Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Πανικός στην κυβέρνηση από τις εξαγγελίες Τσίπρα στην ΔΕΘ. Ολομέτωπη επίθεση.

Πλήρως κοστολογημένα τα μέτρα απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ
Για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ δεσμεύεται μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Δριμεία κριτική δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας -  και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά - για τα όσα έχουν διαρρεύσει ότι προτίθεται να ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ την ερχόμενη εβδομάδα.
Ενδεικτική της κριτικής που δέχεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι σημερινές δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος με αφορμή τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θ.Δρίτσα ότι στόχος μιας μελλοντικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απεμπλοκή της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, τόνισε ότι τα όσα λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «απύθμενες ανοησίες και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Αιτιάσεις όμως εκτοξεύονται από βουλευτές της συγκυβέρνησης και για τα όσα προτίθεται να ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ ο κ.Τσίπρας, καθώς όπως επισημαίνουν, δεν μπορούν να γίνουν αυτά που υπόσχεται, γιατί πολύ απλά «λεφτά δεν υπάρχουν».
Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά έως σήμερα, ο κ.Τσίπρας προτίθεται να αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα επίπεδα του 751 ευρώ.
Για αυτήν την πρόταση του μάλιστα ο κ.Τσίπρας είχε διαδοχικές επαφές τις προηγούμενες ημέρες με εκπροσώπους του ΣΕΤΕ, της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΣΕΒ, από τους οποίους και εισέπραξε θετικές αντιδράσεις.
Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζεται το ενδεχόμενο της επαναφοράς της 13ης και 14ης σύνταξης.
Αν και το θέμα αυτό φέρεται να έχει συζητηθεί στις διαδοχικές συσκέψεις στο εσωτερικό του κόμματος, δεν έχουν ληφθεί ακόμα τελικές αποφάσεις, οι οποίες και θα οριστικοποιηθούν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμηνύσει ότι μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα προχωρήσει στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και στην φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ότι θα διευρύνει τις ομάδες που θα δικαιούνται το επίδομα ανεργίας, το οποίο και αυτό με τη σειρά του θα αυξηθεί και ότι θα επαναφέρει το αφορολόγητο όριο για εισοδήματα ύψους 12.000 ευρώ.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύεται πως τα όσα θα ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου ο κ.Τσίπρας είναι πλήρως κοστολογημένα.
Στις αιτιάσεις σχετικά με το «από πού θα βρεθούν τα λεφτά» από την υλοποίηση αυτών των μέτρων, απάντησε σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ.Σταθάκης, ο οποίος τόνισε: «Τα μέτρα που εξαγγέλλει ο Τσίπρας είναι κοστολογημένα και οι πηγές των εσόδων προφανώς προκύπτουν από τη μεγάλη μεταρρύθμιση που θα κάνουμε και στο φορολογικό σύστημα, το οποίο θα αναδιανείμει τα φορολογικά βάρη με έναν τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό».
Στο ερώτημα εάν αυτό σημαίνει υψηλότερη φορολογία, ο κ. Σταθάκης είπε ότι οι αναγκαίοι πόροι θα βρεθούν από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και από τη δικαιότερη ανακατανομή των φορολογικών βαρών, η οποία θα απαλύνει τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας.
Σε κάθε περίπτωση ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την επιχειρηματολογία των δύο πλευρών θα εξαχθούν από τα όσα θα εξαγγείλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και προφανώς θα επιχειρήσει να τα αιτιολογήσει με συγκεκριμένα επιχειρήματα.
Η παρουσίαση ενός συγκεκριμένου και μετρημένου προγράμματος είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.


www.bankingnews.gr