Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Διαχρονική υποτίμηση

 
Στα χρόνια της μνημονιακής θύελλας οι Ελληνες έμαθαν τον όρο «εσωτερική υποτίμηση». Ολα όσα συμβαίνουν και υπάρχουν στη χώρα μας έχασαν σε μια στιγμή μεγάλο ποσοστό από το αντίτιμό τους σε χρήμα. Τα ακίνητα, η εργασία, τα αγαθά, οι υπηρεσίες, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, τα επιδόματα. Υποτιμήθηκαν αστραπιαία, ραγδαία και -φυσικά- άδικα.

Η υποτίμηση ωφέλησε λίγους, αυτούς που έχουν μεγάλα κεφάλαια και τον ξένο παράγοντα. Οι Ελληνες, ασφαλώς, έχασαν. Τώρα αυτή η μέθοδος της απαξίωσης της χώρας φαίνεται ότι επεκτείνεται και στον χρόνο, στα χρόνια της Κατοχής!

Δυστυχώς, αυτό το φαινομενικά ακατόρθωτο έγινε εφικτό σε μια εξαιρετικά ύποπτη συγκυρία από την Ειδική Επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία υπολόγισε σε μόλις 10-11 δισ. ευρώ το ποσό του αναγκαστικού δανείου που οφείλει η Γερμανία στην πατρίδα μας από την περίοδο της Κατοχής!

Το θέμα αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία» και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην ελληνική κοινωνία.

Επίσης, αξιόπιστες πηγές από το εξωτερικό υπολογίζουν το οφειλόμενο ποσό από 162 δισ. ευρώ έως 575 δισ. ευρώ!

Χαρακτηριστικά η εφημερίδα μας έγραψε: «Το γερμανικό περιοδικό “Spiegel” είχε υπολογίσει την οφειλή από το κατοχικό δάνειο στα 54 δισ. ευρώ, ενώ είχε εκτιμήσει ότι άλλα 108 δισ. ευρώ δικαιούται η Ελλάδα ως αποζημιώσεις για το τεράστιο πλήγμα που υπέστησαν οι υποδομές της εξαιτίας της επέλασης του Γ' Ράιχ.

Δηλαδή, το γερμανικό περιοδικό ανέβαζε το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων στα 162 δισ. ευρώ. Υπερτριπλάσιο από το ποσό αυτό είναι το συνολικό ύψος του (δάνειο και αποζημιώσεις) με βάση τους υπολογισμούς του Γάλλου οικονομολόγου και οικονομικού συμβούλου της τράπεζας BNP Paribas Ζακ Ντεπλά, ο οποίος σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα “Les Echo” στις 23/6/2011 είχε εκτιμήσει ότι το ύψος της γερμανικής οφειλής ανέρχεται στα 575 δισ. ευρώ».

Μερικοί ας προσέχουν τι υπογράφουν, διότι μπορεί κάποτε να κληθούν να το εξηγήσουν και να το υποστηρίξουν ενώπιον των ελληνικών Αρχών.