Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ - Κεφαλονιά-Ζάκυνθος-Λευκάδα: Το χατ-τρικ του Ιονίου

Το Ναυάγιο, η παραλία-σήμα κατατεθέν της Ζακύνθου

Επιμέλεια: Μαριάννα Κουρκούνη
Μαγευτικά drives, πλούσια βλάστηση και κουκλίστικοι οικισμοί, κοιλάδες, παραλίες σαν ζωγραφιά, μαγειρικές αξιώσεων και φυσικά μνημεία που φιγουράρουν σε ξένα αφιερώματα για τις ομορφιές της Ελλάδας. Το αρχοντικό Ιόνιο Πέλαγος εδώ δίνει ρέστα. Οργανωθείτε για καλοκαιρινό σαφάρι σε τρία από τα πιο ξεχωριστά νησιά της χώρας μας.
Κεφαλονιά
Προικισμένο από τη φύση, το νησί έχει υμνηθεί για τα αναρίθμητα χαρίσματά του και τους φυσικούς θησαυρούς του, δύο από τους οποίους βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη Σάμη, το κεντρικό λιμάνι και τουριστική κωμόπολη της Κεφαλονιάς. Μάρτυρες ενός μοναδικού γεωλογικού φαινομένου θα γίνετε στο εντυπωσιακό λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης που ανακαλύφθηκε το 1951. Ο καλύτερος τρόπος για να θαυμάσετε τους σταλακτίτες 200.000 ετών και τα παιχνιδίσματα που κάνει το φως του ήλιου που τρυπώνει από την κορυφή είναι με μια βαρκάδα στη γαλάζια λίμνη. Άλλο ένα σπήλαιο που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε είναι η Δρογκαράτη, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα που ακόμα και σήμερα συνεχίζει να σχηματίζεται, ενώ την υπέροχη ακουστική του έχουν εκμεταλλευτεί κατά καιρούς για μουσικές εκδηλώσεις. Αξίζει να αναφέρουμε και το Σπήλαιο της Δράκαινας, ένα σπήλαιο που σύμφωνα με τις ανασκαφές υπάρχει από τη Νεότερη Νεολιθική Εποχή στο φαράγγι του Πόρου.


SHUTTERSTOCK/PANOS KARAS
Μάρτυρες ενός μοναδικού γεωλογικού φαινομένου θα γίνετε στο εντυπωσιακό λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης που ανακαλύφθηκε το 1951.
Προς το Αργοστόλι, στο ακρωτήριο των Αγίων Θεοδώρων θα συναντήσετε άλλο ένα γεωλογικό μνημείο, τις Καταβόθρες, δηλαδή τις ρωγμές που σχηματίζει το έδαφος κοντά στη θάλασσα, απ’ όπου και μπαίνει το νερό για να ακολουθήσει ύστερα τις υπόγειες διαδρομές του που εκτείνονται σε όλη σχεδόν την Κεφαλονιά. Σε κοντινή απόσταση από τις Καταβόθρες βρίσκεται ένα ακόμα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Κεφαλονιάς, το Φανάρι των Αγίων Θεοδώρων στην είσοδο του κόλπου του Αργοστολίου. Τρία οχυρωματικά μνημεία διαφόρων εποχών θα κλέψουν λίγο από το χρόνο σας: το Κάστρο της Άσσου, ένα χαρακτηριστικό δείγμα της τέχνης των Βενετών, το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου πάνω από τα Περατάτα, το οποίο κάποτε υπήρξε και πρωτεύουσα του νησιού και τα Κυκλώπεια Τείχη έξω από τα Ραζάτα που είναι ερείπια της αρχαίας πόλης Κράνης. Πέντε χιλιόμετρα έξω από το Αργοστόλι στο δρόμο προς Πεσσάδα βρίσκονται οι Τάφοι Μαζαρακάτων, το μεγαλύτερο νεκροταφείο της μυκηναϊκής περιόδου.


SHUTTERSTOCK
Ο κόλπος του Αργοστολίου, της πρωτεύουσας της Κεφαλονιάς είναι ένα ιδανικό spot για ραντεβού και ρομαντικούς περιπάτους και πολλοί τον τοποθετούν ανάμεσα στους πιο όμορφους της Μεσογείου. Το νοτιανατολικό άκρο του κόλπου καταλαμβάνει η λιμνοθάλασσα του Κούταβου, ένας υγροβιότοπος με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ο οποίος σήμερα συγκαταλέγεται τόσο στα τουριστικά αξιοθέατα όσο και στα αγαπημένα σημεία των κατοίκων του Αργοστολίου που αναζητούν μια ανάσα πράσινου σε κοντινή απόσταση από την πόλη. Άλλη μια χαρακτηριστική εικόνα της περιοχής είναι η πέτρινη αψιδωτή Γέφυρα του Δραπάνου ή Δεβοσέτου, η οποία ενώνει την πόλη με την άλλη όχθη της λιμνοθάλασσας. Οι βόλτες σας στα μουσεία μπορούν να συμπυκνωθούν στα σημαντικότερα του Αργοστολίου, το Αρχαιολογικό και το Κοργιαλένειο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο ενώ ιστορική αξία έχει και η οικία Κοσμετάτου στη Λεωφόρο Ριζοσπαστών, ένα από τα ελάχιστα κτίρια που δεν καταστράφηκαν από το σεισμό του 1953. Για στιγμές χαλάρωσης αναζητήστε το κεντρικό πάρκο του Νάπιερ, το οποίο περιζώνουν παραδοσιακές κεφαλονίτικες μάντρες, ένα τα λίγα δενδροφυτευμένα κομμάτια της πόλης. Το Ληξούρι είναι το... αντίπαλον δέος του Αργοστολίου και δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός του νησιού. Στα βασικά σημεία ενδιαφέροντος σημειώστε το νεοκλασικό κτίσμα της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης, στην αυλή της οποίας διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις τους μήνες του καλοκαιριού αλλά και τη Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου που στεγάζεται στο Γηροκομείο του Ληξουρίου και από τον 19ο αιώνα μέχρι και σήμερα προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικής στους νέους.
Το ραντεβού με τα… θεία σας οδηγεί στη Μονή Κηπουραίων στις δυτικές ακτές της χερσονήσου της Παλικής (από την οποία θα δείτε ένα αξέχαστο ηλιοβασίλεμα στο Ιόνιο), στη γυναικεία Μονή του Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς στα Περατάτα, στη Μονή του πολιούχου Αγίου Γερασίμου στην κοιλάδα των Ομαλών και στο βουνό Άτρος για να δείτε τα απομεινάρια του αρχαιότερου μοναστηριού του νησιού.

Παραμείνετε στα βόρεια για το Φισκάρδο, τον πιο κοσμοπολίτικο οικισμό της Κεφαλονιάς με τις άριστες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, τα εστιατόρια και τις άφθονες επιλογές για τη βραδινή σας διασκέδαση.
Και κάπου εδώ στρίψτε το τιμόνι για να απολαύσετε γραφικά χωριά και κωμοπόλεις της κεφαλονίτικης γης.  Στο Βορρά ξεχωρίζει το πανέμορφο χωριό της Άσσου που είναι χτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από την ομώνυμη χερσόνησο και «βουτηγμένο» στα πεύκα και τα κυπαρίσσια. Η περιοχή είναι γνωστή κυρίως για την ακαταμάχητη παραλία του Μύρτου αλλά και άλλες λιγότερο γνωστές «καβάτζες» που αξίζει να ψάξετε. Παραμείνετε στα βόρεια για το Φισκάρδο, τον πιο κοσμοπολίτικο οικισμό της Κεφαλονιάς με τις άριστες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, τα εστιατόρια και τις άφθονες επιλογές για τη βραδινή σας διασκέδαση. Στο δρόμο από τη Σάμη προς τον Μύρτο θα... διασταυρωθείτε με την Αγία Ευφημία του Δήμου Πυλαρέων, ένα ακόμα γραφικότατο λιμάνι και ταυτόχρονα τουριστικό θέρετρο απέναντι από την Ιθάκη. Ο Πόρος, το τρίτο λιμάνι του νησιού, είναι ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο τουριστικό θέρετρο που συνδυάζει βουνό και θάλασσα αλλά ταυτόχρονα έχει και μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς εδώ βρισκόταν μια από τις τέσσερις αρχαίες πόλεις της Κεφαλονιάς, οι Πρόνοι. Επίσης στη θέση Μπρούτζι οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα θολωτό τάφο της Μυκηναϊκής περιόδου. Στα νοτιοδυτικά, στα παραδοσιακά και καταπράσινα Περατάτα στις πλαγιές του Αίνου θα γλείφετε τα δάχτυλά σας δοκιμάζοντας τις καλύτερες ντόπιες συνταγές π.χ. μπακαλιαρόπιτα, γίδα σοφιγάδο, τσιγαρίδια και ξιδάτο κουνέλι με σκόρδο και λεμόνι. Η κεφαλονίτικη «άγρια Δύση» βρίσκεται χωριό Ζόλα πάνω στο βουνό Λακτιές, μια «ακατέργαστη» τοποθεσία που αγαπά την πεζοπορία.


SHUTTERSTOCK
Η παραλία-σήμα κατατεθέν της Κεφαλονιάς είναι ο πολυβραβευμένος Μύρτος με τα γαλαζοπράσινα νερά άσπρα βότσαλα και την ανεπανάληπτη θέα που προσφέρει απλόχερα από τα ψηλά και απόκρυμνα βράχια που τον σκιάζουν.
Με 250 χιλόμετρα ακτογραμμής χάνουμε κυριολεκτικά το μέτρημα στις παραλίες. Η παραλία-σήμα κατατεθέν της Κεφαλονιάς είναι ο πολυβραβευμένος Μύρτος με τα γαλαζοπράσινα νερά άσπρα βότσαλα και την ανεπανάληπτη θέα που προσφέρει απλόχερα από τα ψηλά και απόκρυμνα βράχια που τον σκιάζουν. Η παραλία Αντίσαμος που έγινε γνωστή από την ταινία «Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι» έδωσε τα τελευταία χρόνια χολιγουντιανή αίγλη στο νησί. Οι Πετανοί με το ψιλό βοτσαλάκι έχουν μαγευτική θέα και μετρούν εξαιρετικά ηλιoβασιλέματα. Η ακτή Ξι διαφέρει κατά πολύ από τις υπόλοιπες της Κεφαλονιάς μιας και δεν έχει την άγρια θέα και τις απότομες πλαγιές να την χαρακτηρίζουν αλλά αργιλώδη σύνθεση, ξεχωριστό κοκκινοκεραμιδί χρώμα στην άμμο και ρηχά νερά για να την απολαύσει με ασφάλεια όλη η οικογένεια. Τα πεντακάθαρα νερά, η βλάστηση που φτάνει μέχρι τη θάλασσα και η έκταση της  παραλίας που ξεπερνά τα τρία χιλιόμετρα έχει μετατρέψει τελευταία την Σκάλα σε κύριο τουριστικό πόλο. Αξίζει να συνδυάσετε το μπάνιο με μια επίσκεψη στις κοντινές ψαροταβέρνες της περιοχής. Δίπλα στο Αργοστόλι, μια δραστήρια παραλία όπου μπορείτε να επιδοθείτε σε θαλάσσια σπορ είναι εκείνη του Μακρύ Γιαλού που συνορεύει με το «αδερφάκι» της, τον Πλατύ Γιαλό.  Μια όμορφη αμμώδης αγκαλιά κοντά στο αεροδρόμιο του νησιού είναι η παραλία Άμμες ενώ η Άβυθος με τη χρυσή άμμο συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο άρτια οργανωμένες ακτές του τόπου. Άγνωστος στους περισσότερους αλλά εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς είναι ο μικρός κόλπος Φώκι κοντά στο Φισκάρδο, μια βοτσαλωτή παραλία με μπόλικο πράσινο στο φόντο.
Ζάκυνθος
Το νησί της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-Καρέτα, της καντάδας και της οπερέτας έχει στρατηγική θέση στο νοτιότερο άκρο του συμπλέγματος των νησιών του Ιονίου και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις ανατολικές πελοποννησιακές ακτές. Η τουριστική ανάπτυξη έχει βρει πρόσφορο έδαφος εδώ, χωρίς ωστόσο να αποκλείει τη διαφορετικές, χαμηλότερου προφίλ επιλογές. Το “Φιόρο του Λεβάντε” είναι ένας εύφορος παράδεισος με αντιθετικές εικόνες στο νοτιοανατολικό και στο δυτικό άκρο του, βενετσιάνικη φινέτσα και πλούσια ιστορία.
Η ιδιαιτερότητα του ανάγλυφου της Ζακύνθου δίνει ποικιλία στις ακτές της: το νοτιοανατολικό της κομμάτι χαρακτηρίζεται από αμμώδεις παραλίες σε απομονωμένα σπήλαια με βαθυγάλαζα νερά ενώ το δυτικό είναι πιο άγριο και απόκρυμνο μεν αλλά με εντυπωσιακό υποθαλάσσιο πλούτο. Ως ένα από τα τελευταία εναπομείναντα καταφύγια της Καρέτα-Καρέτα αλλά και της μεσογειακής φώκιας Μονάχους-Μονάχους το νησί δημιούργησε για την προστασία τους το Εθνικό θαλάσσιο Πάρκο (www.nmp-zak.org) στο κόλπο του Λαγανά στο νότιο άκρο, μια περιοχή ενταγμένη στο προστατευόμενο δίκτυο Natura 2000. Στα ανατολικά του κόλπου θα κολυμπήσετε στον Γέρακα με τους πελώριους απόκρημνους βράχους, ένα πραγματικό γεωλογικό αξιοθέατο ενώ βουτιές σε ρηχά και ζεστά νερά θα κάνετε στις εναλλακτικές πλαζ της περιοχής, στο Καλαμάκι, το Λαγανά, τη Δάφνη και το Κερί.
Οι ανατολικές ακτές Τσιλιβί, Τραγάκι, Αλυκές, Αλυκανάς είναι πιο ήσυχες, με διάφανα νερά και συνδυάζουν άμμο και βότσαλο, ενώ η δυτική πλευρά χαρακτηρίζεται από περιορισμένες σε έκταση και απόκρυμνες παραλίες όπως τον Λιμνιώνα, το Πόρτο Βρώμη και τη Ρόξα. Βορειοανατολικά της πόλης της Ζακύνθου η παραλία Ξύγκια με την ψιλή χρυσαφένια άμμο είναι η μοναδική με ιαματικά νερά στο νησί.


SHUTTERSTOCK/JIRI VAVRICKA
Οι ονειρεμένες Γαλάζιες Σπηλιές της Ζακύνθου.
Το καλύτερο το κρατήσαμε για το τέλος: καραβάκια που κάνουν τον γύρο του νησιού σε αφήνουν στο περίφημο Ναυάγιο, την παραλία-σήμα κατατεθέν της Ζακύνθου με το σκουριασμένο σκαρί αλλά και στις ονειρεμένες Γαλάζιες Σπηλιές με τα αναρίθμητα πολύχρωμα κοράλια που στολίζουν το ακρωτήριο Σχινάρι. Ο καταστρεπτικός σεισμός του 1953 και η πυρκαγιά που ακολούθησε αφάνισε πολλά μνημεία και ισοπέδωσε κτίσματα που περιείχαν τοπικούς πολιτιστικούς θησαυρούς. Κάποια από τα κτίρια που επιβίωσαν θα τα βρείτε στην πόλη της Ζακύνθου. Η αρχή θα γίνει από την πλατεία του Αγίου Διονυσίου με την ομώνυμη εκκλησία, τα τουριστικά καταστήματα και τους πλανόδιους μικροπωλητές. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η ιστορική εκκλησία της Φανερωμένης με το σωζόμενο καμπαναριό. Η παραλιακή λεωφόρους Λομβαρδού, μια ιδανική περαντζάδα για σουλάτσο το απογευματάκι προς το σούρουπο, οδηγεί προς την πλατεία Σολωμού με τα αγάλματα. Εκεί θα βρείτε το Πνευματικό Κέντρο που στεγάζει τη Βιβλιοθήκη και το Ιστορικό Αρχείο, καθώς και το κτίριο που φιλοξενεί το Μεταβυζαντινό Μουσείο.
Το κέντρο της κοινωνικής ζωής της Ζακύνθου είναι η ιστορική πλατεία Αγίου Μάρκου, το σημείο όπου συγκεντρώθηκαν οι επαναστάτες ποπολάροι το 1797 για να κάψουν το «Libro D' Οro», το βιβλίο με τους τίτλους των ευγενών. Εδώ θα βρείτε επίσης το λαογραφικό Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και τον καθολικό ναό του Αγίου Μάρκου που χτίστηκε το 1518. Η παλιά συνοικία Μπόχαλη έχει εκπληκτική θέα στην πόλη, το λιμάνι, το Αργάσι, τον κόλπο του Λαγανά αλλά και στο ενετικό κάστρο της Ζακύνθου που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου πάνω από την πόλη.
Όταν αποφασίσετε να απομακρυνθείτε από την πόλης της Ζακύνθου, κινηθείτε οπωσδήποτε προς τις Βολίμες στο βόρειο τμήμα. Το ιδιωτικό πέτρινο πάρκο Ασκός (www.askos.gr) είναι μια κατάφυτη ρεματιά 500 στρεμμάτων που από το 2002 συγκεντρώνει ένα πλήρες «δείγμα όλης της χλωρίδας και πανίδας του νησιού. Εδώ θα δείτε αμπέλια, αμυγδαλεώνες, ελαιώνες, αιωνόβια δέντρα αλλά και σκίουρους, ελάφια, νεροχελώνες, ρακούν, τσιντσιλά κ.λπ.

Άλλο ένα σημείο με μαγευτική θέα θα βρείτε στο χωριό Καμπί. Ακριβώς πάνω από τον γραφικότατο όρμο της Σχίζας δεσπόζει ο πανύψηλος σταυρός που υψώθηκε στην μνήμη των θυμάτων της κατοχής.
Ο φάρος του Κεριού είναι χτισμένος στο χείλος ενός γκρεμού στο ακρωτήρι του Μαραθιά και χαρίζει εκπληκτική θέα στο απέραντο γαλάζιο αλλά και στο καταπράσινο ορεινό τμήμα του νησιού. Στη θάλασσα μπροστά σας θα δείτε τους δύο κωνικούς λευκούς βράχους που οι ντόπιοι ονομάζουν Μυζήθρες. Η περιοχή έχει εύκολη πρόσβαση και είναι ό,τι πρέπει για φωτογραφίες στο ηλιοβασίλεμα! Άλλο ένα σημείο με μαγευτική θέα θα βρείτε στο χωριό Καμπί. Ακριβώς πάνω από τον γραφικότατο όρμο της Σχίζας δεσπόζει ο πανύψηλος σταυρός που υψώθηκε στην μνήμη των θυμάτων της κατοχής. Ένα από τα ωραιότερα ορεινά χωριά του νησιού είναι το Μαχαιράδο με την εκκλησία της Αγίας Μαύρας και το εκκλησάκι τηςΥπαπαντής. Στο δρόμο προς τον Κοιλιωμένο κάντε μια στάση στη γυναικεία Μονή της Παναγίας της Ελευθερώτριας και όταν φτάσετε στο χωριό αναζητήστε το Σύλλογο Γυναικών «Οι Μελισσιώτισσες» για να προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα. Μάλιστα, στα ορεινά της Ζακύνθου θα γευτείτε και τις καλύτερες συνταγές: κουνέλι γεμιστό, αρνίσιο ή μοσχαρίσιο καβουρμά, κόκορα κρασάτο ή κοκκινιστό με μακαρούνες, σοφιγαδούρα, μπουτρίδια και σκορδαλιά πατάτας, όλα με συνοδεία του τοπικού, φρουτώδους κρασιού βερντέα. Όσο για τον ζακυνθινό κάμπο, η εμπειρία συνοψίζεται σε μεγάλο βαθμό στα Ριζοχώρια που βρίσκονται στους πρόποδες του Βραχίωνα (Ρίζα).
Λευκάδα
Βρίσκεται στη νότια είσοδο του Αμβρακικού και μια ανάσα από τις απέναντι ηπειρωτικές ακτές. Η Λευκάδα, ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά του Ιονίου, είναι περικυκλωμένη από εικοσιτέσσερα νησάκια, μεταξύ των οποίων και ο περίφημος Σκορπιός του Ωνάση. Τα σημαντικά αξιοθέατα του τόπου, οι γραφικοί οικισμοί,η  πυκνή βλάστηση, οι εντυπωσιακοί όρμοι με τα διάφανα νερά, μπόλικες εκπληκτικές παραλίες και πλούσια πολιτιστική παράδοση καλύπτουν και τα πιο απαιτητικά γούστα.


SHUTTERSTOCK
Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού είναι η πόλη της Λευκάδας, ένα ιδιαίτερο πολεοδομικό ταμπλό που μοιάζει με ψαροκόκαλο και αποτελείται από όμορφα πλακόστρωτα, πλατείες και σπίτια με παραδοσιακό χρώμα και περίτεχνα καμπαναριά. Στην παραλιακή πεζοδρομημένη «πασαρέλα» θα ανακαλύψετε τα νεανικά στέκια και στα καφενεία της περιοχής Κουζούντελη με τα αιωνόβια πλατάνια και θα πιείτε φρεσκοκομμένο καφέ και σουμάδα από αρωματικά αμύγδαλα. Επιλογές για καφεδάκι και φαγητό δίνει και η κεντρική πλατεία όπου βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου  Σπυρίδωνα όπως επίσης και η αρχή της κεντρικής πεζοδρομημένης εμπορικής αρτηρίας, της  οδού Μελά. Εάν θέλετε μπορείτε να εντάξετε στη βόλτα σας στάσεις στο φρούριο της Αγίας Μαύρας που στέκει στην είσοδό της από το 1300, στο πάρκο Μποσκέτο με τις προτομές λογίων του τόπου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μουσείο Φωνογράφου-Παλιών Ενθυμημάτων, στη Δημόσια Bιβλιοθήκη, στη Χαραμόγλειο Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη, στο Λαογραφικό Μουσείο «Πανταζής Κοντομίχης» κ.ά.
Ας μην ξεχνάμε όμως πως η φύση έχει βάλει και τα δικά της συστατικά στη λευκαδίτικη «συνταγή». Η πόλη της Λευκάδας περιβάλλεται από τη λιμνοθάλασσα, έναν από τους πιο αξιόλογους υδροβιότοπους του Ιονίου, ο οποίος προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar. Βορειότερα βρίσκεται η λεπτή κυκλική γραμμή της αμμουδιάς της Γύρας με τα λιγοστά δέντρα της και τους ανεμόμυλους και ο Ελαιώνας, μια τοποθεσία πλημμυρισμένη από υπεραιωνόβιες ελιές.


EUROKINISSI/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ
Χαριτωμένοι οικισμοί και χωριά σας προσκαλούν να εξερευνήσετε τις υπόλοιπες γνωστές και άγνωστες γωνιές του νησιού. Στον σύγχρονο παραθεριστικό οικισμό Καριώτες και συγκεκριμένα στη θέση «Σπασμένη Βρύση» λειτουργεί οργανωμένο κάμπινγκ όπως επίσης και στην πεντακάθαρη ακτή του Μικρού Γιαλού στον Πόρο, ένα λευκαδίτικο «μπαλκόνι» με θέα στα νησιά Ιθάκη, Κεφαλονιά, Αρκούδι και Οξιές. Το ψαροχώρι Nικιάνα απλώνεται στους πρόποδες του όρους Σκάρος, κοντά σε μια δασική έκταση από αιωνόβιες βαλανιδιές. Το hot spot Νυδρί με την έντονη νυχτερινή ζωή και την υπερσύγχρονη μαρίνα είναι το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο στο νησί. Σπαρμένα στη θάλασσα απέναντί του είναι τα Πριγκηπονήσια (Μαδουρή, Χελώνη, Σκορπιός, Σκορπίδι, Σπάρτη), ενώ από το λιμάνι του ξεκινούν τα φέρυ με προορισμό το Μεγανήσι, την Ιθάκη, την Κεφαλονιά και τη Στερεά Ελλάδα. Το δραστήριο Νυδρί είναι ταυτόχρονα και ο ιδανικός προορισμός για θαλάσσια σπορ, καταδυτικές εμπειρίες, ιστιοπλοΐα, mountain bike κ.λπ. Εξορμώντας από το Νυδρί προς το χωριό Ράχη, το μονοπάτι μας βγάζει στο φαράγγι Δημοσαριού με τους μίνι καταρράκτες.
Ο πολύ ζωντανός οικισμός Βασιλική, ο παράδεισος των  φανατικών του windsurf, συνδέεται με φέρυ με το Πόρτο Κατσίκι, την παραλία Αγιοφύλλι, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Εδώ θα βρούμε και φάρμες ιππασίας που οργανώνουν εκδρομές με άλογα στη φύση. Το ορεινό κεφαλοχώρι Καρυά φημίζεται για τα παραδοσιακά «καρσάνικα» κεντήματα και η Εγκλουβή για τα πεντανόστιμα όσπριά της και την σπάνια ποικιλία σταφυλιού, το βερτζαμί.


SHUTTERSTOCK
Στις κορυφαίες λευκαδίτικες πλαζ συγκαταλέγεται το εντυπωσιακό Πόρτο Κατσίκι.
Το περίγραμμα της Λευκάδας στολίζουν δεκάδες καρποσταλικές παραλίες: πολυπληθείς μπιτάτες αμμουδιές, ακτές που ξαπλώνουν στη σκιά κατακόρυφων βράχων, ανεμοδαρμένες ανοιχές  παραλίες όπου η δράση και η αδρεναλίνη θα χτυπήσουν «κόκκινο» και θάλασσες σε βαθύ γαλαζοπράσινο χρώμα. Οι κορυφαίες λευκαδίτικες πλαζ είναι το εντυπωσιακό Πόρτο Κατσίκι, οι εξωτικοί Εγκρεμνοί, το αχανές Κάθισμα, ο δημοφιλής Γιαλός, οι ήπιων τόνων Μύλοι, ο κεφάτος Άη-Γιάννης, το κοσμοπολίτικο Νυδρί, το γραφικό αγκυροβόλι Σύβοτα, ο Μικρός Γιαλός και ο όρμος της Βασιλικής. Αξέχαστε βουτιές , όμως, θα κάνετε και στο γειτονικό καταπράσινο Μεγανήσι, στον πευκόφυτο Κάλαμο, στον Καστό με τα λιόδεντρα κ.λπ. Διαμονή
Κεφαλονιά
Emelisse: 26740 41200, www.emelissehotel.com
Apollonion Resort & Spa: 26710 94400, apollonion-hotel.gr
Ionian Emerald Resort Hotel: 26740 22708, ionianemerald.gr
Fiscardo Bay Hotel: 26740 41295, fiscardobay.com
Petani Bay Hotel: 26710 97701, www.petanibayhotel.gr
Mareblue Apostolata Resort & Spa: 26710 83581, apostolata.gr
Tourist Hotel: 26710 22510, www.hoteltourist-kefalonia.gr
Tesoro Blu Hotel & Spa: 26710 83056, www.tesoroblu.com
Αίνος: 26710 28013, www.aenos.com
Ionian Plaza Hotel: 26710 25581, www.ionianplaza.com
Enalion Suites: 26710 27781-2, www.enalionsuites.gr
Elaia Villas: 26710 29265, elaia-villas.com
Mediterranee Hotel: 26710 28760, www.mediterraneehotel.gr
Ξενοδοχείο Οδύσσεια: 26740 61089, www.hotelodyssey.gr
Erofili Villas: 210 8543435, www.erofilivillas.gr
Ζάκυνθος
Aresti Mountain Resort: 6977357965, www.arestimountainresort.gr
Aresti Villas: 26950 26151, www.aresti.com.gr
Best Western Zante Park Hotel: 26950 52310, www.zanteparkhotels.gr
Hotel Dali: 26950 26016, www.dalihotel.gr
Eleon Grand Resort & Spa: 26950 65245, www.eleon-grand-resort.gr
Mabely Grand Hotel: 26950 41302, www.mabely.gr
Κτήμα Λογοθέτη: 26950 35106, www.logothetisfarm.gr/gr_farm.html
Tsamis Zante Hotel & Spa: 26950 62962, www.tsamis-zante.com
Marelen Hotel: 26950 26137, www.hotelmarelen.gr
Ionis Art Hotel: 26950 51141, www.ionisarthotel.com
Λευκάδα
Ionian Blue Bungalows & Spa Resort: 26450 29029, www.ionianblue.gr
Pavezzo Country Retreat: 26450 71782, www.pavezzo.gr
San Nicolas Resort: 26450 95050, www.sannicolas.gr
Hotel Boschetto: 6977075881, www.boschettohotel.com
Hotel Tesoro: 26450 29151, www.hoteltesoro.gr
Hotel Konaki: 26450 25779, www.hotelkonaki.com
Hotel Odeon: 26450 31918, www.vassiliki.com
Info
Η Κεφαλονιά συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα λιμάνια της Πάτρας, της Κυλλήνης, του Αστακού αλλά και εκείνα της Ιθάκης, της Ζακύνθου και της Λευκάδας. Στη Ζάκυνθο περνάμε μέσω Κυλλήνης  ενώ στη Λευκάδα φτάνουμε κυρίως οδικώς, παίρνοντας την πλωτή γέφυρα που συνδέει το νησί με την Ακαρνανία. Για τη Λευκάδα σημειώστε πως δεν υπάρχει απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα και ότι το νησί εξυπηρετείται από τα λιμάνια της «γειτονιάς». Η Κεφαλονιά και η Ζάκυνθος διαθέτουν αεροδρόμια ενώ το πιο κοντινό αεροδρόμιο στη Λευκάδα βρίσκεται στο Άκτιο.
Anek Lines S.A.: 210 4197400, www.anek.gr
Superfast Ferries: 210 8919130, 18130, www.superfast.com
Ionion P. Lines: 26450 31555, www.ionionpelagos.com
Minoan Lines: 801 11 75000, 18175, www.minoan.gr
Kefalonian Lines:  210 9515100, 26710 22033, www.kefalonianlines.com
Strintzis Ferries: 210 4225000, www.strintzisferries.gr
Ionian Ferries: 210 3249997, 211 2215502, www.ionianferries.gr
Endeavor-Lines: 26610 25000, 210 9405222, www.endeavor-lines.com
Ventouris Ferries: 210 4828001-4, ventouris.gr
West Ferry: 26450 93278, www.westferry.gr