Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Τι ζητά η Αθήνα με το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης - Δείτε το έγγραφο


Την Παρασκευή αναμένονται οι κρίσιμες αποφάσεις των Βρυξελλών επί του ελληνικού αιτήματος για εξάμηνη παράταση που έστειλε η Αθήνα σήμερα το πρωί, γεγονός που επιβεβαίωσε μέσω tweet και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το αίτημα θα εξεταστεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup που ορίστηκε για τις 16.00 της Παρασκευής. 

Τι αναφέρεται στο έγγραφο: 

Στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεων της.

Το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία («συμφωνία - γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019.

Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.

Δείτε το έγγραφο με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση αιτήθηκε της παράτασης ΕΔΩ.

topontiki.gr