Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΟΣΑ: Οχι νέες μειώσεις μισθών!

Ενώ προβλέπει ότι η ανεργία θα παραμείνει καθηλωμένη στο 27% και το 2015, σε αντίθεση με το «αισιόδοξο» Μεσοπρόθεσμο (25,8%).
     
Του Μάριου Χριστοδούλου

Εφιαλτικές προβλέψεις για την ανεργία στη χώρα μας από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που εκτιμά ότι θα παραμείνει και το 2015 καθηλωμένη στο 27%, τη στιγμή που η κυβέρνηση για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας μιλά για μείωση αυτού του ποσοστού. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο, η ανεργία φέτος δεν θα υπερβεί το 25,8% έως τα επόμενα τέσσερα χρόνια και ώς το 2018 προβλέπεται να υποχωρήσει στο 15,8%.

Ο ΟΟΣΑ έχει αντίθετη εκτίμηση που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μεγάλο ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων και συνιστά να σταματήσει η μείωση μισθών που ούτως ή άλλως δεν απέδωσε, αφού εκτός των άλλων θα αυξήσει τον αριθμό των φτωχών εργαζομένων.

Σημειώνει δε ότι η μείωση των πραγματικών μισθών στην Ελλάδα ήταν από τις μεγαλύτερες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ (πάνω από 5% ετησίως κατά μέσο όρο από το πρώτο τρίμηνο του 2009), ενώ «περαιτέρω προσαρμογές των μισθών θα είναι πιθανόν δύσκολο να γίνουν και θα μπορούσαν να αυξήσουν τον αριθμό των φτωχών εργαζομένων».

Παρά το ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, βαθμολογείται κάτω από τη βάση στους μηχανισμούς ασφάλισης κατά της ανεργίας, λέει ο Οργανισμός, ενώ επιβεβαιώνει αυτό που οι Ελληνες εργαζόμενοι γνωρίζουν πλέον καλά, ότι δηλαδή ο κίνδυνος να μείνει κανείς άνεργος και η αναμενόμενη διάρκεια του διαστήματος που θα μείνει άνεργος είναι μεταξύ των υψηλότερων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Ειδικά για την Ελλάδα τονίζει πως η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας, που αυξήθηκε από το 49% στο 71% μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2007 και του πρώτου τριμήνου του 2014. «Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τα βάσανα που υφίστανται τα θιγόμενα άτομα και οι οικογένειές τους» επισημαίνει ο διεθνής Οργανισμός.

efsyn.gr