Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Ο Βαρουφάκης παραμένει στη θέση του

ΔΕΝ ΥΠΟΚΥΠΤΕΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΙΣ ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Η εντολή που στέλνει με κάθε τρόπο το Βερολίνο στον Αλέξη Τσίπρα είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη και προκλητική συνάμα: «Καθάρισε τον Βαρουφάκη να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις».
Πρόκειται βεβαίως για μια εξόχως ταπεινωτική υποχώρηση υψηλού συμβολισμού. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω ούτε στο ελάχιστο ζητούν τώρα οι Ευρωπαίοι από τον Αλέξη Τσίπρα: να «καρατομήσει» τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο ξεκαθαρίζουν δημόσια και με τον πλέον σαφή τρόπο ότι δεν θεωρούν ως αξιόπιστο συνομιλητή για τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης!
Οι πιέσεις και η δυσφορία των Ευρωπαίων για την τακτική και το ύφος του υπουργού Οικονομικών εκφράζονται κυρίως μέσω «διαρροών» από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού αλλά και της Ελλάδας.
Οι Ευρωπαίοι είχαν συνηθίσει σε άλλου είδους διαπραγματεύσεις με τεχνοκράτες όπως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Λουκάς Παπαδήμος, ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Γκίκας Χαρδούβελης.
Οι προηγούμενοι υπουργοί Οικονομικών μιλούσαν την «ίδια γλώσσα» με τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών αφού οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν προσφέρει στο παρελθόν τις υπηρεσίες τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που ελέγχει το πολιτικό σύστημα στην Ευρώπη.
Ο Γ. Βαρουφάκης τάραξε τα νερά της ήσυχης λίμνης που είχε δημιουργήσει στις Βρυξέλλες η Γερμανία που ελέγχει τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.
Για πρώτη φορά υπουργός Οικονομικών έπαψε να μιλά με αυστηρούς τεχνοκρατικούς όρους και άρχισε να «μπλέκει» στη διαπραγμάτευση κοινωνικά διλήμματα.
Για πρώτη φορά υπουργός Οικονομικών τράβηξε την κουρτίνα και αποκάλυψε τι γίνεται στο παρασκήνιο, όταν κατήγγειλε τον Ντάισελμπλουμ πως στο Eurogroup παρουσίασε εντελώς άλλο κείμενο από αυτό που είχε συζητηθεί με τον Μοσκοβισί.
Η δυσφορία της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης εκφράστηκε και από το πρωτοπαλίκαρο του Σόιμπλε, από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος «σκιαγράφησε» τον κ. Βαρουφάκη ως αναξιόπιστο συνομιλητή, με δηλώσεις στους "FinancialTimes", ασυνήθιστα αποκαλυπτικές για τις εσωτερικές διεργασίες στις αίθουσες των Βρυξελλών.
Με μια δήλωση-σοκ για τα δεδομένα της ψυχρής ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι ήδη ο κ. Βαρουφάκης έχει πάψει να γίνεται δεκτός από το Eurogroup ως εκπρόσωπος της Αθήνας, γι' αυτό και ο Ντάισελμπλουμ, για τη συμφωνία τετράμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης, διαπραγματεύτηκε αποκλειστικά με τον Αλέξη Τσίπρα!
Παρόλα αυτά ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε στην προκλητικότητα του Βερολίνου με έναν τρόπο που στην κυριολεξία πάγωσε τους δανειστές: Απαγόρευσε στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών (Brussels Group) να εισέρχονται στα υπουργεία και στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους. «Συναντήσεις μόνο στα ξενοδοχεία» διεμήνυσε ο Βαρουφάκης στους χαρτογιακάδες» της Ε.Ε.
Όλα τα παραπάνω είναι μέρος της διαπραγμάτευσης και ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν πρόκειται να εγκαταλείψει, ούτε να υποκύψει.
Η επικρατούσα άποψη των περισσοτέρων ξένων οίκων πάντως είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και ΕΕ.
Αν δεν υπήρχε διάθεση για συμφωνία, δεν θα έρχονταν τα τεχνικά κλιμάκια και δεν θα ξεκινούσε γύρος επαφών και διαπραγματεύσεων, λένε οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την αγορά.