Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Κάτι βρόμικο υπάρχει στο βασίλειο της «Δανιμαρκίας»

Τάσος Παππάς
 
Υπάρχουν δύο τρόποι να αντιδράσεις απέναντι σε μια καταγγελία που διεκδικεί κορυφαία θέση στην πολιτική σκηνή.
Ο ένας είναι να επιθυμείς διακαώς να είναι αλήθεια όσα καταγγέλλονται και ο άλλος είναι να θέλεις να αποδειχθούν τερατώδη κατασκευάσματα. Και οι δύο στάσεις υπαγορεύονται από πολιτικά και κομματικά κίνητρα. Αναφερόμαστε βεβαίως στην υπόθεση των αποκαλύψεων Καμμένου - Χαϊκάλη για την απόπειρα χρηματισμού του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ.
Η σωστή και ψύχραιμη όμως στάση είναι να ακούσεις, να αξιολογήσεις  τα στοιχεία, να κάνεις συγκρίσεις, να τα εντάξεις στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα και στη συνέχεια να πάρεις θέση. Με βάση αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα μπορούμε να καταλήξουμε σε δύο συμπεράσματα: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάτι βρόμικο έχει παιχτεί στο παρασκήνιο. Το αν κρύβεται κάποιος πολιτικός ή κάποιο κόμμα πίσω από τον παράγοντα του τραπεζικού χώρου που φέρεται να πλησίασε τον Χαϊκάλη δεν μπορείς, ακόμη, να το πεις. Ωστόσο, οφείλεις να συνυπολογίσεις ορισμένα πράγματα που έρχονται να κουμπώσουν με τη συγκεκριμένη δυσώδη ιστορία.
- Δηλητηριώδεις φήμες και βιτριολικοί υπαινιγμοί για πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς κυκλοφορούν εδώ και αρκετό καιρό.
- Είναι φανερή η προσπάθεια της συγκυβέρνησης να αποφύγει πάση θυσία τις πρόωρες εκλογές, γι αυτό και έχει ρίξει στο τραπέζι διάφορα σενάρια για κυβέρνηση ειδικού σκοπού  και εκλογές μέσα στο 2015 προκειμένου να δελεάσει τους επαμφοτερίζοντες ανεξάρτητους βουλευτές.
- Επειδή τα κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία και τα συμφέροντα που τα πλαισιώνουν φοβούνται την ανατροπή,γιατί θεωρούν ότι δεν θα είναι μια απλή εναλλαγή κομμάτων στη διακυβέρνηση,είναι λογικό να υποθέσουμε ότι δεν θα διστάσουν να μετέλθουν όλα τα μέσα -νόμιμα (υποσχέσεις) και παράνομα (συναλλαγή)- για να αποτρέψουν ή στη χειρότερη γι αυτούς περίπτωση να καθυστερήσουν τη νίκη των αντιπάλων τους. Γι' αυτό λένε ότι οι εκλογές θα είναι καταστροφή για τον τόπο.
Και κάτι τελευταίο: Η εμπλοκή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ξυπνάει στους παλιότερους δυσάρεστες μνήμες και δημιουργεί στον κ. Σαμαρά την υποψία ότι ο επίτιμος κάτι «σκοτεινό» έχει στο μυαλό του. Αυτά για την ώρα. Η συνέχεια σίγουρα θα είναι συναρπαστική.

efsyn.gr