Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Στα όρια

Κληρονομιά εξαπάτησης

Στα άκρα οδηγούν τις σχέσεις τους με την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι εταίροι. Με υπόδειξη Σόιμπλε και με τον Ντάισελμπλουμ να ακολουθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον Κοστέλο χαρακτηρίζει «μονομερείς ενέργειες» δύο νομοσχέδια-προμετωπίδα της κυβέρνησης Τσίπρα: της ανθρωπιστικής κρίσης, που ψηφίζεται σήμερα το βράδυ από τη Βουλή, και αυτό που θα περάσει ώς το βράδυ της Πέμπτης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για τον επιμερισμό έως και σε 100 δόσεις οφειλών προς το Δημόσιο.
Η επιλογή της κυβέρνησης είναι σαφής: οι κόκκινες γραμμές που έχει θέσει τηρούνται. Οι δεσμεύσεις έναντι του ελληνικού λαού πρέπει να παραμείνουν σταθερές. Μόνο έτσι μπορεί να διατηρήσει την αξιοπιστία της απέναντι στους πολίτες που την τίμησαν με την ψήφο τους.
Σαφές είναι και το μήνυμα προς τους θεσμούς. Το Μαξίμου ουσιαστικά δείχνει στους εκπροσώπους των δανειστών την έξοδο από τη χώρα. Στο εσωτερικό, η πρόσκλησή του προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να σταθούν απέναντι σ’ αυτούς τους εκβιασμούς» τα θέτει μπροστά στις ευθύνες τους και σε μια καθοριστική απόφαση: αν είναι με την Ελλάδα ή με τις επιταγές του Σόιμπλε. Ηδη η Ν.Δ., στη Βουλή, με τον γνωστό Αδωνι, πήρε θέση. Υπέρ των εταίρων φυσικά. Το ίδιο, περίπου, έκανε και το Ποτάμι, αν θεωρήσουμε ότι η Κατερίνα Μάρκου εκφράζει το σύνολο του κόμματος.
Το σκηνικό σύγκρουσης, εντός και εκτός, διαμορφώνεται δύο μέρες πριν από την πενταμερή συνάντηση των Βρυξελλών και πέντε πριν από τη συνάντηση Τσίπρα με τη Μέρκελ, η οποία φρόντισε χθες να διευκρινίσει πως η συνάντησή της με τον Ελληνα πρωθυπουργό δεν υποκαθιστά την αξιολόγηση από τη διεθνή τρόικα, χαμηλώνοντας τις υψηλές προσδοκίες. Οι Αμερικανοί πάντως επιμένουν στην εξεύρεση λύσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα. Η αυριανή σύνοδος κορυφής δεν θα είναι εύκολη υπόθεση γι’ αυτόν. Θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των Ελλήνων πολιτών και της προσωπικής του πεποίθησης για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Θα πρέπει να διασφαλίσει ένα μίνιμουμ ρευστότητας, καθώς η οικονομία ασφυκτιά. Ελπίζουμε σε μια διέξοδο που θα ανταποκρίνεται και στις δύο δεσμεύσεις.

efsyn.gr