Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015

Πολύ κοντά σε συμφωνία Αθήνας-Eurogroup

Η ελληνική πρόταση μπαίνει σήμερα στο μικροσκόπιο του EWG. Οι κινήσεις που δημιουργούν αισιοδοξία για άρση αδιεξόδου. Θέμα χρέους βάζει η Αθήνα, δημιουργώντας γερμανικές και ολλανδικές αντιδράσεις. Που επικεντρώνονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ που έγιναν τα τελευταία τηλεφωνήματα στις Βρυξέλλες για το ρεπορτάζ, υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της ΕΕ μας ενημέρωσε ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», καθώς η Αθήνα είχε ήδη μεταβιβάσει τις προτάσεις της, τις οποίες οι αρμόδιοι αξιωματούχοι είδαν με θετικό μάτι.
Εικοσιτέσσερις ώρες πριν η ΕΕ, είχε μεταφέρει μια νέα συμβιβαστική πρόταση για το πώς θα μπορούσε να αρθεί το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε αναφορικά με το αίτημα παράτασης, δημιουργώντας αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός.
Η Αθήνα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στο κείμενο που στέλνει στις Βρυξέλλες θέτει και ζήτημα του χρέους, κίνηση που όμως -μέχρι το βράδυ τουλάχιστον- δημιούργησε διαφωνίες. Αυτές προέρχονται κυρίως από την Γερμανία και την Ολλανδία και αφορούν τη διατύπωση και το κατά πόσο λέγεται «restructuring of the debt» (αναδιάρθρωση του χρέους) με βάση τη συμφωνία του Eurogroup του 2012.
Παράλληλα, η ελληνική πρόταση για παράταση φαίνεται πως θα περιέχει και συγκεκριμένα «nuances», δηλαδή αντικατάσταση μέτρων με άλλα ισοδύναμα.
Η Αθήνα επανέλαβε την δέσμευση της ότι θα παγώσει μέτρα που προανήγγειλε και θεωρήθηκαν ως μονομερής κίνηση, μέχρι την λήξη της παράτασης. Ομως στο κείμενο θα αναφέρει ότι θα μπορεί να προχωρά στην εφαρμογή μέτρων που δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας. Και σε αυτό το σημείο, πάντως, υπήρξε διαφωνία από Γερμανία και Ολλανδία.
Επίσης, επιλογή της Αθήνας φαίνεται πως είναι να μην αναγράφεται ξεκάθαρα η φράση «humanitarian crisis», αλλά να περιγράφεται στο κείμενο εμμέσως, πλην σαφώς.
Ρόλο μεσολαβητή για να πειστούν οι Γερμανία και Ολλανδία μέσα στις επόμενες ώρες ανέλαβε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάιζελμπλουμ φαίνεται πως σκέφτεται να συγκαλέσει τους υπουργούς οικονομικών στις Βρυξέλλες την Παρασκευή - ενώ μέχρι χθες το μεσημέρι διεμήνυε για τηλεδιάσκεψη - για να δοθεί ώθηση στις αγορές ότι υπάρχει συμφωνία.
Οριστικές αποφάσεις για το εάν θα είναι το Eurogroup με τηλεδιάσκεψη ή όχι θα παρθούν μέχρι το τέλος της ημέρας και αφού συνεδριάσει το EuroWorking Group.
Υπενθυμίζεται ότι χθες το Euro2day αποκάλυψε πρώτο τις εξελίξεις. Οι Βρυξέλλες έβαλαν στο τραπέζι συμβιβαστική πρόταση προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που προκάλεσε το γεγονός ότι η Αθήνα ετοίμαζε αίτημα για παράταση μόνο της δανειακής σύμβασης, κάτι που προκάλεσε αντίδραση από Βρυξέλλες και Βερολίνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες προτάθηκε να αντικατασταθεί η φράση «extend of loan agreement» που ζητούσε η Ελλάδα με την εξής πρόταση: παράταση του «master financial assistance facility of Greece».
Αυτός είναι και ο επίσημος τίτλος της ελληνικής δανειακής σύμβασης και η επιλογή αυτή θεωρείται συμβιβασμός μεταξύ του «Loan Agreement» που επιθυμεί η ελληνική πλευρά και του «extension of current program» που υπήρχε σε όλα τα κείμενα του Eurogroup που παρουσιάστηκαν έως σήμερα.
Με βάση τις ίδιες πηγές στο κείμενο που συντάσσεται περιλαμβάνεται η λέξη «bridge» (γέφυρα) και «new deal» για την μετά την παράταση εποχή με την φράση «new arrangement». Τέλος ότι στην εν λόγω πρόταση υπάρχει και η «flexibility» την οποία επιθυμεί η Αθήνα και η οποία αντικαταστάθηκε την προηγούμενη Δευτέρα με την φράση «some flexibility».

euro2day.gr