Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Αμφιβολίες για τα τεστ αντοχής

trapezaΤα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης σχολιάζουν την αποτυχία τριών εκ των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών να περάσουν το τεστ με βάση υπολογισμού τους ισολογισμούς του 2013. Αναφορά και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας .
     
Τα αποτελέσματα των stress test στα οποία υπέβαλε η ΕΚΤ 130 συστημικά σημαντικές τράπεζες της Ευρώπης σχολιάζονται εκτενώς από το γερμανικό τύπο. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται η αποτυχία τριών εκ των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών να περάσουν το τεστ με βάση υπολογισμού τους ισολογισμούς του 2013. Όπως επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, «σε αυτές συγκαταλέγονται η Eurobank Εργασίας, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η Τράπεζα Πειραιώς. Ωστόσο, η Πειραιώς είναι ήδη ασφαλής, καθότι ενίσχυσε το κεφαλαιακό της απόθεμα εντός του 2014. Οι άλλες δύο τράπεζες καλούνται τώρα να καλύψουν τις ελλείψεις κεφαλαίων εντός των επόμενων έξι έως εννέα μηνών».
Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το υπόλοιπο των περίπου 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που προορίζονταν για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση. Ωστόσο, διευκρινίζει το δημοσίευμα επικαλούμενο ελληνικά μέσα ενημέρωσης, οι ελληνικές τράπεζες «θα επιχειρήσουν να καλύψουν τα κενά με τις δικές τους δυνάμεις». Σε σχετικό της σχόλιο, η ίδια εφημερίδα, εκφράζει αμφιβολίες για την εγκυρότητα των stress test διατυπώνοντας ένα ερώτημα: «Είναι πραγματικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες τόσο ισχυρές ή ήταν το stress test τόσο αδύναμο;» Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, «είναι ψευδαίσθηση να πιστέψει κανείς ότι γνωρίζουμε την αλήθεια για την κατάσταση των τραπεζών. Εξίσου απατηλή είναι η υπόθεση ότι το stress test θα οδηγούσε σε μία σειρά εκκαθαρίσεων ευρωπαϊκών τραπεζών».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung στέκεται στην ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test παρά το «κόψιμο» τριών τραπεζών, όπως παρατηρεί. «Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι οι τράπεζες της χώρας που πλήττεται από την κρίση ‘ξεπέρασαν κάθε προσδοκία’. Η κυβέρνηση ελπίζει να μπορέσει να χρησιμοποιήσει για άλλο σκοπό τα 11 δις ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», επισημαίνει η FAZ.
«Ηττημένη» των τεστ αντοχής χαρακτηρίζει το Spiegel Online την Ιταλία. «Εδώ και καιρό το επίκεντρο της ευρωκρίσης δεν είναι πλέον η Ελλάδα, αλλά η Ιταλία», εκτιμά η διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού με αφορμή το «κόψιμο» εννέα ιταλικών τραπεζών στα stress test της ΕΚΤ. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η αρθρογράφος, δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανηγυρισμούς και στο υπόλοιπο της ευρωζώνης. «Και στις γερμανικές τράπεζες δεν είναι προ πολλού όλα τόσο ρόδινα όσο φαίνεται», υπογραμμίζει η αρθρογράφος, επισημαίνοντας τις σοβαρές αδυναμίες που εντοπίζουν διαρκώς -όπως λέει- επιστήμονες στις ευρωπαϊκές τράπεζες. «Κυρίως στην ευρωζώνη ένα μεγάλο μέρος δεν είναι ικανό να χορηγεί σε διαρκή βάση δάνεια στις επιχειρήσεις, όπως αναφέρθηκε πρόσφατα σε έρευνα του ΔΝΤ. Μία άλλη διεθνής ερευνητική ομάδα πιστοποίησε ότι ο (τραπεζικός) τομέας είναι συγκριτικά με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας επικίνδυνα διογκωμένος και εμφανίζει υπερβολικό συγκεντρωτισμό».
Αποκαλυπτική αλληλογραφία για τις μίζες
Στο θέμα των μιζών για ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα επανέρχεται ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung. Ο γερμανός δημοσιογράφος Κλάους Οττ κάνει λόγο για ύπαρξη αποκαλυπτικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ εμπλεκομένων σε Ελλάδα και Γερμανία. Όπως επισημαίνει, «η εισαγγελία (σ.σ. της Βρέμης) αξιολογεί αλληλογραφία και έγγραφα στην υπόθεση του εξοπλιστικού σκανδάλου. Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία: ο ελληνικός στρατός δωροδοκήθηκε, ώστε να αναλάβει παραγγελίες η Rheinmetall». Οι αποστολείς των επίμαχων e-mail, ο πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Ευσταθίου και οι συνεργάτες του, «δεν άφησαν στους γερμανούς συνεταίρους τους καμία αμφιβολία για το πώς λειτουργεί το σύστημα». Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «τα αποκαλυπτικά e-mail» αξιολογούνται από τους εισαγγελείς που ερευνούν τις κατηγορίες περί δωροδοκίας κατά την πώληση του γερμανικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Asrad έναντι 150 εκατομμυρίων ευρώ στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Όπως υπογραμμίζεται, «στο μεταξύ η υποψία έγινε βεβαιότητα. Ο Ευσταθίου δωροδόκησε στελέχη υπουργείων και των ενόπλων δυνάμεων στην Αθήνα προκειμένου να επιλέξουν τους πυραύλους εδάφους-αέρος Stinger της Rheinmetall AG του Ντίσελντορφ. Και αρκετοί υπεύθυνοι της θυγατρικής εταιρείας Rheinmetall Defence Electronics στη Βρέμη το γνώριζαν ή το ανέχονταν συνειδητά προκειμένου να πάρουν την παραγγελία». Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, «η εισαγγελία της Βρέμης διεξάγει έρευνες εναντίον 12 νυν και πρώην υπαλλήλων του ομίλου Rheinmetall. Ορισμένοι από αυτούς θα πρέπει να αναμένουν ότι θα οδηγηθούν στο δικαστήριο».


Πηγή: Deutsche Welle  

efsyn.gr