Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Τείχος στη μέση οδό

Ωρες ευθύνης για όλους 

Η ελληνική κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, προσήλθε χθες στη συνεδρίαση του Eurogroup με διάθεση συναινετική. Το αποκάλυψε ο ίδιος, στη συνέντευξη που ακολούθησε τη συνεδρίαση, όταν δήλωσε ότι ήταν διατεθειμένος να υπογράψει το σχετικά ήπιο κείμενο που προσκόμισε ο καθ’ ύλην αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Αλλά έπεσε και πάλι στο... τείχος του Βερολίνου. Ο «ηγεμόνας» Σόιμπλε ενεχείρισε το δικό του σκληρό κείμενο στον Ντάισελμπλουμ, το οποίο ουσιαστικά επέστρεφε στις θέσεις του Eurogroup της περασμένης Τετάρτης και συνοψίζεται στη φράση «συνέχιση του Μνημονίου ή χάος για σας». Κι αυτό παρά τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ Ντάισελμπλουμ και Τσίπρα.

Η ελληνική κυβέρνηση επέστρεψε το τελεσίγραφο, ως όφειλε, με βάση το μήνυμα που έχει πάρει από τις συγκεντρώσεις που έγιναν στις πλατείες, αλλά και τη νωπή λαϊκή εντολή. Και το μήνυμα Βαρουφάκη, κυρίως προς τους Ευρωπαίους εταίρους, ήταν πως η συνέχιση του προγράμματος υπό την παρούσα μορφή, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω ύφεση και όχι ανάπτυξη, αποκλείεται. Ο υπουργός Οικονομικών εμφάνισε την κυβέρνηση διατεθειμένη να διανύσει τη μισή απόσταση, ώστε να συναντηθεί στα μισά του δρόμου με τους Ευρωπαίους εταίρους της, αρκεί και οι Ευρωπαίοι να βάλουν νερό στο κρασί τους. Εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος ότι εντός των δύο επομένων ημερών, ώς την Παρασκευή, θα βρεθεί λύση.

Ανήσυχοι παρουσιάζονται και οι Αμερικανοί για τις γεωπολιτικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει ένα «ατύχημα» στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους, με δεδομένη την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, που καθιστούν την αξία της χώρας μας ακόμη σημαντικότερη για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Είναι λοιπόν πλέον οι Ευρωπαίοι εταίροι εκείνοι που καλούνται να κάνουν κάποια βήματα πίσω. Εχουν το μαχαίρι, αλλά το πεπόνι το έχει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός και η κυβέρνηση που αυτός εξέλεξε πριν από λίγες μέρες. Ο υπουργός Οικονομικών ήταν σαφής: Η Ελλάδα δεν μπλοφάρει, είπε, και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και η χώρα μας θα παραμείνει στην ευρωζώνη, η οποία είναι αδιαίρετη.

efsyn.gr