Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2015

Επιμένει ελληνικά ο Γάλλος υπουργός Oικονομικών

Σταθερός στη στήριξή του προς την Ελλάδα εμφανίστηκε ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Europe1. Το χρέος δεν είναι το μοναδικό θέμα για την Ελλάδα, που έχει χάσει τελικά το 25% του ΑΕΠ, εξήγησε ο Μισέλ Σαπέν, αλλά ο δημοσιογράφος τον διέκοψε επανειλημμένα ρωτώντας «ποιος φταίει» για την κατάσταση και εάν εξήγησε στον Έλληνα ομόλογό του ότι «δεν υπάρχει περίπτωση διαγραφής του χρέους».
Ο κ. Σαπέν δήλωσε πως το φταίξιμο είναι της Ελλάδας και όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν, αλλά τώρα «έχει μια νέα πλειοψηφία που έχει ορισμένες δεσμεύσεις και είναι φυσικό το να θέλει να τις τηρήσει, θα πρέπει όμως συγχρόνως να προχωρήσει και να εκμοντερνιστεί».
Στα ερωτήματα του δημοσιογράφου γιατί «λέτε ότι 320 δισ. είναι ένα θέμα ανάμεσα στα άλλα» και «εάν η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και ίσως ακόμα η Γαλλία έλεγαν ότι και τα δικά τους χρέη είναι ένα θέμα ανάμεσα στα άλλα, να τα διαγράψουμε» ο υπουργός απάντησε:
«Δεν είναι της ίδιας φυσιογνωμίας» τόνισε λέγοντας «175% του ΑΕΠ είναι δυσβάσταχτο για την Ελλάδα και δημιουργεί μια ιδιαιτερότητα. Είναι επομένως φυσικό το να μιλούμε γι' αυτό. Διότι η αποπληρωμή του χρέους είναι ένα θέμα, οι τρόποι αποπληρωμής όμως είναι ένα άλλο θέμα, που αφορά όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα την ευρωζώνη» εξήγησε. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην καλυτέρευση του φορολογικού συστήματος με μια αποτελεσματικότερη φορολογική αρχή που επανειλημμένα ζητάει η Ευρώπη, ώστε να πληρώνουν όλοι τους φόρους τους στην Ελλάδα».
Ο κ. Σαπέν υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για ένα χρέος προς τις χρηματαγορές, αλλά ένα χρέος προς τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, «είναι επομένως νόμιμο όλες οι κυβερνήσεις και η Γαλλία, να πούμε ότι δεν αποδεχόμαστε τη μεταφορά του βάρους του ελληνικού χρέους από τους Έλληνες φορολογούμενους στους Ευρωπαίους».
Επανέλαβε πως η Γαλλία μπορεί να είναι ένας ιδιαίτερος εταίρος για την Ελλάδα, για πολλούς λόγους ιστορικούς και άλλους. «Είμαστε έτοιμοι να συνοδεύσουμε την Ελλάδα, για την επανεκκίνηση του διαλόγου με όλους, με την ΕΚΤ, με την ΕΕ, την Ευρωζώνη και τη Γερμανία, απόδειξη ότι χθες (ο κ. Βαρουφάκης ) αποδέχθηκε να συναντήσει τον Γερμανό υπουργό οικονομικών», τόνισε ο Μισέλ Σαπέν.
Σχετικά με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι την Τετάρτη είπε: «Η κατανόηση της πραγματικότητας δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να την αλλάξουμε, αντίθετα μάλιστα η καλύτερη κατανόησή της είναι το καλύτερο μέσο για την αλλαγή της».

efsyn.gr