στις πτήσεις προς το Κίεβο ή τη Μόσχα.

«Είμαστε εδώ για να μην επιτρέψουμε να έρθουν με αεροπλάνο από τη δυτική Ουκρανία φασίστες ή εξτρεμιστές», δήλωσε ένας από τους πολίτες που περιπολούν μαζί με τους στρατιώτες, ο 46χρονος Βλαντίμιρ που δήλωσε ότι είναι αξιωματικός εν αποστρατεία.


19:25 Ανησυχία για την αποσταθεροποίηση εξέφρασε η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ σε τηλεφωνική της συνομιλία με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την ανησυχία της για την αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία, και επεσήμανε ότι πρέπει να αποφευχθούν σε κινήσεις που ενδεχομένως θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της κρίσης. Ακόμη σύνεστησε «αυτοσυγκράτηση» στην Κριμαία.

18:40 Επαναφέρει η ΕΕ την πρόταση ελεύθερου εμπορίου

«Η Ουκρανία θα μπορούσε να καρπωθεί τα οικονομικά οφέλη της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σε εβδομάδες από την υπογραφή της, βοηθώντας την σχεδόν χρεοκοπημένη οικονομία της να ανακάμψει», ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος εμπορίου Κάρελ ντε Χούχτ.

«Η πρόταση ισχύει, αυτό είναι απόλυτα σαφές. Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε όποτε αποφασίσει η Ουκρανία, ανέφερε σε συνέντευξή του μετά τη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών εμπορίου από την Αθήνα.

18:30 Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Κάμερον

Το Γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν συμφώνησε ότι η διεξαγωγή δίκαιων κι ελεύθερων εκλογών στην Ουκρανία είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί το μέλλον της χώρας.

Ο Ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του ανέφερε, σε τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον Βρετανό πρωθυπουργό και άλλους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία.

18:20 ΗΠΑ: Η Ρωσία να μην πυροδοτεί την ένταση στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Ρωσία να σταματήσει να πυροδοτεί την ένταση στην Ουκρανία και ζήτησαν εξηγήσεις σχετικά με τις αναφορές για ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων εντός της χερσονήσου της Κριμαίας.

«Εγείραμε το ζήτημα του αεροδρομίου, των τεθωρακισμένων οχημάτων και της παρουσίας του ρωσικού στρατού σε διάφορα σημεία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι μετά τη συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο.

«Η Ρωσική πλευρά μας κατέστησε σαφές ότι δεν παραβιάζει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ουκρανίας, ωστόσο εμείς ζητήσαμε να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην πυροδοτηθούν νέες εντάσεις στην περιοχή και σταλούν τα λάθος μηνύματα».

16:15 Γιανουκόβιτς: Παράνομη η νέα Βουλή, αναμενόμενες οι αντιδράσεις στην Κριμαία 

«Ως πρόεδρος της Ουκρανίας, δηλώνω ότι η Κριμαία θα πρέπει να παραμείνει εντός της ουκρανικής επικράτειας, διατηρώντας την αυτονομία της», δήλωσε ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από ρωσικό έδαφος.

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος υποστήριξε σήμερα ότι «δεν ανατράπηκε» και υποσχέθηκε να συνεχίσει «τη μάχη για το μέλλον της Ουκρανίας».

Ο Γιανουκόβιτς σημείωσε ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ουκρανία αφού δέχθηκε απειλές για τη ζωή του, ενώ υπογράμμισε ότι την εξουσία στη χώρα έχουν καταλάβει «εθνικιστές, νεαροί φασίστες που αποτελούν την απόλυτη μειονότητα», στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον, κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Για την κρίση στην Ουκρανία κατηγόρησε τη Δύση, η οποία «υποστήριξε» τους διαδηλωτές που επιθυμούσαν την ανατροπή του. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανεύθυνης πολιτικής της Δύσης, η οποία υποστήριζε τους διαδηλωτές της Μαϊντάν», υπογράμμισε ο Γιανουκόβιτς αναφερόμενος στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που είχαν βγει στους δρόμους του Κιέβου τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ανομία και το χάος ακολούθησαν τη συμφωνία την οποία υπέγραψε την προηγούμενη Παρασκευή με τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, έπειτα από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι είχε στόχο να τερματίσει την κρίση.

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη από τους Ουκρανούς «για το γεγονός ότι δεν είχα αρκετή δύναμη να διατηρήσω τη σταθερότητα και επειδή επέτρεψα αυτό το χάλι».

Διευκρίνισε ακόμη ότι δεν σχεδιάζει να ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία, καθώς και ότι θα επιστρέψει στην Ουκρανία μόλις εξασφαλιστεί η ασφάλειά του, ενώ δήλωσε ότι μίλησε τηλεφωνικώς με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν μόλις έφθασε στη Ρωσία, και ότι συμφώνησαν να συναντηθούν, χωρίς να έχει οριστεί ημερομηνία.


16:10 Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Κριμαία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας δήλωσαν σήμερα «πολύ ανήσυχοι για την ασταθή κατάσταση στην Κριμαία», σε κοινή τους ανακοίνωση, ενώ κάλεσαν όλες τις πλευρές να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Σε κοινή τους ανακοίνωση οι επικεφαλής της διπλωματίας των τριών αυτών χωρών αναφέρουν ότι η ουκρανική κρίση μπορεί να επιλυθεί οριστικά μόνο αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις συνταχθούν σε αυτόν τον στόχο.

«Ανησυχούμε πολύ για την ασταθή κατάσταση στην Κριμαία.Πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στην ανατολική περιοχή και να προωθηθούν οι ειρηνικές συνομιλίες μεταξύ όλων των εμπλεκομένων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση που δόθηκε στον Τύπο από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.


15:40 Interfax: Εξετάζεται το ενδεχόμενο να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κριμαία

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην περιοχή της Κριμαίας είναι μια από τις επιλογές που εξετάζονται για την επίλυση της κρίσης εκεί, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του ιδιαιτέρου καθεστώτος αυτονομίας της επαρχίας της Κριμαίας, είναι αναγκαία η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί εκεί ο ουκρανικός στρατός.

«Είναι μια από τις επιλογές καθώς εκτυλίσσονται τα γεγονότα», δήλωσε ο Αντρέι Παρούμπι, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Όπως πρόσθεσε ο Παρούμπι, αν αυτό συμβεί, δεν σημαίνει ότι θα σταλεί στρατός στην Κριμαία, αλλά οι υπάρχουσες δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. «Εξετάζουμε άλλους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να περιορίσουμε την κατάσταση στη χερσόνησο της Κριμαίας», ανέφερε


15:30 Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα «πέταξαν σε περιοχή της Κριμαίας»

Πάνω από δέκα ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα προερχόμενα από τον ρωσικό εναέριο χώρο εισήλθαν σε αυτόν της Ουκρανίας και πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από τμήματα της περιοχής της Κριμαίας σήμερα, ανακοίνωσε η ουκρανική συνοριοφρουρά.

Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης σε ανακοίνωσή της ότι Ρώσοι στρατιωτικοί παρακώλυσαν το έργο Ουκρανών συνοριοφρουρών στην πόλη Σεβαστόπολη, όπου εδρεύει μεγάλο μέρος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Στο μεταξύ ο Αντρέι Παρούμπι, κορυφαίο στέλεχος των νέων ουκρανικών αρχών στο πεδίο της ασφάλειας, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να αναπτύξει τμήματα των ένοπλων δυνάμεων στην Κριμαία χωρίς να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.


Ουκρανός Πρωθυπουργός: Είμαστε έτοιμοι για πολύ αντιλαϊκά μέτρα

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για "πολύ αντιλαϊκά μέτρα" στην οικονομία, ανακοίνωσε από πλευράς του ο νέος μεταβατικός Πρωθυπουργός, σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεών του ότι η νέα Κυβέρνηση είναι "Κυβέρνηση-Καμικάζι" εξαιτίας των σκληρών μέτρων που θα χρειαστεί να λάβει για την διάσωση της ουκρανικής οικονομίας.

Παράλληλα δήλωσε ότι προτεραιότητά του είναι η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού κλαδου ενώ ανέφερε ότι θα σεβαστεί την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, η ουκρανική κεντρική τράπεζα έβαλε πλαφόν αναλήψεων από τις τράπεζες σε ξένο συνάλλαγμα, στα 15.000 hryvnia ημερησίως (1.500 δολάρια).


Ρωσική «επέμβαση» σε αεροδρόμια

Ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν βασικά αεροδρόμια στην Κριμαία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια ένοπλη εισβολή και κατοχή.

Οπως είπε ο Αρσέν Αβάκοφ μέσω της σελίδας του στο Facebook δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις ούτε υπήρξαν θύματα όταν ομάδα ενόπλων, που κατά τον ίδιο ήταν μέλη των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων ανέλαβαν τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης όπου βρίσκεται η βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.


Διαψεύδει το ρωσικό ναυτικό

Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας ωστόσο αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του ενεπλάκησαν στην κατάληψη ή τον αποκλεισμό του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Σεβαστούπολης της Κριμαίας, όπως μετέδωσαν τα πρακτορείο ειδήσεων Interfax και Dow Jones Newswire.

"Καμία μονάδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει μετακινηθεί προς το αεροδρόμιο, πολλώ δε μάλλον δεν έλαβε μέρος στον αποκλεισμό του", δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου στο πρακτορείο Interfax, μετά την ανακοίνωση του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο αεροδρόμια στην Κριμαία, κάνοντας λόγο για εισβολή.


Εντολή Πούτιν στην κυβέρνηση για συνεργασία με το Κίεβο, το ΔΝΤ και την G8 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Ουκρανία σχετικά με τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις και να συμβουλευτεί τους ξένους εταίρους, περιλαμβανομένων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ομάδας των 8, σχετικά με την οικονομική βοήθεια, αναφέρεται σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Η ανακοίνωση προσθέτει ακόμη ότι ο Πούτιν ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει το αίτημα της νότιας περιοχής της Ουκρανίας, της Κριμαίας, για ανθρωπιστική βοήθεια.

http://www.topontiki.gr