Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Τα λάθη του Αντώνη Σαμαρά

ta-lathi-tou-antwni-samaraΤα τραγικά λάθη, οι παραλείψεις και οι άστοχες εκτιμήσεις της κυβέρνησης που οδήγησαν στη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση. Ο απολογισμός από τις ευρωεκλογές ως σήμερα.

Μια πορεία εκτροχιασμού από τις ευρωεκλογές και μετά έχει καταγράψει η κυβέρνηση, σε μια περίοδο κατά την οποία έγιναν, σύμφωνα και με την παραδοχή κυβερνητικών παραγόντων και βουλευτών από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, τραγικά λάθη, παραλείψεις και άστοχες εκτιμήσεις.
Τα λάθη πολλά και ο εκτροχιασμός της κυβέρνησης ήταν αναμενόμενος… Πλέον όλα είναι οριακά και ο πολιτική της επιβίωση κρέμεται από μια κλωστή! 
Αυτή η «τρελή» πορεία του κυβερνητικού σκάφους που δεν είχε σαφή κατεύθυνση, καθώς η πυξίδα του Μεγάρου Μαξίμου έδειχνε εκλογές, οδήγησε στη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση και στην πολιτική αβεβαιότητα, λίγα εικοσιτετραώρα πριν την ώρα της αλήθειας στην τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση κυριολεκτικά μετά τις ευρωεκλογές κατέβασε ταχύτητα και κινήθηκε με μια στρατηγική που την έφερε στο…καναβάτσο, δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα σε πολλούς τομείς και προκαλώντας στιγμές κρίσης με τους πιστωτές.

Τα «μπρος-πίσω» της κυβέρνησης

Η λανθασμένη στρατηγική των τελευταίων μηνών αναδείχθηκε στο σύνολό της και τα «μπρος-πίσω» της κυβέρνησης όλη την προηγούμενη περίοδο εκνεύρισαν στον μέγιστο βαθμό την τρόικα, που έβλεπε τον συνασπισμό Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να υψώνει αντιμνημονιακές σημαίες.
Τις περισσότερες φορές, το πρωθυπουργικό επιτελείο ακόμα και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς αδυνατούσε να αποκωδικοποιήσει, ή δεν ήθελε να διαβάσει, τα μηνύματα της τρόικας. Η στρατηγική που είχε χαράξει από την επομένη των ευρωεκλογών αποδείχθηκε αναποτελεσματική και είχε αμιγώς εκλογικό χρώμα, παρά τις προειδοποιήσεις του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.
Η τρόικα είχε αρχίσει μετά τις ευρωεκλογές να εκφράζεται αρνητικά για την ελληνική κυβέρνηση και το γυαλί στις σχέσεις των δυο πλευρών έχει αρχίσει να ραγίζει με αποκορύφωνα τα όσα είπε στα τέλη του Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός για έξοδο από τα μνημόνια και φυγή του ΔΝΤ. Η καχυποψία περίσσευε στους κόλπους των πιστωτών, που είδαν μετά τις ευρωεκλογές τον Αντ. Σαμαρά να δίνει πόντους στη λαϊκή δεξιά που εκπροσωπείται στην κυβέρνηση σε πολύ μεγάλο βαθμό εις βάρος των φιλελεύθερων που ήθελε η τρόικα.
Άλλο καθοριστικό λάθος, ήταν η μονομερής κατάθεση  του σχεδίου προϋπολογισμού που δεν έπεισε την τρόικα, ενώ οι αγορές απάντησαν δυναμικά με την εκτίναξη των spreads. 
Παράλληλα, η αλλαγή του υπουργού Οικονομικών επηρέασε ως ένα βαθμό και τη σχέση με τους πιστωτές που εξοργίστηκαν και με την αποπομπή ουσιαστικά του Χάρη Θεοχάρη από τη θέση του γ.γ. Εσόδων, ενώ ενδεικτικό της λανθασμένης στρατηγικής είναι το γεγονός πως τα τελευταία δυόμιση χρόνια στα Euroworking group που προετοιμάζουν τα Eurogroup η Ελλάδα άλλαξε πέντε εκπροσώπους, σε βαθμό που δεν υπάρχει σημείο αναφοράς.

Η «έξοδος» από το μνημόνιο 

Αυτό όμως που ενόχλησε περισσότερο τους πιστωτές και συνέβαλε στην πορεία εκτροχιασμού ήταν η εμμονή του Μεγάρου Μαξίμου, χωρίς να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, να κινηθεί με τη στρατηγική της «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο, σύμφωνα με εισήγηση του Χρύσανθου Λαζαρίδη, έχοντας ως όπλο και την έξοδο στις αγορές την άνοιξη του 2014.
Ακολουθούν διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου ότι η τρόικα δεν ξαναέρχεται στην Αθήνα, λίγο πριν από τη συνάντηση στο Παρίσι, στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση διαψεύδεται και σε αυτό και της γυρίζει μπούμερανγκ, ενώ το κλίμα επιβαρύνεται από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αν και η κατάσταση σώθηκε κάπως με την ανακοίνωση μόνο της μείωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οι φοροαπαλλαγές πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλάς, στις έξι το πρωί του Σαββάτου, λίγες ώρες πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Υπό τη σκιά των κακών δημοσκοπήσεων που δείχνουν τη Ν.Δ. πίσω από δυο έως και πέντε μονάδες, το Μέγαρο Μαξίμου ακολουθεί την οδό της πλειοδοσίας για να αντιμετωπίσει το ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζεται πλέον ως μη πραγματική απειλή για τους πιστωτές, ενώ στελέχη της τρόικας αλλά και παράγοντες του Βερολίνου, όπως ο Ασμουσεν συναντούν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως οι Δραγασάκης, Μηλιός και Σταθάκης.
Ο Πρωθυπουργός πηγαίνει στο Βερολίνο στα τέλη του Σεπτεμβρίου και λέει μπροστά στην Ανγκελα Μέρκελ ότι η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο. Η Καγκελάριος τον ακούει και δεν λέει το παραμικρό, αλλά η στάση της είναι σαφής, καθώς η βοήθεια που περίμενε ο Αντ. Σαμαράς από τη γερμανική κυβέρνηση δεν ήρθε ποτέ.
Ακολούθησε λίγο μετά η «ψυχρολουσία», στην Ουάσιγκτον, όπου σε μια συνάντηση μόλις 15 λεπτών, η ελληνική αντιπροσωπεία άκουσε την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να θέτει για πρώτη φορά το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στην προληπτική γραμμή στήριξης. Ήταν ένα ακόμα μήνυμα στην Αθήνα, που πίστευε αφελώς ότι το ΔΝΤ θα ήταν στην πίσω θέση του αυτοκινήτου, αλλά το ταμείο ήθελε να είναι στη θέση του συνοδηγού και να πιάνει και το…τιμόνι!

Η αλλαγή γραμμής και οι δεύτερες σκέψεις της τρόικας

Είναι σαφές, ότι η αλλαγή γραμμής της ελληνικής πλευράς από τον περασμένο Σεπτέμβριο και οι διακηρύξεις του Πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου ότι το πρόγραμμα τελειώνει και πως το ΔΝΤ αποχωρεί από την Ελλάδα προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό στην τρόικα και  οδήγησαν σε «δεύτερες σκέψεις» για τη στάση τους έναντι της Αθήνας.
Είναι σαφές, ότι η αλλαγή γραμμής της ελληνικής πλευράς από τον περασμένο Σεπτέμβριο προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό στην τρόικα και οδήγησαν σε «δεύτερες σκέψεις» για τη στάση τους έναντι της Αθήνας
Επίσης, ένα άλλο σημείο που προκάλεσε ιδιαίτερη ενόχληση, κυρίως μετά τις ευρωεκλογές, όπου και παρατηρήθηκε η μεταρρυθμιστική καθίζηση, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ολοκλήρωνε τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει και τις οποίες μάλιστα είχε νομοθετήσει.
Άλλο καθοριστικό λάθος, ήταν η μονομερής κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού που δεν έπεισε την τρόικα, ενώ οι αγορές απάντησαν δυναμικά με την εκτίναξη των spreads. Ακόμη και τότε η κυβέρνηση επέμεινε στη στρατηγική της.
Τα λάθη πολλά και ο εκτροχιασμός της κυβέρνησης ήταν αναμενόμενος… Πλέον όλα είναι οριακά και ο πολιτική της επιβίωση κρέμεται από μια κλωστή! Όλα θα κριθούν σε λίγα εικοσιτετράωρα στη Βουλή, αν και οι εκλογές φαίνεται πως είναι μονόδρομος!

thetoc.gr