Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Με φτωχές φοροανάσες προσπαθεί να φτιάξει κλίμα η κυβέρνηση

Με μπαράζ θετικών ρυθμίσεων και «διευκολύνσεων» προς τους φορολογούμενους επιχειρεί η κυβέρνηση να... φτιάξει κλίμα. Οι κινήσεις για τη ρύθμιση χρεών σε έως 100 δόσεις, η κατάργηση ποινικών διώξεων και ο «πονοκέφαλος» της τρόικας.

Η αρχή έγινε με τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%. Δύο μέρες αργότερα, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης προανήγγειλε κατάργηση των ποινικών διώξεων για φορολογούμενους οι οποίοι δεν βαρύνονται με τίποτα περισσότερο από ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

Την ερχόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται η υποδομή του συστήματος «δεν καταβάλλω ΦΠΑ αν δεν τον έχω εισπράξει», έρχεται η ρύθμιση με έως και 100 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, ακολουθεί η μείωση της έκτακτης εισφοράς για το 2015, δρομολογούνται αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων στην κατεύθυνση της απλοποίησης...

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να ακολουθεί πρόγραμμα «καλών ειδήσεων» σε μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα στην αγορά και να ξεθωριάσουν οι εντυπώσεις μετά την γκάφα με τον ΕΝΦΙΑ.

Η δε Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου δεν προλαβαίνει να δίνει παρατάσεις. Τη μια μέρα οι λογιστές ζητούν νέα παράταση για την υποβολή τριμηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών- προμηθευτών (έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015 για όλα τα τρίμηνα του 2014), την επομένη ζητείται παράταση της προθεσμίας εκπρόθεσμης διακοπής εργασιών και πάλι η ανταπόκριση είναι αστραπιαία.

Με απόφαση Σαβαΐδου παρατείνεται μέχρι και την 30ή Ιανουαρίου 2015 η υποβολή για την εκπρόθεσμη δήλωση διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας πέραν του έτους βάσει πραγματικού χρόνου. Μετά τις 30 Ιανουαρίου, ως ημερομηνία διακοπής θα λαμβάνεται για τα μεν φυσικά πρόσωπα η ημερομηνία οριστικής παύσης της δραστηριότητάς τους, για τα δε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες η ημερομηνία της λήξης των εργασιών της εκκαθάρισης ή της ανακοίνωσης διαγραφής από το Γ.Ε.ΜΗ. κατά περίπτωση.

Οι προθέσεις της κ. Σαβαΐδου δεν αμφισβητούνται. Θέλει να διευκολύνει τους φορολογούμενους, στο μέτρο του δυνατού, και αυτό ακριβώς θέλει να κάνει και η κυβέρνηση. Να διευκολύνει με όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και να αρχίσει να ξηλώνει το βαρύ πουλόβερ των φόρων που επέβαλε τα χρόνια της κρίσης.

Η κ. Σαβαΐδου, αν δεν αποτύχει στους στόχους της ή αν δεν έχει τελικά την... τύχη του κ. Θεοχάρη, θα μείνει στη θέση της για πέντε χρόνια. Για την κυβέρνηση από την άλλη, αν δεν καταφέρει να γυρίσει το κλίμα στην κοινωνία εξαιτίας της φοροεπιδρομής και της βίαιης συρρίκνωσης των εισοδημάτων, οι προοπτικές μακροημέρευσής της κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι.

Και γι' αυτό, όπως η μπάλα χάθηκε κυρίως στο πεδίο των φόρων, στο ίδιο γήπεδο επιχειρείται να ανακτηθεί.

Το πρόβλημα στο σενάριο αυτό δεν είναι άλλο από το δημοσιονομικό. Οι ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 100 δόσεις -ενδεχομένως την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή- δεν κοστίζουν. Ίσα-ίσα που μπορεί να αυξήσουν και τη ροή εισπράξεων εσόδων αφού με τα σημερινά δεδομένα οι φορολογούμενοι αφήνουν κάθε μήνα απλήρωτους φόρους 1 - 1,5 δισ. ευρώ.

Η κατάργηση των ποινικών διώξεων για όσους έχουν απλώς ληξιπρόθεσμα χρέη επίσης δεν έχει δημοσιονομικό κόστος.

Είναι και οι δύο ρυθμίσεις προφανώς παραπάνω από ευπρόσδεκτες από τους φορολογούμενους. Φτάνουν όμως τέτοιες κινήσεις για να καμφθεί η κοινωνική οργή, αν δεν ληφθούν μέτρα που θα οδηγούν σε περισσότερα λεφτά στην τσέπη;

Τα πρώτα μέτρα, με δημοσιονομικό κόστος, είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι φτωχά: 30% κάτω ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, 30% ψαλίδι στην έκτακτη εισφορά η οποία όμως θεωρητικά θα μετρούσε τον τελευταίο χρόνο ζωής της φέτος ως έκτακτη. Τελικά θα παραμείνει έστω και φθίνουσα για την επόμενη διετία.


euro2day.gr