Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

To ΠΑΣΟΚ αντιμέτωπο με τον καθρέφτη του

Με... προφορική επίθεση και λεονταρισμούς κατά των δανειστών από τον Ευ. Βενιζέλο συνεχίζεται η αγωνιώδης προσπάθεια διαφοροποίησης από τη Ν.Δ. και χτισίματος ενός κοινωνικά ευαίσθητου προφίλ.
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Την αγωνιώδη προσπάθεια διαφοροποίησης από τη Ν.Δ. και οικοδόμησης ενός κοινωνικά ευαίσθητου προφίλ συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ εντός του ρόλου του ως κυβερνητικού εταίρου, και έχοντας πάντα κατά νου την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, την ώρα όμως που στα βασικά και πλέον επώδυνα θέματα συμφωνεί απολύτως με το μέγαρο Μαξίμου.

Στην ίδια κατεύθυνση ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιδόθηκε χθες -μιλώντας σε κομματική εκδήλωση με θέμα την Υγεία- σε λεονταρισμούς έναντι των δανειστών, κηρύσσοντας ένα μίνι προφορικό αντάρτικο. «Τώρα είναι η στιγμή να πούμε ότι δεν εφαρμόζουμε οδηγίες που μας έχουν επιβληθεί και που δημιουργούν αδικαιολόγητη ανασφάλεια στον χώρο της δημόσιας διοίκησης και στην κοινωνία, αλλά εφαρμόζουμε ένα δικό μας εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που είναι το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας, μεταρρυθμίσεις που τις θέλει η κοινωνία», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Παράλληλα, εξέφρασε την άρνησή του στην επιβολή ενός νέου μνημονίου και νέων περικοπών, συντηρώντας το κλίμα επίπλαστης αισιοδοξίας που φιλοτεχνεί ο πρωθυπουργός. «Αλλάζουμε τη σελίδα. Λέμε “όχι” σε νέο μνημόνιο, “όχι” στην τρόικα πέρα από το σημείο που έχουμε πει και συμφωνήσει και -εις πείσμα όλων αυτών που αρέσκονται να μαντεύουν κακά- λέμε “όχι” σε νέα μέτρα λιτότητας που πληγώνουν τον πολίτη και την οικονομία».

Απευθυνόμενος «φωτογραφικά» στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «πολλοί ενοχλούνται γιατί δεν υπάρχουν πολιτικά χωρίς μνημόνιο, κρίση και τρόικα», ενώ κάνοντας αναφορά στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους εκτίμησε ότι «αυτό επιτυγχάνεται όταν δεν λες πολλά λόγια, αλλά όταν κάνεις τους κατάλληλους χειρισμούς, την κατάλληλη στιγμή μέσα από τους κατάλληλους διαύλους». Και συμπλήρωσε εξαπολύοντας νέα επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Τα άλλα είναι μαγκιές εκ του ασφαλούς που δημιουργούν τεράστιους κινδύνους. Δημιουργούν τον κίνδυνο να ρίξουμε μια κλοτσιά και να τα καταστρέψουμε όλα όσα φτιάξαμε με τις θυσίες των πολιτών».

Τριάδα στο Μαξίμου

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την επίτευξη «διακριτού στίγματος» και ανάδειξης του «προοδευτικού προσήμου» στη δικομματική, αντιπροσωπεία της Χαριλάου Τρικούπη, αποτελούμενη από τους Χρήστο Πρωτόπαπα, Παναγιώτη Ρήγα και Γιώργο Κουτρουμάνη, συναντήθηκε χθες το απόγευμα στο κυβερνητικό μέγαρο με τον υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, Δημήτρη Σταμάτη.

Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η συζήτηση μιας σειράς θεμάτων για τα οποία το ΠΑΣΟΚ έχει ενστάσεις και ζητά διορθωτικές αλλαγές.

Ειδικότερα, ζητήθηκαν τροποποιήσεις στον νόμο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, που θέλει το 15% των υπαλλήλων να αξιολογείται υποχρεωτικά αρνητικά, ώστε να τίθεται σε διαθεσιμότητα. Οπως σημείωναν υψηλόβαθμες πηγές του ΠΑΣΟΚ, «θέλουμε την αξιολόγηση αλλά θέλουμε να αποφύγουμε τις ακραίες καταστάσεις». «Θα πρέπει να πάμε σε πραγματικές συνθήκες και κυρίως να μη δημιουργούμε ανασφάλεια», προσέθεταν για το ίδιο ζήτημα, το οποίο παραπέμφθηκε να χειριστούν ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος.

Επιπλέον, παρουσίασαν την πρόταση να μπορούν να βγαίνουν με πλασματικά χρόνια στη σύνταξη οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που βρίσκονται κοντά στην ηλικία των 50 ετών και οι οποίοι απολύονται μέσω της διαθεσιμότητας, λαμβάνοντας θετική απάντηση για την περίπτωση των σχολικών φυλάκων.

Τέλος, συγκαταβατικός ήταν ο κ. Σταμάτης στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τις δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία, ενώ ακροθιγώς εξετάστηκαν τα επόμενα προαπαιτούμενα προς την τρόικα. Γενικότερα, οι εκπρόσωποι του μικρότερου εταίρου επανέλαβαν την ανάγκη συντονισμού και διαρκούς βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνητικών κομμάτων.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι αυτό το μοντέλο των «εποικοδομητικών» διαφοροποιήσεων και «υπενθυμίσεων» θεμάτων προς το Μαξίμου θα είναι αποδοτικό και από τις συζητήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου οι ενστάσεις τους σύντομα θα πιάσουν τόπο, δίνοντας και εκλογικά οφέλη -όταν έρθει η ώρα- στο ΠΑΣΟΚ, που έτσι κι αλλιώς παλεύει για την πολιτική επιβίωσή του.

efsyn.gr