Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Παράδοξο - Μεταφέρονται τα 11 δισ του ΤΧΣ (μνημόνιο) στην νέα πιστωτική γραμμή και αυτό σημαίνει έξοδο από το μνημόνιο;

Το σχέδιο εξόδου της Ελλάδος από το μνημόνιο δεν οδηγεί στην συγκέντρωση 180 βουλευτών για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας...
Ένα ελληνικό παράδοξο του πολιτικού συστήματος αναδεικνύεται για πολλοστή φορά, με επίκεντρο την έξοδο της Ελλάδος από το μνημόνιο.
Πρωτίστως είναι ουτοπικός όρος να γίνεται λόγος για έξοδο από το μνημόνιο κυρίως γιατί αποφασίστηκε τα κεφάλαια του ΤΧΣ που υπάρχουν ως κεφαλαιακό απόθεμα να μεταφερθούν στην νέα πιστωτική γραμμή την προαιρετική χρηματοδοτική συνδρομή.
Τα κεφάλαια του ΤΧΣ είναι προϊόν του μνημονίου τα οποία μεταφέρονται σε ένα άλλο μηχανισμό παροχής κεφαλαίων που θα λειτουργεί ως προληπτικός μηχανισμός.
Άρα το μνημόνιο μεταφέρεται από το υφιστάμενο καθεστώς σε άλλο καθεστώς που ουσιαστικά αλλάζει όνομα αλλά στηρίζεται στα κεφάλαια του μνημονίου.
Άρα πως μπορεί η Ελλάδα να βγαίνει από το μνημόνιο χρησιμοποιώντας κεφάλαια του μνημονίου.
Άρα είναι ένας μύθος ελληνικής εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης.
Συν τοις άλλοις οι ρήτρες που θα τεθούν  για την προαιρετική χρηματοδοτική συνδρομή θα είναι τέτοιας κλίμακας που η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να πείσει την κοινωνία ότι αποχωρεί από το μνημόνιο.
Το ΔΝΤ όντως δεν θα καταβάλλει τα πρόσθετα 10 δισεκ. και αυτό επικοινωνιακά η ελληνική κυβέρνηση, θα το χρησιμοποιήσει για να καταδείξει ότι….το ΔΝΤ αποχωρεί.
Με την διαφορά όμως ότι το ΔΝΤ στήριξε την Ελλάδα στην βέλτιστη λύση για το χρέος, θέτοντας και θέμα haircut σε αντίθεση με την ΕΚΤ και την ΕΕ που δεν το συζητούν.
Δηλαδή το ΔΝΤ που έχει στηρίξει την Ελλάδα στο πιο κρίσιμο θέμα, την βιωσιμότητα του χρέους….αποχωρεί γιατί το θέλει η κυβέρνηση.
Η Ελλάδα θα εγκαταλείψει ένα σύμμαχο σε ένα κεφαλαιώδες ζήτημα.
Με τεχνικούς όρους το ΔΝΤ θα διατηρήσει την επαφή του με την Ελλάδα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Άρα η Ελλάδα δεν αποχωρεί από το μνημόνιο αφού χρησιμοποιεί κεφάλαια του μνημονίου και η Ελλάδα…διώχνει το ΔΝΤ που έχει στηρίξει την Ελλάδα.
Πολύ παράδοξο δεν είναι αυτό;
Η ελληνική κυβέρνηση θα εμφανιστεί στις 18 Δεκεμβρίου του 2014 στην σύνοδο κορυφής με στρατηγική εξόδου από το μνημόνιο χωρίς όμως να έχει λάβει μια ουσιαστική λύση για την βιωσιμότητα του χρέους και με όρους της χρηματοδοτικής συνδρομής που είναι απροσδιόριστοι ακόμη αλλά σίγουρα θα είναι σκληροί.
Με αυτό τον σχεδιασμό λοιπόν η κυβέρνηση ποντάρει να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές, χωρίς να αποκλείεται να θέσει δίλλημα ή έξοδος από το μνημόνιο ή εκλογές με αφορμή την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας.
Με αυτό τον σχεδιασμό είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι 180 βουλευτές δεν μπορούν να βρεθούν και η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε εκλογές τον Μάρτιο του 2015.

www.bankingnews.gr